Спеціальні потреби

Байден: Росія не переможе у війні. На зустрічі з Зеленським він назвав два елементи успіху України


Президент Джо Байден слухає промову президента України Володимира Зеленського під час їхньої зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні в четвер, 26 вересня 2024 року. (AP Photo/Susan Walsh)
Президент Джо Байден слухає промову президента України Володимира Зеленського під час їхньої зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні в четвер, 26 вересня 2024 року. (AP Photo/Susan Walsh)

Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським президент США Джо Байден оголосив додаткову військову допомогу Україні, а також наголосив на довгостроковій підтримці Києва з боку США та партнерів.

Росія не переможе у війні. Росія в Україні не запанує. Україна переможе і ми продовжуватимемо підтримувати вас на кожному кроці

"Скажу чітко, Росія не переможе у війні. Росія в Україні не запанує. Україна переможе і ми продовжуватимемо підтримувати вас на кожному кроці", – сказав Байден.

Зустріч у Білому домі мала на меті обговорення українського "Плану перемоги", сказав Байден.

"Це – саме те, про що ми говоритимемо сьогодні – як Україна, українці переможуть у цьому конфлікті", – сказав Байден перед початком зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому.

Байден назвав два ключових елементи, які потрібні для перемоги України на цьому етапі, і в яких їй можуть допомогти західні партнери.

"Ці два елементи мають вирішальне значення для того, як ця війна закінчиться", – сказав Байден.

Військова допомога та довгострокова економічна підтримка

Першим він назвав зміцнення позицій України на полі бою.

"Саме тому сьогодні я оголошую про $2,4 млрд пакету безпекової допомоги. Я також звернувся до Пентагону, щоб використати всі залишки фінансування, яке було виділено для України до кінця мого терміну, тобто до 20 січня. Це зміцнить позицію України в майбутніх переговорах", – сказав Байден.

"Росія в Україні не запанує", - Байден під час зустрічі з Зеленським.Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Другий елемент включає довгострокову підтримку України, про що було оголошено під час саміту НАТО влітку цього року.

"Як ми вже зазначали на Вашингтонському саміті, ми маємо підтримувати Україну та її шлях до членства як в ЄС, так і в НАТО, а також у продовженні реформ боротьби з корупцією та укріпленню демократії, над чим ви потужно працюєте зараз", – сказав Байден.

Цими діями ми чітко даємо зрозуміти, що ми підтримаємо Україну зараз і в майбутньому

За його словами, партнери мають допомогти забезпечити достатній потенціал України, "щоб стримати майбутню російську агресію".

Байден зазначив, що в обох цих напрямках було зроблено великий поступ – влітку було створено "Український компакт", до якого увійшли понад 20 країна, які зобов’язалися забезпечити довгострокову безпеку України. А вчора Байден оголосив про те, що понад 30 країн та ЄС увалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України. Частково для цього будуть залучені і заморожені російські активи.

"Таким чином, цими діями ми чітко даємо зрозуміти, що ми підтримаємо Україну зараз і в майбутньому", – підсумував Байден.

Як повідомили у Білому домі після перегооворів з президентом Зеленським, 12 жовтня 2024 року президент Байден проведе зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України в Німеччині, де двоє лідерів розглянуть прогрес цих консультацій і координуватимуть з міжнародними партнерами додаткову допомогу для України.

"Президент Байден налаштований надати Україні підтримку, необхідну для перемоги", – наголошується у повідомленні.

Очікується, що це буде остання зустріч між президентом Зеленським і президентом Байденом, який вирішив не балотуватися на новий термін і покине Білий дім на початку наступного року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG