Спеціальні потреби

Байден: США готові до переговорів із Росією, Китаєм і КНДР про ядерне роззброєння


Архівне фото. Військовий парад у Пхеньяні, КНДР, 15 квітня 2017. AP Photo/Wong Maye-E
Архівне фото. Військовий парад у Пхеньяні, КНДР, 15 квітня 2017. AP Photo/Wong Maye-E

Світ має просуватись до відмови від ядерної зброї, тож США готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю "без попередніх умов для зменшення ядерної загрози".

Про це заявив президент США Джо Байден: "Немає користі ані для наших країн, ані для світу у тому, щоб заважати прогресу у скороченні ядерних арсеналів".

"Зменшення ядерної загрози є важливим не попри небезпеки сучасного світу, а саме через них. Ці ядерні ризики підривають норми й угоди, над запровадженням яких ми спільно працювали", - йдеться у повідомленні на сайті Білого дому.

Цю заяву Байден оприлюднив із нагоди привітання японській організації "Ніхон Хіданкіо", якій минулого тижня було присуджено Нобелівську премію миру. Цей рух представляє людей, що пережили атомне бомбардування Хіросіми й Нагасакі, й працює над тим, аби зберегти пам'ять про ті події та нагадувати світу про небезпеку ядерної зброї.

"Цьогорічні лауреати Нобелівської премії миру втілюють рішучість і стійкість перед обличчям трагедії, - зазначив Байден. Десятиліттями учасники Nihon Hidankyo служили людським свідченням катастрофічних жертв ядерної зброї, розповідаючи історію, яку людство має почути".

Глава Білого дому також привітав Японію "з цим визнанням моральної чистоти та непохитної відданості її народу та уряду запобіганню поширенню та застосуванню ядерної зброї".

Байден нагадав, що торік під час саміту Групи семи в Японії зустрічався із вцілілими після бомбардувань Хіросіми й Нагасакі. Американський президент закликав черпати натхнення від цьогорічних лауреатів Нобелівської премії миру та створювати безпечніший світ, рухаючись до відмови від ядерної зброї.

1 жовтня Кремль повідомив, що не обговорюватиме зі США підписання нового договору щодо обмежень стратегічних ядерних озброєнь у поточному форматі цієї угоди New START, яка збігає на початку 2026 року.

Російські ЗМІ раніше повідомили, що Кремль не хоче поновлювати угоду передусім через підтримку Сполученими Штатами України у протистоянні російській повномасштабній агресії.

Президент РФ Владімір Путін у 2023 році призупинив участь Росії в договорі, хоча Москва, подібно до США, продовжує дотримуватися обмежень щодо боєголовок, ракет і бомбардувальників, встановлених угодою, повідомляє агентство Reuters.

Президент США Джо Байден назвав це рішення Путіна "великою помилкою". Теперішня угода є останньою між США та Росією щодо обмежень, спрямованих на уповільнення гонитви ядерних озброєнь та підвищення прозорості через запровадження взаємних перевірок між двома державами.

Путін неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї, зокрема проти України. 25 вересня він також оголосив про зміни до ядерної доктрини Росії, за якими Москва може застосувати ядерну зброю у відповідь на напад неядерної держави за підтримки ядерної. Деякі оглядачі схарактеризували це як чергову спробу стримати підтримку України Заходом, включно з такими ядерними державами як США, Велика Британія та Франція.

Раніше Голос Америки повідомляв, що у своїй книзі "Війна" американський репортер Боб Вудворд твердить, що у 2022 році загроза того, що Росія може застосувати ядерну зброю підвищилась до 50%. У листопаді 2022 Байден говорив із лідером Китаю Сі Цзіньпіном про неприпустимість ядерних погроз з боку Росії. Це, на думку аналітиків, вплинуло на позицію Китаю. В листопаді 2022 року лідер Китаю Сі Цзіньпін закликав міжнародну спільноту виступити проти ядерної війни і "відкинути загрозу ядерної зброї". Ймовірно, на цьому тлі, посадовці Кремля почали деескалацію риторики стосовно застосування ядерної зброї.

При цьому у липні Китай заявив, що призупиняє переговори зі США щодо нерозповсюдження ядерної зброї та контролю над озброєннями у відповідь на продаж Вашингтоном зброї Тайваню.

Росія має найбільший у світі ядерний арсенал, здебільшого успадкований від колишнього СРСР. За даними Федерації американських вчених (FAS), Росія має близько 5580 ядерних боєголовок, США - 5044, Китай - 500, Франція - 290, Велика Британія - 225, Індія - 172, Пакистан - 170, Ізраїль - 90, КНДР - 50.

За даними SIPRI, Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, за останній рік усі дев’ять країн, які мають ядерну зброю продовжили модернізацію своїх ядерних арсеналів, кілька з них розгорнули нові ядерні озброєння або системи, здатні нести ядерний заряд, а найшвидше свій ядерний арсенал розширює Китай.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG