Спеціальні потреби

Британія та Нідерланди викликали послів Ірану через поставки ракет до Росії


Балістичні ракети Ірану
Балістичні ракети Ірану

Британське МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Ірану через передачу Тегераном балістичних ракет Росії.

"Уряд Великої Британії чітко заявив, що будь-яка передача балістичних ракет Росії буде розглядатися як небезпечна ескалація і матиме серйозну відповідь", - мовиться у заяві британського міністерства закордонних справ.

Раніше Нідерланди викликали посла Ірану, а глава МЗС Нідерландів Каспар Велдкамп у мережі X закликав до "нових, суворих санкцій ЄС" щодо Тегерана.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту в Лондон 10 вересня заявив, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану та, ймовірно, у наступні кілька тижнів має намір використати їх у війні в Україні.

США, Німеччина, Велика Британія та Франція запровадили нові санкції проти Ірану, серед яких - обмежувальні заходи проти іранської національної авіакомпанії Iran Air.

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції у Києві 11 вересня заявив, що отримав "таку саму інформацію, яку ми бачили в медіа, без якихось деталей щодо кількості... на рівні розвідок від партнерів". Він додав: "Я це зможу підтвердити, коли будуть докази. Як це було з Північною Кореєю. Ми поки що знаємо про використання великої кількості іранських дронів. Щодо застосування іранських ракет деталей поки інших немає".

Міністр закордонних справ Ірану заявив 11 вересня, що Тегеран не постачав Росії жодних балістичних ракет і санкції, накладені на Іран, не вирішать жодних проблем.

“Знову США та E3 (Британія, Німеччина та Франція - ред.) діють на основі невірної розвідки та хибної логіки. Іран НЕ постачав балістичних ракет Росії. І крапка... Санкції — це не рішення, а частина проблеми”, — цитує міністра Аббаса Аракчі видання Reuters.

Росія також спростовує повідомлення про отримання від Ірану ракети, і називає заяви ЄС та США "безпідставними".

У статті використана інформація видання Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG