Спеціальні потреби

"Захопливий день у Росії, ганебний день для Путіна". Наслідки та коментарі масштабних атак по російському тилу та ймовірного прориву кордону


Наслідки атаки дрона по мерії у Бєлгороді, 12 березня 2024. Photo by STRINGER / AFP
Наслідки атаки дрона по мерії у Бєлгороді, 12 березня 2024. Photo by STRINGER / AFP

Внаслідок атак десятків дронів і ракет по нафтопереробних заводах у тилу Росії загорілись принаймні два підприємства.

Влада Нижньогородської області Росії повідомила про пожежу на паливно-енергетичному комплексі другого за розміром нафтовиробника в РФ "Лукойл" у Кстові - Нижньогородський НПЗ ("Лукойл-НОРСІ").

Удари по нафтопереробних комплексах РФ

Джерела в галузі на умовах анонімності повідомили Reuters, що головний блок перегонки сирої нафти був пошкоджений, що означає, що принаймні половина виробництва нафтопереробного заводу зупинена. НОРСІ переробляє близько 5,8% від загального обсягу російської сирої нафти на рік і 11% від загального обсягу бензину в Росії, 6,4% дизельного пального, 5,6% мазуту і 7,4% авіаційного палива країни.

Також внаслідок падіння БПЛА загорівся "об'єкт паливно-енергетичного комплексу" в Орловській області, повідомила місцева влада.

Як пише Reuters, загалом нині під час однієї з найбільших атак українських безпілотників на Росію Кремль заявляє про збиття 25 українських безпілотників над російськими регіонами, включаючи Москву, Ленінград, Бєлгород, Курськ, Брянськ, Тулу та Орлову.

Українська влада офіційно не бере відповідальність за удари по стратегічних об'єктах у Росії, що пов'язані із військовим комплексом країни.

Як зауважує Reuters, удари по російських нафтових об’єктах є проблемою для президента Путіна, оскільки внутрішні ціни на бензин - чутливе питання перед президентськими виборами 15-17 березня. Росія з 1 березня ввела шість місяців заборони на експорт бензину.

Ймовірний прорив кордону у Курській і Бєлгородській областях

Тим часом українські телеграм-канали та провоєнні російські блогери повідомили про ймовірний прорив кордону з боку України у Курській та Бєлгородській областях. Російська влада стверджує, що напад був відбитий, пише Радіо Свобода.

За попередніми даними, кордон у рамках спільної операції переходили озброєні формування Легіону "Свобода Росії", "Російський добровольчий корпус" та Сибірський батальйон.

У Курській області бої, згідно з повідомленнями, розгорнулися в районі населеного пункту Тьоткіно. Також у мережі з'явилося відео, на якому, як стверджується, український танк їде околицями бєлгородського селища Горьківський.

За словами колишнього депутата Держдуми Іллі Пономарьова, який живе в Києві, якого пов'язують з одним із добровольчих підрозділів, прикордонний населений Лозова Рудка в Бєлгородській області "повністю під контролем визвольних сил". Ця заява не була підтверджена незалежно.

Легіон "Свобода Росії" вранці у вівторок опублікував відео, з якого випливає, що атака може бути пов'язана з майбутніми президентськими виборами. Пізніше телеграм-каналі Легіону з'явилися відео, на одному з яких, як стверджується, відбито перехід кордону, а на іншому — удар по бронетранспортеру російської армії в Тьоткіно. Радіо Свобода вдалося геолокувати відео Легіону.

У повідомленні "Сибірського батальйону" зазначено: "Раніше ми говорили, що повалити злочинний диктаторський режим у РФ мирно не вийде. Його можна усунути лише зі зброєю в руках. Цієї ночі ми почали виконання обіцянки. Тривають запеклі бої на території РФ".

У Бєлгороді безпілотник врізався у будівлю мерії, двоє людей постраждали.

Коментарі та реакції на події

Офіційно влада України та Росії новини про ймовірний прорив кордону не коментували.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у коментарі 24 каналу заявив: "Легіон "Свобода Росії", РДК і Сибірський батальйон на території Росії діють як самостійні підрозділи, оскільки складаються з громадян Росії. Вони, зрештою, перебувають у себе вдома. Ймовірно, зараз відбувається спільна операція даних підрозділів на території так званої Росії".

В інтерв'ю NV Олексій Барановський, доброволець Легіону "Свобода Росії" заявив, що "значною мірою дронівські атаки по Бєлгородщині - ми і є". "Не так давно Легіон "Свобода Росії" заявляв, що мститиметься за Харків, Харківську область, і воєнні та владні об'єкти на території Бєлгородщини для нас - пріоритетні цілі", - додав він.

Західні медіа переважно утримаються від аналізу подій, що ще розгортаються, натомість експерти та оглядачі коментують події у соцмережах.

"Захопливий день у Росії, - іронізує Боб Гамільтон, полковник американської армії у відставці. - Ганебний день для Путіна, оскільки через 5 днів - його самопереобрання президентом".

Експерт German Institute for International and Security Affairs Яніс Клюге пише: "Якщо Україна продовжить забирати російські нафтопереробні потужності такими темпами, Росія скоро стане країною-імпортером бензину".

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов вказує на те, що атаки стались далеко від кордону РФ з Україною: "Успішний удар українського безпілотника з 800 кілометрів вразив один з найбільших російських нафтопереробних заводів і змусив його припинити роботу... У цю гру можуть грати двоє. Україна вдосконалює свої можливості великої дальності та активізує свої атаки на нафтову та оборонну інфраструктуру в глибині Росії. Зрештою це може змусити Росію припинити свої атаки, якщо кожна російська атака отримає еквівалентну відповідь".

"Росія витратила останні 70+ років на підготовку своєї мережі протиповітряної оборони для захисту від НАТО, а тепер виявляє, що не може навіть захистити критично важливу інфраструктуру в Санкт-Петербурзі від безпілотників, які Україна поспішно зібрала під час вторгнення. Можливо, бандитські клептократії просто відстійні?" - твітує австралійський експерт Дмітрій Грозубінський.

Сергій Сумленний, німецький політолог, пише про населені пункти, ймовірно захоплені російськими добровольчими батальйонами: "Через три дні у Путіна "вибори". Але, мабуть, не в цих містах".

Він також закликав: "Будь ласка, припиніть повторювати фейк про те, що танки Легіону "Свобода Росії" увійшли в Росію під прапорами ЄС. Вони використовують свій прапор Легіону "Свобода Росії". Так, він синій. І це прапор. Більше немає схожості з прапором ЄС".

Також нині в Іванівській області розбився російський військовий літак Іл-76 з 15 людьми на борту. Попередньо йдеться про займання двигуна й ця катастрофа не пов'язана ударами по інших місцях в російському тилу.

Фінський дослідник Пекка Калліоніемі твітує: "Горить і розбивається російський Іл-76, вторгнення в Бєлгород, російські нафтопереробні заводи атакували українські безпілотники... Неначе Україна хоче надіслати повідомлення Путіну за кілька днів до виборів".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG