Спеціальні потреби

"Немає нових рішень". Британія та Німеччина про використання зброї, наданої Україні


Канцлер Німеччини Олаф Шольц (праворуч) і прем’єр-міністр Британії Кір Стармер після пресконференції в Берліні, Німеччина, у середу, 28 серпня 2024 року. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Канцлер Німеччини Олаф Шольц (праворуч) і прем’єр-міністр Британії Кір Стармер після пресконференції в Берліні, Німеччина, у середу, 28 серпня 2024 року. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер і канцлер Німеччини Олаф Шольц заявили, що з боку жодної з їхніх країн "немає нових рішень" щодо використання зброї, наданої Україні обома країнами.

Виступаючи у середу вранці на пресконференції в Берліні, Стармер сказав журналістам, що він не збирається "вдаватися в тактичні питання щодо використання зброї", але немає "жодних нових рішень".

"Ми надаємо підтримку та зброю Україні, згідно з підходом інших ключових союзників, включаючи Німеччину", – сказав британський прем'єр у відповідь на запитання про те, чи вони обговорювали з канцлером Шольцем скасування обмежень щодо зброї, переданої Україні, яка б дозволяла використовувати її на території Росії.

Шольц також зазначив, що з цього приводу "немає нових рішень з боку Німеччини", і що країна "збирається продовжувати" підтримку України.

Він наголосив, що Німеччина є одним із найбільших прихильників України в Європі, і вносить найбільші внески в підтримку України.

"Ми збираємося продовжувати цю підтримку", – сказав Шольц, додавши, що стосовно постачань зброї, нових рішень з боку Німеччини немає.

У серії твітів, якими німецьке міністерство закордонних справ прокоментувало зустріч лідерів Німеччини та Британії та їхнє обговорення України, німецькі дипломати написали, що за останні 2 роки міжнародна спільнота та Україна докладали зусиль, щоб переконати Путіна припинити російську агресивну війну.

"Його відповідь щоразу: більше страждань, більше смерті та більше руйнувань", – мовиться у твітах.

Коли лідери кількох африканських країн хотіли розпочати мирні переговори влітку 2023 року, у Москві їх не почули, а в Києві їх обстріляли російські ракети, нагадують німецькі дипломати.

Так само, "коли майже 100 делегацій з усього світу, від Аргентини до Катару та Таїланду, зустрілися у Швейцарії в червні цього року, щоб обговорити мир, заснований на міжнародному праві, Путін відповів хвилями бомб по українських електростанціях", зауважують у німецькому МЗС.

Тим часом колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що його країна недооцінює загроз з боку Росії.

У колонці, яку публікує газета The Telegraph, Воллес пише, що насправді не США, а Британія може виявитися найбільшим історичним ворогом Росії, якого Москва звинувачує у своїх нещастях ще з часів Кримської війни у середині ХІХ століття, і потрібно готуватися до того, що російський диктатор захоче помститися Лондону.

Днями часопис Politico повідомив, посилаючись на свої джерела, що Київ пропонує США список далекобійних цілей у Росії, які могли б уразити ЗСУ, якщо Вашингтон скасує обмеження на використання американської зброї у глибині Росії. Київ сподівається таким чином переконати Вашингтон змінити наявну політику, пише Politico.

Як повідомляв Голос Америки, після масованого обстрілу Росією практично всієї території України 26 серпня президент України Володимир Зеленський закликав союзників спільно збивати російські ракети, надати Україні системи ППО та ракети до них, а також усунути обмеження щодо далекобійності.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG