Спеціальні потреби

“Австралійці не терплять несправедливості”, - посол України в Австралії про військову допомогу. Інтервʼю


Василь Мирошниченко, Посол України в Австралії і Новій Зеландії. Фото: Facebook/Vasyl Myroshnychenko
Василь Мирошниченко, Посол України в Австралії і Новій Зеландії. Фото: Facebook/Vasyl Myroshnychenko

Бойові машини, бронетехніка, броньовані Bushmaster – серед допомоги, яку Україна отримує від Австралії. 75% відсотків австралійців підтримують надання Україні військової техніки, згідно з опитуванням Lowy Institute.

26 червня Австралія оголосила про новий пакет допомоги Україні на суму 73,5 мільйона доларів включаючи 70 військових машин для захисту від російської агресії. Ця країна є однією із найбільших країн поза НАТО, яка надає допомогу Україні – боєприпаси, оборонне обладнання, в тому числі десятки бронетехніки Bushmaster. Про стабільну міцну підтримку австралійського уряду та населення журналіст Української служби Голосу Америки Олексій Коваленко говорив із послом України в Австралії та Новій Зеландії Василем Мирошниченком.

Олексій Коваленко: Буквально цього тижня стало відомо, що Австралія надала Україні новий пакет допомоги у розмірі більш ніж 70 мільйонів доларів. Чи пов'язує Австралія саме цей пакет допомоги Україні з контрнаступом?

Василь Мирошниченко: Австралія підтримує Україну з початку повномасштабної агресії Росії. Минулого року при владі ще був попередній уряд і вони розпочали цю допомогу.

Австралія підтримує Україну з початку повномасштабної агресії Росії.
Василь Мирошниченко, Посол України в Австралії

Bushmaster надано, на сьогодні це вже 90 цих автомобілів і більшість з них вже доставлені в Україну. Ми бачили як вони працювали на Харківському напрямку, зараз вони також на Донецькому напрямку знаходяться. Ця підтримка йшла системно. Відбулася зміна уряду минулого року, до влади прийшли лейбористи в травні, вони продовжили цю підтримку та оголошували різноманітні пакети [допомоги]. В цих пакетах зокрема були різні види озброєнь, була також і броньована техніка М113.

Саме в останньому пакеті, який було оголошено 26 червня в Австралії до 28 М113, які вже передали Україні, а це гусенична бронетехніка – вони додали ще 28. І також, крім того, вони надали 28 вантажних автомобілів.

Допомогу із тренуваннями та підготовкою наших військових, як ви знаєте, у Великій Британії [надають] австралійці та новозеландці, вони разом здійснюють підготовку наших бійців в Британії.

О.К.: Зараз також йде багато розмов щодо можливого постачання Україні австралійських винищувачів F-18 Hornet. На якому етапі перебувають ці розмови та як ці винищувачі могли б допомогти Україні?

В.М.: Дійсно, в Австралії були на озброєнні F-18, це Hornet, які використовуються Військово-морськими силами. Вони замінили ці літаки, перейшли на F-35. Зараз в Австралії є програма по F-35, вони замовили нові літаки.

Стан справ з F-18 вивчається, поки що ми розуміємо, що це вже доволі давні літаки. І тому певною мірою це перебуває в комерційній площині. І українська сторона буде вивчати, чи ми взагалі їх можемо використовувати.

Тим не менш, як ви знаєте, ми зараз ведемо глобальну кампанію, щоб отримати F-16. І, мабуть, пріоритет для України є F-16 у зв'язку з тим, що підготовка пілотів на різних видах літаків – надзвичайно складна процедура.

Нам потрібно фокусуватися на літаках, для яких, мабуть, найбільш реалістично забезпечити підготовку пілотів. Тому, чесно кажучи, Hornet, звичайно, шуму наробили і в Україні, і взагалі у світових ЗМІ. Але українська сторона офіційний запит на них не робила.

О.К.: Lowy Institute проводив опитування, згідно з яким три чверті всіх австралійців, які були опитані, підтримують надання Україні зброї від Австралії. Як так сталося, що, незважаючи на те, що Австралія все ж таки є однією з найбільш віддалених від України країн у світі, є такий рівень підтримки України?

В них є традиція. Традиція того, що вони не терплять ситуацій, коли відбувається якась несправедливість
Василь Мирошниченко, посол України в Австралії

В.М.: Це пов'язано в першу чергу з історією Австралії. Для Австралії найважливішим днем є День Анзаку. Це день участі Збройних сил Австралії та Нової Зеландії у Першій світовій війні. І саме те, що Австралія знаходиться далеко від будь-чого. В них є історія участі своїх військових захисників у різноманітних конфліктах.

Це перша світова війна, друга світова війна, ну і потім фактично регіональні конфлікти тут – і в В'єтнамі, і в Індонезії, за Східний Тімор. Тому в них є традиція. Традиція того, що вони не терплять ситуацій, коли відбувається якась несправедливість.

І оце відчуття несправедливості, яке відбулося з Україною, відтворило в їхній національній ментальності, в їхньому дусі оцей досвід і історію Анзаку.

О.К.: Нещодавно Австралія ухвалила закон, згідно з яким Росії забороняється будувати нове посольство навпроти будівлі австралійського парламенту. Наскільки серйозно австралійський уряд поставився до можливості російського шпигунства над Австралією?

В.М.: Досить серйозно. Тут вже останніх півроку відбуваються гучні історії, коли виявлені мережі російських шпигунів, які були в загальному глибокому підпіллі.

В них є велике радянське посольство, яке вони успадкували, є також резиденція. І це третя ділянка, де вони мали збудувати нове посольство. Дійсно, дуже близько до парламенту.

Гарне приміщення, але вони за цей весь час до 2022 року, збудували там лише невеличку частину будівлі і фактично не виконали ті умови за контрактом із місцевою установою, яка керує управлінням землею. І минулого року це агентство фактично призупинило цей контракт оренди землі, що вони оскаржували в суді. Три тижні тому росіяни виграли цей суд, і саме це спровокувало рішення уряду Австралії провести [рішення про заборону] на законодавчому рівні. Вони, до речі, за шість хвилин протягнули закон в двох палатах парламенту. І фактично відповідно до цього закону вони забрали цю землю на підставі питань національної безпеки.

О.К.: І що до іншої країни, про яку ви вже згадували, про допомогу Нової Зеландії до України. Нещодавно Нова Зеландія збільшила підтримку України, продовжила розміщення своїх військових у Британії для навчання українських військових та надала ще понад 3 мільйони доларів на різні ініціативи з підтримки України. Можете більше розповісти про підтримку України саме Новою Зеландією?

В.М.: Нова Зеландія надає підтримку наскільки вона може. Це країна із населенням 5 мільйонів. Цікаво, що Нова Зеландія є членом країн «п'яти очей», тобто це співпраця між Сполученими Штатами, Канадою, Великою Британією, Австралією та Новою Зеландією. Це співпраця між спецслужбами, які діляться інформацією.

Нова Зеландія надавала нам допомогу з початку повномасштабного вторгнення. Вона надавала літак, який літав по Європі, допомагаючи з логістичними послугами. Були розвідники новозеландські, які працювали і в Європі, надаючи допомогу Україні. Також підготовка військових. Нова Зеландія здійснювала закупівлю зброї, яку передавали на фонд НАТО і в Британії також дещо закуповували для нас. Я сподіваюся, що Нова Зеландія продовжить це робити.

Відбулися, до речі, контакти на високому рівні. Минулого листопада до нас приїздив в Україну міністр оборони Нової Зеландії. Це, до речі, досить така велика подія була, тому що за всю історію наших двосторонніх відносин з Новою Зеландією раніше до нас ніхто не приїжджав.

О.К.: Як в майбутньому може виглядати партнерство України з Новою Зеландією та Австралією? Як ці країни можуть допомогти Україні у післявоєнній відбудові?

В.М.: Австралія та Нова Зеландія можуть грати важливу роль в різних напрямках. По-перше, Австралія, мабуть, серед лідерів у сфері гірничодобувної індустрії. Тут сконцентровані найкращі технології, є величезна кількість капіталу, який може бути використаний в Україні для пошуку, видобутки та переробки критичних мінералів в Україні. Також є багато можливостей у сфері технологій, IT, аутсорсингу.

Тому можливості є, на них потрібно працювати. І плануємо на цьому сфокусуватися. Звичайно, зараз основний акцент на допомозі військово-технічній. Коли ми переможемо на війні, зможемо прийти до відбудови, але це все, знаєте, паралельні процеси.

Дивіться також: США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 500 млн доларів. Відео

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG