Спеціальні потреби

Російська окупація Криму "під загрозою", а успіхи ЗСУ у боротьбі за півострів вплинуть на результат війни


На архівному фото - атака на міст у Криму. AP
На архівному фото - атака на міст у Криму. AP

Російська окупація Криму "перебуває під загрозою", припускають західні видання, перераховуючи успішні атаки ЗСУ на російські воєнні цілі. А деокупація Кримського півострова є вкрай важливою для захисту прав корінних народів України та відновлення правосуддя – нагадала американській аудиторії представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Таку заяву Ташева озвучила під час виступу на панельній дискусії із Джанет Наполітано, директоркою Центру безпеки в політиці Університету Берклі, секретаркою внутрішньої безпеки США (2009-2013) та колишньою губернаторкою Аризони.

Таміла Ташева нагадала, що нинішня війна розпочалася саме з окупації Криму, а з початку повномасштабного вторгнення Росія використовує його як плацдарм для наступу на материкову частину країни.

"Для нас дуже важливо деокупувати півострів, якщо ми хочемо зупинити порушення прав людини в Криму, якщо ми хочемо захистити корінні народи: кримських татар, караїмів та кримчаків", – сказала Ташева.

Тим часом Atlantic Council опублікував аналітичну розвідку про те, що Україна "повільно, але неухильно послаблює контроль Росії над Кримом".

Цього року українські військові, йдеться у публікації, досягли низки стратегічних успіхів на окупованому Росією півострові та навколо нього, які можуть вплинути на кінцевий результат війни.

Україна вразила більше десятка основних цілей на півострові, які відіграють важливу роль у російській військовій стратегії в самому Криму та на окупованому Росією півдні України: російські авіабази, радіолокаційні станції та пункти зв’язку. А також знищено кілька російських систем ППО.

Паралельно з виснаженням російських військово-повітряних сил та інфраструктури зв’язку в Криму Україна також провела інноваційний морський наступ проти російського флоту, нагадує Atlantic Council, публікуючи аналіз від голови Українського центру безпеки та співпраці Сергія Кузана.

"Хоча спочатку мало хто давав Києву багато шансів у війні на морі, Україна використала комбінацію морських безпілотників і ракет, щоб потопити або вивести з ладу приблизно одну третину всього російського флоту. Це змусило Кремль вивести з Криму більшість військових кораблів, що залишилися", – йдеться у статті.

Іншим ключовим аспектом кампанії України проти російської окупації Криму стало націлювання на ключові логістичні шляхи, що підтримують війну Росії проти України. Щоб протистояти цьому, Україна атакувала пороми, які використовувалися для транспортування військових вантажів через Керченську протоку з Росії до Криму.

Водночас Росія заперечує погіршення ситуації з безпекою в Криму та продовжує рекламувати півострів як безпечне місце відпочинку, констатує Atlantic Council. Та прогнозує, що за збереження нинішніх темпів української активності Кремль "буде змушений відмовитися від цього підходу та визнати, що російська окупація Криму перебуває під загрозою".

Як нагадує Радіо Свобода, після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. У 2023 році РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До судів надійшло щонайменше 88 таких справ, і за 50 з них уже винесено обвинувальні вироки.

Днями у Криму створений РФ суд засудив жителя Севастополя до 14 років за "державну зраду".

Російське слідство звинуватило чоловіка у співпраці з військовою розвідкою України.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG