Спеціальні потреби

“Рабська лояльність Лукашенка до російського патрона”. Оглядачі у США пишуть про нарощення білоруських військ на кордоні з Україною


На архівному фото: Олександр Лукашенко (у центрі) відвідує базу артилерійського озброєння в Гомельській області Білорусі, 17 листопада 2023 р. Фото: Офіс президента Білорусі/AP
На архівному фото: Олександр Лукашенко (у центрі) відвідує базу артилерійського озброєння в Гомельській області Білорусі, 17 листопада 2023 р. Фото: Офіс президента Білорусі/AP

Білорусь нарощує військову присутність на кордоні з Україною та заявляє про “високу бойову готовність” своїх військ, про це з посиланням на білоруського правителя Лукашенка пише видання Business Insider.

З Білорусі лунають і ядерні погрози, додає оглядач аналітичного центру Atlantic Council Пітер Дікінсон, при цьому констатуючи: “Рабська лояльність Лукашенка до свого російського патрона не дивує”.

Олександр Лукашенка у промові з нагоди Дня незалежності Білорусі заявив: “Розгорнуті сили спеціальних операцій, не тільки прикордонники, але і наші воєнні, перекрили напрямок можливого руху, як кажуть прикордонники, противника. У високій бойовій готовності перебувають війська ВПС і ППО, як наші, так і російські. Тут повна взаємодія”.

На позиції виведені ракетні системи Полонез та Іскандер, додав Лукашенко.

Business Insider нагадує, що Білорусь сприяє воєнним зусиллям Росії з моменту повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

“Тисячі російських військ увійшли в Україну з Білорусі на початку вторгнення. Також Росія запускала балістичні ракети по Україні з території Білорусі, а російські бомбардувальники запускали ракети по Україні з повітряного простору Білорусі”.

Крім того, президент Росії Володимир Путін “використовує Білорусь для ескалації своїх ядерних загроз”, – пише оглядач Атлантичної Ради Пітер Дікінсон.

“Ми навчилися поводитися з цією зброєю. Ми знаємо, як її впевнено застосовувати. І можете бути впевнені, що ми це зробимо, якщо суверенітет і незалежність нашої країни будуть під загрозою”, – заявив напередодні начальник Генштабу Білорусі Павло Муравейка.

За словами експерта Пітера Дікінсона, заява військового високопосадовця ілюструє, як Кремль використовує Білорусь для ескалації своєї кампанії ядерного шантажу проти Заходу.

Торік у Польщі підтвердили, що Росія переводить частину ядерної зброї у Білорусь.

Якщо білоруські чиновники погрожують ядерною зброєю, вони роблять це від імені Путіна
Пітер Дікінсон

“Очевидно, будь-яка російська ядерна зброя, розміщена на кордоні з Білоруссю, залишається під твердим контролем Москви. Якщо білоруські чиновники зараз самі погрожують ядерною зброєю, вони роблять це від імені Путіна”, – додав Дікінсон.

Лояльність Лукашенка до Путіна, каже аналітик, зумовлена зокрема допомогою Кремля для запобігання краху його режиму на тлі загальнонаціональних протестів через сфальсифіковані президентські вибори у 2020 році.

“Протягом останніх чотирьох років Росія неухильно зміцнювала свій контроль над Білоруссю, процес, який дехто порівнює з повзучою анексією країни”, – пише Дікінсон.

Раніше Лукашенко озвучив погрози тим білорусам, які воюють проти росіян на боці України: “Я хотів би попередити… це дуже небезпечно”.

Як повідомляв Голос Америки, до білоруського батальйону Збройних сил України імені Кастуся Каліновського на початку великої війни входили близько 500 бійців. Це найбільша білоруська група, що допомагає армії України боротись проти російських військовиків. Батальйон названий на честь одного з регіональних очільників польського Січневого повстання проти Російської імперії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG