Спеціальні потреби

Зустріч Байдена з Дудою пройшла на тлі занепокоєння щодо підтримки України США


Переговори делегацій на чолі із президентами США Джо Байденом і Польщі Анджеєм Дудою, Білий дім, Вашингтон, 12 березня 2024. REUTERS/Kevin Lamarque
Переговори делегацій на чолі із президентами США Джо Байденом і Польщі Анджеєм Дудою, Білий дім, Вашингтон, 12 березня 2024. REUTERS/Kevin Lamarque

У день, коли Польща відзначала 25-річчя членства в НАТО, президент Джо Байден приймав президента Польщі Анджея Дуду та прем'єр-міністра Дональда Туска в Білому домі. Зустріч відбувалась на тлі занепокоєння щодо майбутнього фінансування США для допомоги Україні у захисті від повномасштабного вторгнення Москви.

"Обіцянки Америки Польщі є непорушними", — сказав Байден журналістам у вівторок перед зустріччю.

Візит польської делегації проходив у той момент, коли адміністрація Байдена оголосила черговий пакет допомоги Україні у галузі безпеки — озброєння та обладнання на 300 мільйонів доларів. Кошти отримані від "неочікуваного заощадження", відшкодованих коштів Міністерства оборони, заявив радник з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу у вівторок.

"Цього недостатньо", — сказав Байден про пакет, закликаючи республіканців у Палаті представників ухвалити схвалений Сенатом пакет іноземної допомоги, який включає 60 мільярдів доларів для України, "доки не пізно".

"Агресія Росії проти України" продемонструвала, що США є "безпековим лідером", - сказав Дуда. Він знову закликав інших членів альянсу збільшити витрати на оборону до 3% ВВП для захисту від агресії Росії.

Польща виділяє 3,9% свого ВВП на оборону, що майже вдвічі перевищує нинішню ціль НАТО в 2% і є найвищим відсотковим показником в альянсі. Сполучені Штати - друга країна за розміром витрат на оборону у відсотковому співвідношенні - 3,5% ВВП, але найбільша держава у НАТО за загальним обсягом витрат.

Пропозиція Дуди підкреслює тривогу Польщі та інших країн на східному фланзі НАТО, які відчувають найбільшу загрозу через агресію Москви, і з'являється в той момент, коли деякі в західній частині альянсу наполягають на дипломатичному розв'язанні війни в Україні.

Однак це навряд чи буде прийнято найближчим часом, оскільки багато країн НАТО ще не досягли навіть цільового показника 2% ВВП, сказав Міхал Барановський з Німецького фонду Маршалла США.

У понеділок у статті The Washington Post Дуда підкреслив тривожну мілітаризацію Росії, коли Москва виділяє майже 30% свого річного бюджету на військові витрати. Він підкреслив загрозу, яку представляє президент Росії Владімір Путін, назвавши це найбільш серйозним викликом світовому миру з часів холодної війни.

Більше військ США

Дуда, який за польською системою представляє країну в зовнішніх справах, і Туск, голова уряду Польщі, є запеклими політичними суперниками, які сильно залучені в різноманітну внутрішню боротьбу, але обіцяли говорити одним голосом щодо України, НАТО та відносин з Вашингтоном.

Варшава виступає за посилення військової присутності США в Польщі, де приблизно 10 тисяч американських військовослужбовців перебувають на ротації. Вашингтон не в захваті від цієї ідеї, і Байден заявив журналістам у понеділок, що "немає потреби в додаткових військах на польському кордоні".

Салліван підкріпив це повідомлення, сказавши, що сили альянсу розміщені "добре" і що плани "захищати Польщу, якщо до цього дійде, є сильними".

Салліван сказав, що США нададуть Польщі нову позику в межах спеціальної американської програми з військової співпраці "Іноземне військове фінансування" на суму 2 мільярди доларів і запропонують продати Польщі 96 гелікоптерів Apache. Також у вівторок Бюро з військово-політичних справ Державного департаменту США повідомило Конгресу про схвалення продажу Польщі ракет на суму понад 3 мільярди доларів.

Зустріч з лідерами Конгресу

Раніше у вівторок Дуда і Туск зустрілися з лідерами Конгресу Демократичної та Республіканської партій і виступили за підтримку України. Дуда сказав, що це "ключовий елемент для стримування Путіна та імперських амбіцій Росії".

Демократи та Білий дім впевнені, що пакет іноземної допомоги має достатньо голосів для ухвалення в Палаті представників, але спікер Палати представників від республіканців Майк Джонсон відмовився винести його на голосування.

За словами Барановського для Голосу Америки, головним є те, щоб польські лідери донесли до законодавців, що Вашингтон повинен бути відповідальним союзником, але навряд чи це буде останній поштовх, який розірве блокування. Багато республіканців у Палаті представників є союзниками Дональда Трампа та підтримують опозицію колишнього президента щодо надання іноземної допомоги, якщо вона не оформлена як позика.

Раніше цього тижня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив угорському державному каналу новин, що Трамп не дасть "ані копійки" на підтримку України, а "отже, війна закінчиться". Ці заяви Орбан зробив після його зустрічі з Трампом минулого тижня.

На запит про підтвердження цієї позиції представники кампанії Трампа заявили, що "пріоритетом" "другого терміну" колишнього президента буде "швидко домовитися про припинення російсько-української війни", і що "європейські країни повинні витрачати більше".

"Він зробить усе необхідне, щоб відновити мир і відновити американську силу та стримування на світовій арені, і він єдина людина, яка може це зробити", — сказав Стівен Ченг, директор із комунікацій кампанії, у заяві Голосу Америки.

Твердження Трампа ще більше посилили занепокоєння європейців щодо прихильності США до альянсу, особливо якщо відбудуться зміни в адміністраціях після президентських виборів у США в листопаді.

Минулого місяця ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії заявив, що "заохочуватиме" Росію "робити все, що вони хочуть", якщо країна НАТО не витрачатиме достатньо на оборону.

Європейські посадовці все більше стурбовані такими заявами.

"Ми маємо надіслати це повідомлення Росії колективно — ЄС і США — що немає втоми і що ми будемо підтримувати Україну в її самозахисті", — нещодавно сказав Голосу Америки один європейський дипломат на умовах анонімності.

Саміт НАТО

За словами Білого дому, лідери координуватимуть стратегії напередодні майбутнього 75-річчя НАТО у Вашингтоні в липні. За словами Барановського, Варшава хоче переконатися, що регіональні оборонні плани, узгоджені на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році, "не тільки добре сплановані, але й фактично забезпечені військами для гарантування рівня стримування та оборони", необхідного на східному фланзі НАТО.

Зміцнення американсько-польського партнерства в енергетичній безпеці є ще однією головною темою. Варшава виділила 40 мільярдів доларів на будівництво двох АЕС. Перший будує американська компанія Westinghouse.

Минуло 25 років з того часу, як польський президент і прем'єр-міністр відвідали Вашингтон одночасно. У 1999 році президент Олександр Кваснєвський і прем'єр-міністр Єжи Бузек відвідали ювілейний 50-й саміт НАТО в столиці США.

До написання матеріалу долучились кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки Джефф Селдін і головний національний кореспондент Голосу Америки Стів Герман.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG