Спеціальні потреби

Конгресмени, політики і генерали США закликали Байдена зняти обмеження на удари по Росії


Ілюстративне фото. Акція на підтримку України перед Білим домом, Вашингтон, 25 лютого 2023. AP Photo/Jose Luis Magana
Ілюстративне фото. Акція на підтримку України перед Білим домом, Вашингтон, 25 лютого 2023. AP Photo/Jose Luis Magana

До президента США Джо Байдена спрямовано одразу два звернення від конгресменів і сенаторів США із закликом скасувати обмеження на удари зі зброї далекої дії по законних цілях всередині Росії.

Одне звернення належить конгресменам і сенаторам від обох партій - співголовам Групи підтримки України в Конгресі (українського конгресового кокусу). Серед них – демократи Марсі Каптур, Майк Квіглі, Дік Дурбін, Річард Блюменталь та республіканці Браян Фіцпатрік, Джо Вілсон, Роджер Вікер, Ліндсі Грем та низка інших американських політиків.

Контрудари врятують життя

"У дусі нашої спільної відданості захисту України, ми просимо негайно скасувати обмеження вашої адміністрації на використання Україною зброї великої дальності, наданої США та іншими союзниками по НАТО, для ударів по законних воєнних цілях у Росії", – йдеться у зверненні.

"Контрудари, – переконані законодавці в українському кокусі, – врятують життя, зменшивши можливості Росії здійснювати смертоносні бомбардування цивільних об’єктів в Україні, які трагічно стали визначальними для війни".

Політики також зауважили, що такий дозвіл допоміг запобігти майбутнім атакам, "подібним до тієї, що сталася в дитячій лікарні в Києві 8 липня 2024 року і вбила 42 людини, у тому числі 5 дітей, і ще 190 отримали поранення". Або таким атакам, як 3 вересня по Полтаві, в результаті якого загинула щонайменше 51 людина і були поранені понад 200 осіб.

Обмеження, встановлені для України, несумісні з тими, які ми коли-небудь приймемо для власних операцій або для партнерів

Підписанти звернення кажуть: обмеження, встановлені для України, несумісні з тими, "які ми коли-небудь приймемо для наших власних операцій, або обмеженнями, які ми накладаємо на інших партнерів з безпеки, які використовують американську зброю для захисту свого суверенітету та народу, наприклад Ізраїль".

Автори вважають, що у разі скасування обмежень Україна зможе продовжити боротися за перемогу у боротьбі за захист свого суверенітету та свого народу.

Інше звернення до Білого дому підписане законодавцями-республіканцями, головами 5 комітетів Конгресу та представником Гельсінської комісії.

"Безглузді обмеження адміністрації Байдена-Гарріс у поєднанні з тривалим повільним процесом схвалення та постачання критично важливої зброї перешкоджають здатності України довести цю війну до перемоги. Давно пора адміністрації змінити курс і скасувати обмеження на використання Україною зброї, наданої США, проти законних військових цілей в Росії", – пишуть Майкл Маккол, Майк Роджерс, Майкл Тернер, Кен Кальверт, Томас Кін і Річард Гадсон.

Безглузді обмеження

Там додано, що "занепокоєння адміністрації щодо ескалації не виправдовувалися з першого дня війни". "Ані використання Україною наданої США зброї в Росії, ні її військове вторгнення в Курську область Росії – перша іноземна окупація російської території
після Другої світової війни – не викликали ескалаційну відповідь Росії... Поки вона веде свою жорстоку, повномасштабну загарбницьку війну, Росії не можна давати безпечного місця, з якого вона може безкарно виконувати свої воєнні злочини проти України", - додали республіканці.

"Настав час дозволити Україні перемогти"

Законодавці українського кокусу заявили: "Настав час, коли Америка та наші союзники по НАТО прагнуть не лише запобігти перемозі Росії, але й повністю дозволити Україні досягти перемоги від імені свого мужнього народу".

Україну не лякає тиранія Путіна, і, захищаючи свободу, ми також не повинні бути залякані

На їхню думку, Україна може виграти цю війну, але "лише за умови повної підтримки партнерів у сфері безпеки". "Україну не лякає тиранія Путіна, і, захищаючи свободу, ми також не повинні бути залякані", – підсумували законодавці.

Вони також подякували Джо Байдену: "За непохитну підтримку вашою адміністрацією України та її боротьби за свободу перед лицем незаконної та неспровокованої агресивної війни Владіміра Путіна". Підписанти наголосили, що лідерство Байдена допомогло зупинити просування Росії в Україну на початку вторгнення та надихнуло НАТО виступити разом з Україною на захисті свободи та демократії.

При цьому республіканці у своєму листі розкритикували Білий дім за "безглузді обмеження в поєднанні з давньою повільністю схвалення та постачання критично важливої зброї", що, на їхню думку, "перешкоджають здатності України довести цю війну до переможного завершення". "Давно пора адміністрації змінити курс і скасувати
обмеження на використання Україною зброї, наданої США, проти законних воєнних цілей в Росії", - додано там.

Лист колишніх послів, генералів і високопосадовців

Крім того, 17 колишніх високопосадовців США та Великої Британії надіслали звернення до держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС Девіда Ламмі, які цього дня відвідують Україну. Автори відкритого листа закликали зняти обмеження на використання Україною зброї, наданої Заходом, для глибоких ударів по Росії.

Дозвольте Україні захищатися

"Ми закликаємо вас прислухатися до ваших партнерів у Києві цього тижня і дозволити Україні вражати всі законні цілі в Росії зброєю, яку надали США та Великобританія. Дозвольте Україні захищатися", – йдеться у листі.

Серед підписантів – лідери громадянського суспільства, колишні посли США та колишні генерали.

Серед інших, листа підписали відставний генерал й колишній верховний головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав, колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Європи та політики НАТО Ян Бжезінський, глава неурядової організації Razom for Ukraine Дора Хом'як, генерал у відставці й колишній верховний головнокомандувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк, колишня заступниця державного секретаря США Пола Добрянськи, колишній заступник міністра оборони США Ерік Едельман, колишній помічник держсекретаря у справах Європи та Євразії Деніел Фрід, генерал у відставці й колишній генерал-командувач армії США в Європі Бен Годжес, представник аналітичної організації Chatham House Джон Лог, колишній помічник держсекретаря США Том Малиновський, колишній посол США в Росії Майкл Макфол, колишній посол США в Афганістані та Бразилії Майкл Мак-Кінлі, керівник неурядової організації Henry Jackson Society Алан Мендоза, представник Chatham House Джеймс Ніксі, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, колишній заступник генсекретаря НАТО Олександр Вершбоу, колишня посолка США в Україні Марі Йованович та інші.

неодноразові погрози президента Росії Владіміра Путіна є нічим іншим, як спробою утримати партнерів України від належного озброєння

"Після більш ніж 900 днів війни ми можемо сміливо стверджувати, що неодноразові погрози президента Росії Владіміра Путіна є нічим іншим, як спробою утримати партнерів України від належного озброєння. Послаблення обмежень на західну зброю не призведе до ескалації Москви. Ми це знаємо, оскільки Україна вже завдає ударів цією зброєю по території, яку Росія вважає своєю, включно з Кримом і Курськом, і відповідь Москви залишається незмінною", - зауважують вони.

Колишні високопосадовці додали, що з огляду на останні повідомлення про передачу Іраном балістичних ракет Росії "Україні слід надати право використовувати надану Заходом зброю для знищення об’єктів, де розміщені ці ракети... Набагато рентабельніше знищити лучника, ніж стрілу".

Офіційні заяви США та України

Ми зараз це вирішуємо
Джо Байден

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі у Києві нині проводять низку зустрічей з найвищим керівництвом країни й, зокрема, мають обговорити питання пом’якшення обмежень на використання західної зброї для ураження цілей вглибині Росії, до чого неодноразово закликали українські посадовці та західні експерти.

Президент США Джо Байден у Вашингтоні напередодні, відповідаючи на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, сказав: "Ми зараз це вирішуємо".

Президент України Володимир Зеленський напередодні закликав США, Британію та Францію дозволити Україні використовувати західну зброю вглиб Росії: Ми повинні мати потенціал далекої дії не лише на окупованій території України, а й на території Росії, щоб Росія була мотивована шукати миру".

А міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що адміністрація Байдена все ще розглядає його запит щодо зняття обмежень щодо використання Україною зброї великої дальності для ударів вглиб Росії.

Умєров також підтвердив, що він представив список цілей на нещодавніх зустрічах із високопосадовцями у Вашингтоні.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG