Спеціальні потреби

Baykar планує завершити будівництво заводу в Україні у 2025


Дрон Baykar під час виставки International Defense Exhibition and Conference в ОАЕ, 20 лютого 2023. AP Photo/Jon Gambrell
Дрон Baykar під час виставки International Defense Exhibition and Conference в ОАЕ, 20 лютого 2023. AP Photo/Jon Gambrell

Турецький виробник безпілотників Baykar виділяє ресурси, щоб збільшити власне виробництво компонентів та інвестує 300 мільйонів доларів у розробку реактивних двигунів.

Дрони Baykar набули популярності у світі після того, як українські військові почали використовувати їх проти російських військ. Компанія стала одним із найбільш плідних експортерів безпілотників у всьому світі, продаючи свої легкі дрони TB2 і важкі Akinci в 35 країн.

Baykar наразі зосереджений на тому, щоб забезпечити виробництво якомога більшої кількості компонентів усередині компанії, сказав генеральний директор Халук Байрактар в інтерв’ю на полях оборонної виставки SAHA в Стамбулі.

"Оскільки безперервність ланцюга постачання є основною проблемою в усьому світі, ми зосереджені на внутрішньому виробництві. Відсутня частина — це двигун, і тепер ми починаємо наш власний проєкт розвитку", — сказав Байрактар.

Baykar інвестує 300 мільйонів доларів протягом наступних п’яти років у розробку турбогвинтового двигуна для безпілотника Akinci. Після цього з’явиться турбовентиляторний двигун для Kizilemma, безпілотної бойової машини "повітря-повітря", яка зараз проходить льотні випробування.

Зараз Akinci та Kizilema використовують двигуни українського виробництва. Компанія також нещодавно підписала угоду з українською компанією "Івченко-Прогрес" про окрему спільну розробку турбовентиляторного двигуна, сказав Байрактар.

У довгостроковій перспективі компанія робить ставку на автономні дрони, здатні вести бойові дії "повітря-повітря", які замінять винищувачі.

"У світі є 13 000 пілотованих винищувачів, і ми впевнені, що протягом наступних чотирьох десятиліть усі вони будуть автономними, — сказав Байрактар. — Вони будуть меншими, використовуватимуться в більш ризикованих місіях і легші у виробництві. Їхня кількість буде на порядок більша, ніж винищувачів, які ми маємо сьогодні".

Baykar розраховує завершити будівництво заводу під Києвом, де буде працевлаштовано близько 500 людей, наступного року.

"Ми завершили будівництво на 80%, і машини замовляються. Дата виробництва буде визначена ходом війни, але об’єкт буде готовий у серпні 2025 року", – сказав Байрактар.

Очікується, що завод буде виробляти TB2 або його варіант TB3 з більшою вантажопідйомністю.

Baykar збереже потужність виробничих ліній TB2 і Akinci, а протягом наступних кількох років інвестуватиме в розширення ліній TB3 і Kizilelma. Очікується, що серійне виробництво Kizilelma надійде наступного року в кількості 10 одиниць.

Минулого року доходи Baykar склали 2 мільярди доларів проти 1,4 долара минулого року, 90% яких припадає на зовнішні ринки. На частку компанії припадає близько третини загального обсягу оборонного та аерокосмічного експорту Туреччини.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG