Спеціальні потреби

Блінкен допустив, що США "адаптують та відкоригують" свою позицію щодо ударів американською зброєю по Росії


Державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції з президенткою Молдови 29 травня 2024 року. Фото: Elena Covalenco/AFP
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції з президенткою Молдови 29 травня 2024 року. Фото: Elena Covalenco/AFP

Державний секретар США Ентоні Блінкен не виключив, що Сполучені Штати можуть "адаптувати та відкоригувати" свою позицію щодо дозволу Україні завдавати ударів американською зброєю по цілях в Росії.

Ми адаптувалися та пристосувалися, і я впевнений, що ми продовжуватимемо це робити
Ентоні Блінкен

Під час свого візиту до Молдови 29 квітня Блінкен зазначив, що позиція США залежатиме від умов на полі бою. При цьому держсекретар США повторив фразу, яку раніше вже озвучував, що наразі США "не роблять можливим та не сприяють" атакам по Росії.

"Ще однією визначальною рисою нашої підтримки України уже понад два роки є адаптація, залежно від того, як змінилися умови, як змінилося поле бою, як змінилися дії Росії з погляду того, як вона проводить свою агресію, ескалацію. Ми адаптувалися та пристосувалися, і я впевнений, що ми продовжуватимемо це робити", – сказав державний секретар США.

На уточнювальне питання журналіста, чи означають слова Блінкена, що Сполучені Штати можуть підтримувати атаки України всередині Росії, він відповів: "адаптувати та відкоригувати означає саме це".

Блінкен додав, що Росія на Харківщині "скористалась тим, що президентський запит на додаткове фінансування затримався в Конгресі". Але зараз, коли ЗСУ почали отримувати зброю із нещодавно ухвалених пакетів допомоги, "ми бачимо реальний ефект на стабілізацію фронту", – наголосив дипломат.

Державний секретар США також проанонсував, що незабаром на саміті НАТО, що має відбутись 9-11 липня, "ви побачите дуже сильні результати для України з погляду її подальшої інтеграції з НАТО".

Президентка Молдови Мая Санду зі свого боку подякувала США за підтримку України. "Україна захищає мир тут, у Молдові", – додала вона.

"Наші сусіди та друзі в Україні щодня платять неймовірно високу ціну за просте прагнення бути вільними. Їхня відважна боротьба – це насправді боротьба і за нашу власну свободу, проти наших страхів. Щиро дякую за підтримку України. Через цей спротив Україна захищає мир тут, у Молдові. А підтримка України також означає підтримку Республіки Молдова", – зазначила Санду.

З іншого боку, вона додала, що сусідам Молдови – Україні та Європейському Союзу "потрібна сильна і демократична Молдова, яка буде надійним партнером, сприятиме безпеці замість того, щоб бути сірою зоною".

У Придністров'ї, сепаратистському регіоні Молдови, що межує з Україною, перебуває близько 1,5 тисячі російських військових. Як кажуть оглядачі, представники США уважно стежать за будь-якими ознаками того, що президент Росії Володимир Путін може спробувати анексувати територію. Росія офіційно заявляє, що домагається особливого статусу для Придністров'я у складі Молдови.

Коментуючи внесок Молдови у допомогу України, державний секретар США сказав, що ця країна відіграла надзвичайно важливу роль у перші тижні війни, коли країна з населенням 2,5 мільйона людей прийняла близько мільйона українських біженців.

Блінкен назвав Молдову "невеликою за розміром країною з великим серцем", яка прийняла понад мільйон українських біженців з початку війни, даючи їм притулок, роботу, доступ до охорони здоров'я та освіту.

Також Модова допомагала Україні з транспортуванням українського зерна та товарів, сприяла навчанню українських саперів та прикордонників, додав Блінкен.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG