Спеціальні потреби

Лондон назвав "абсолютно безпідставними" звинувачення Росії проти британських дипломатів у "шпигунстві"


Будівля посольств Великої Британії та Канаді у Москві, 13 вересня 2024. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Будівля посольств Великої Британії та Канаді у Москві, 13 вересня 2024. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Велика Британія назвала безпідставними звинувачення Росії проти британських дипломатів. ФСБ РФ позбавила акредитації шістьох британських дипломатів у Москві, звинувативши їх у шпигунстві та диверсії.

"Звинувачення, висунуті сьогодні ФСБ на адресу наших працівників, абсолютно безпідставні", — йдеться в заяві речника МЗС Британії, виданому в п'ятницю.

"Російська влада скасувала дипломатичну акредитацію шістьох британських дипломатів у Росії минулого місяця після дій, вжитих урядом Великої Британії у відповідь на діяльність, керовану Росією, в Європі та у Великій Британії". Лондон підкреслив, що планує і далі захищати свої національні інтереси.

BBC відзначає, що дії Росії, схоже, є відповіддю на висилку у травні російського аташе з питань оборони в Лондоні та позбавлення дипломатичного статусу певної російської власності у Британії. Цей крок був частиною загальноєвропейських зусиль з обмеження російської шпигунської діяльності.

Як повідомляв Голос Америки, оголошення про позбавлення статусу британських дипломатів у Москві зробили в день зустрічі британського прем'єр-міністра Кіра Стармера та президента США Джо Байдена у Вашингтоні. Серед іншого, за повідомленнями, Велика Британія і США обговорюють право України застосовувати західну зброю проти цілей в глибині Росії.

Хоча нещодавня відповідь Байдена на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, - "ми зараз це вирішуємо", - може свідчити про відкритість Білого дому до змін у цій політиці, не варто очікувати офіційних заяв про перегляд обмежень, повідомляють медіа.

А радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі сказав журналістам: "Немає жодних змін у нашій позиції щодо надання Україні далекобійних можливостей для використання всередині Росії". "Я б не очікував жодного важливого оголошення з цього приводу", - додав Кірбі перед зустріччю Байдена і Стармера.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG