Спеціальні потреби

У США заарештували громадянина Пакистану, який планував замовлення вбивств американських посадовців


46-річний Асіф Мерчант, пакистанець, підозрюваний у зв’язках з Іраном, якому у США висунули звинувачення в причетності до змови з метою вбивства американського політика або урядовця, 6 серпня 2024 р. Фото: Міністерство юстиції США/через REUTERS
46-річний Асіф Мерчант, пакистанець, підозрюваний у зв’язках з Іраном, якому у США висунули звинувачення в причетності до змови з метою вбивства американського політика або урядовця, 6 серпня 2024 р. Фото: Міністерство юстиції США/через REUTERS

У США заарештували пакистанського громадянина, який має зв’язки з Іраном, за звинуваченнями у ймовірній змові з метою вбивства американських посадовців, повідомило Міністерство юстиції країни 6 серпня.

Згідно з документами Мін’юсту, 46-річний Асіф Раза Мерчант намагався найняти людей у Сполучених Штатах для участі у змові, включно з убивствами політичних лідерів, з метою помсти за вбивство високопоставленого командира Корпусу вартових революції Ірану Кассема Солеймані у 2020 році, здійснене американцями в Іраку за допомогою безпілотника. Іранські офіційні особи неодноразово заявляли про намір помститися за його вбивство.

Слідчі ФБР вважають, що серед потенційних цілей міг бути колишній президент Дональд Трамп, а також колишні посадовці з його адміністрації, за часів яких було санкціоновано убивство Сулеймані.

Директор Федерального бюро розслідувань Крістофер Рей заявив, що Мерчант мав “тісні зв'язки з Іраном”, і що ймовірна змова з метою вбивства на замовлення походила “прямо з іранської методички”.

Втім змова не була спрямована конкретно проти Дональда Трампа, й у документах Мін’юсту не вказано потенційних жертв.

За словами генпрокурора США Мерріка Гарланда, немає доказів зв’язку Мерчанта зі спробою вбивства Трампа 13 липня під час передвиборчого мітингу у Батлері, штат Пенсильванія. Як повідомляв Голос Америки, мотиви цього замаху досі розслідуються і не є повністю зрозумілими.

“Роками Міністерство юстиції активно працювало, щоб протистояти нахабним і невпинним спробам Ірану помститися американським державним посадовцям за вбивство іранського генерала Солеймані”, — заявив з цього приводу генпрокурор Гарланд.

“Міністерство юстиції не пошкодує ресурсів, щоб перешкодити й притягнути до відповідальності тих, хто намагатиметься втілити смертельну змову Ірану проти американських громадян”, - додав він.

Своєю чергою речник міністерства закордонних справ Пакистану Мумтаз Захра Балоч зазначив, що пакистанський уряд підтримує зв’язок із владою США щодо цього питання.

Представництво Ірану в ООН у Нью-Йорку зазначило, що не отримувало “жодних повідомлень з цього приводу від уряду США”.

“Однак очевидно, що спосіб дії, про який йде мова, суперечить політиці уряду Ірану щодо судового переслідування вбивці генерала Сулеймані”, – йдеться в заяві представництва Ірану, яке отримало агентство Reuters.

ФБР проводило розслідування щодо Мерчанта протягом декількох тижнів. Його заарештували в аеропорту Нью-Йорка, коли він намагався залишити країну 12 липня, за день до замаху на вбивство Трампа у Пенсильванії.

Слідчі поділилися інформацією про справу з іншими федеральними службами, що, зокрема, спонукало Секретну службу посилити охорону Трампа невдовзі перед замахом.

Спецслужби вважають, що арештували пакистанця й зруйнували його плани перед тим, як будь-які з них могли бути реалізовані.

Сам Мерчант прибув до Нью-Йорка у квітні 2024 року, й намагався найняти вбивцю, який би допоміг йому здійснити убивства посадовців у США. Крім того, пакистанець планував викрасти інформацію в американських посадовців, шукав жінку для здійснення “розвідки” та збирав близько 25 осіб для організації протестів, щоб відвернути увагу після вбивства, повідомляє CNN.

Мерчант зв’язався з неназваною особою, яка, як він вважав, допоможе йому втілити його плани. Натомість ця особа звернулася до правоохоронних органів й почала співпрацювати з ними як конфіденційний інформатор.

На початку червня Мерчант у Нью-Йорку розповів своїй контактній особі про план здійснити вбивства посадовців, що “завдають шкоди Пакистану” та “мусульманському світу”. Він запропонував аванс 5 тисяч доларів за убивство. Загалом за цю роботу мало бути сплачено 100 000 доларів. Виплати планували робити під прикриттям текстильного бізнесу.

Мерчант також нібито заявляв, що є представником замовників за кордоном, й що теперішнє замовлення на вбивство не є єдиним.

Хоча він не назвав ім’я конкретної жертви, він зазначив своїй контактній особі, що його ціллю не були “нормальні” люди, зазначає The New York Times. Він планував здійснити убивства наприкінці серпня або на початку вересня.

Мерчант також попросив свою контактну особу зв’язати його з потенційними вбивцями на замовлення. Наприкінці червня він зустрівся із двома федеральними агентами під прикриттям, яких йому представили як вбивць на замовлення.

Під час зустрічі він нібито попросив агентів використовувати шифровані повідомлення у спілкуванні з ним, зазначає CNN. Так у позначенні типів замовлень, слово “футболка” повинно було означати організацію “протестів” на політичних мітингах як найлегший тип роботи. Слова “фланелева сорочка” означали б “крадіжку” як важчу роботу. Фраза “флісова куртка” означала б “третє завдання… виконати справу гри”, тобто, за словами прокурорів, це означало здійснення вбивства.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG