Спеціальні потреби

Байден оголосив сім кроків інтенсифікації підтримки України


Президент США Джо Байден назвав допомогу Україні пріоритетом його президентства
Президент США Джо Байден назвав допомогу Україні пріоритетом його президентства

США нарощують оборонну допомогу. Про це в четвер оголосив президент США Джо Байден.

"Сьогодні я оголошую збільшення безпекової допомоги Україні і низку додаткових заходів, щоб допомогти Україні перемогти у війні", - йдеться в заяві на сайті Білого дому.

Байден наголосив, що допомога Україні є пріоритетом його президентства. "За цей час Україна перемогла в битві за Київ, повернула більш ніж половину території, яку Росія захопила з початку війни, і захистила суверенітет та незалежність", - додав він.

Заходи з посилення допомоги Україні передбачають зокрема надання нової системи Patriot, ракет для далекобійної зброї JSOW, а також розширення навчання українських пілотів на F-16.

Сім кроків з інтенсифікації допомоги Україні включають:

  • Пентагон виділить Україні всю суму оборонної допомоги, затвердженої Конгресом, "до кінця мого президентства", йдеться в заяві. Зокрема решта коштів за програмою USAI (Ініціатива безпекової допомоги Україні), за якою Пентагон може замовити виробництво зброї для України, буде виділено до кінця року. Байден також прийняв рішення надати решту коштів на суму $5,5 млрд за програмою президентських повноважень PDA, за якою Пентагон може надавати Україні зброю зі своїх запасів. У квітні 2024 року Конгрес США затвердив додаткове фінансування допомоги Україні у $60 млрд.
  • Пентагон оголошує оборонну допомогу USAI на $2,4 млрд. Ці кошти будуть спрямовані на зміцнення ППО України, надання додаткових БпЛА, снарядів "повітря-земля" та розвиток військово-промислового виробництва.
  • Байден вказав надати Україні далекобійні снаряди Joint Standoff Weapon (JSOW), щоб зміцнити далекобійні можливості ЗСУ.
  • Пентагон відновить і передасть Україні додаткову батарею ППО Patriot і надасть додаткові ракети для цих систем.
  • Пентагон розширить навчання українських пілотів F-16, включаючи навчання ще 18 пілотів наступного року
  • Разом з міжнародними партнерами, США сьогодні роблять кроки, щоб зруйнувати мережу криптовалюти, щоб протистояти діям Росії з обходу санкцій та відмиванню коштів.
  • Наступного місяця Байден проведе засідання Контактної групи з оборони України на рівні лідерів держав та урядів.


Байден підсумував: "Ці дії чітко показують, що Сполучені Штати нададуть Україні необхідну підтримку, щоб перемогти у війні". Сьогодні ж Байден зустрінеться із президентом України в Білому домі.

Зеленський подякував США за нові заходи.

"Вдячний Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу США та його обом партіям, республіканцям і демократам, а також усьому американському народу за сьогоднішнє оголошення про надання Україні значної оборонної допомоги на загальну суму 7,9 мільярда доларів США та запровадження санкцій проти Росії", - йдеться в дописі президента України в Telegram.

Зеленський зокрема відзначив надання "найважливіших засобів для захисту наших людей - додаткова батарея ППО Patriot, інші засоби протиповітряної оборони та перехоплювачі, безпілотники, ракети великої дальності та боєприпаси класу "повітря – земля", а також кошти для зміцнення оборонно-промислової бази України".

"Також ціную рішення розширити програми з підготовки більшої кількості наших пілотів для польотів на F-16, а також рішучі санкції, запроваджені для подальшого обмеження здатності Росії фінансувати свою агресію проти України", - додав він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG