Спеціальні потреби

«Відродження нелегалів»: після початку війни в Україні Росія все більше покладається на шпигунів


Пабло Гонсалес або Павло Рубцов журналіст-фрілансер з Іспанії, який проживав у Польщі з 2019 року, другий зліва з поголеною головою, на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, після прибуття в урядовий аеропорт Внуково під Москвою, Росія, 1 серпня 2024 року. (AP)
Пабло Гонсалес або Павло Рубцов журналіст-фрілансер з Іспанії, який проживав у Польщі з 2019 року, другий зліва з поголеною головою, на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, після прибуття в урядовий аеропорт Внуково під Москвою, Росія, 1 серпня 2024 року. (AP)

Вони відомі як «нелегали» — шпигуни, діють під виглядом звичайної роботи.

Оскільки Росія втратила багато своїх цінних шпигунських активів, коли десятки дипломатів були вислані із західних країн після вторгнення в Україну, ці цивільні агенти стали важливими, пише кореспондент Голосу Америки Ґрем Кілі.

Фахівці з російської розвідки сказали Голосу Америки, що це «відродження нелегалів», і 90% операцій нині здійснюють саме ці тіньові фігури.

Обмін заручниками 1 серпня, під час якого американських журналістів і російських правозахисників обміняли на вбивцю та шпигунів, показав, як діють деякі з цих «нелегалів».

Багатьом вдається уникнути розкриття, працюючи на нешкідливих роботах, які дозволяють їм мати доступ до подій і людей, які цікавлять Москву. Наприклад, нещодавній обмін полоненими включав нібто торговців мистецтвом і журналіста-фрілансера.

Президент Володимир Путін привітав із поверненням російську пару Артема та Анну Дульцевих, які видавали себе за аргентинців і керували технологічним стартапом і галереєю в Словенії, а також іспано-російського репортера-фрілансера Пабло Гонсалеса, також відомого як Павло Рубцов.

Привітання Путіна поклало край спекуляціям навколо справжньої особи Пабло Гонсалеса, який
на перший погляд, працював репортером для ЗМІ, зокрема DW та VOA, які спеціалізувалися на Східній Європі та Кавказі.

Але насправді, за словами керівника британської спецслужби MI6, він збирав інформацію про російські опозиційні групи та намагався дестабілізувати Україну напередодні повномасштабного вторгнення Москви.

Польська влада затримала Гонсалеса в лютому 2022 року. До 1 серпня він перебував у в'язниці суворого режиму за звинуваченнями в шпигунстві на користь Росії — звинувачення він заперечував.

Спостерігачі за ЗМІ засудили умови, в яких Польща утримувала Гонсалеса, але кадри, на яких видно, як його вітає Путін після обміну, підтверджують, що його головною роллю було шпигунство, а не журналістика.

Ойана Гойрієна, дружина журналіста Пабло Гонсалеса, показує фотографію свого чоловіка на своєму телефоні після того, як його затримала польська влада за звинуваченням у шпигунстві, Іспанія, 5 березня 2022 року. REUTERS/Vincent West
Ойана Гойрієна, дружина журналіста Пабло Гонсалеса, показує фотографію свого чоловіка на своєму телефоні після того, як його затримала польська влада за звинуваченням у шпигунстві, Іспанія, 5 березня 2022 року. REUTERS/Vincent West

Сам Гонсалес дав Голосу Америки загадкову відповідь на прохання про інтерв’ю. Посилаючись на попередню статтю Голосу Америки про своє звільнення, Гонсалес через свою дружину-іспанку Ойану Гойрієну сказав: «Якщо більше немає спекуляцій, то я не знаю, про що ви хочете говорити».

Російське коріння

Досконало володіючи російською та іспанською мовами, Гонсалес зробив кар’єру журналіста після вивчення славістики в Університеті Барселони. Але, незважаючи на своє нове життя на Заході, він зберіг велику симпатію до своєї країни народження.

Джерело, обізнане з російським розвідувальним сектором, яке не побажало називати свого імені, повідомило Голосу Америки, що Гонсалес виріс в іспанській Країні Басків, де симпатії до регіонального руху за незалежність є звичайними, а в лівих колах підтримка Путіна не є винятковим явищем.

Це означало, що багато хто з тих, хто зустрічався з ним, не сумнівалися в його проросійських вподобаннях; набагато менше людей підозрювали, що він таємно працював на російську розвідку.

«Це ренесанс для нелегалів», – сказав Голосу Америки з Києва Олександр Данилюк, експерт з диверсійних російських і радянських спецслужб.

«Історично було дуже складно виїжджати за кордон. [Ці шпигуни] можуть подорожувати, вони можуть жити, вони можуть працювати в урядах, у компаніях», – сказав Данилюк, який є асоційованим науковим співробітником лондонського Королівського інституту об’єднаних служб, наукового центру оборони.

«Деякі люди досі не впевнені, що нелегали важливі, але це 90% усієї діяльності [російської розвідки]», – каже експерт.

Данилюк сказав, що частково їхня цінність полягає в тому, що мільйони росіян — і симпатиків Кремля з інших країн — можуть вільно подорожувати без підозр.

«Вони можуть подорожувати до Силіконової долини та красти секрети, а також можуть вербувати західних людей. Навіщо вам використовувати дипломатів? – пояснює він. – Для деяких конкретних завдань, так, але насправді для інших операцій у вас були б нелегали, і ті, хто керує шпигунами».

Данилюк зазначив, що однією з цілей нелегалів є вплив на західний світ шляхом проникнення в радикальні протестні чи опозиційні організації.

У 2016 році Гонсалес спілкувався з лідерами Фонду свободи імені Бориса Нємцова, російського опозиційного політика, убитого в 2015 році, де Гонсалес-Рубцов зблизився з ключовими членами групи.

Донька Нємцова і співзасновниця фонду Жанна Нємцова заявила, що вона була мішенню для шпигунства Гонсалеса.

«Я першою розповіла «Агентству» про Пабла Гонсалеса/Павла Рубцова в травні 2023 року після того, як отримала доступ до матеріалів справи», — написала вона в соцмережі X 27 серпня. «Агентство» — незалежне російське ЗМІ.

Гонсалес зібрав детальні звіти про свої контакти з Нємцовою та фондом, повідомляє «Агентство».

Шпигунські операції

Марк Маргінедас, кореспондент іспанської газети El Periodico, сказав, що незважаючи на видворення російських дипломатів після вторгнення в Україну, російська розвідка залишається схожою на маленьку армію.

«Десятки тисяч людей працюють на різні гілки спецслужб Росії. Деякі джерела вважають, що навіть сотні тисяч, якщо включати тих, хто працює нерегулярно», — сказав Маргінедас, який спеціалізується на країнах колишнього Радянського Союзу та Близькому Сході.

Співробітники російських посольств і державних ЗМІ, додав він, ймовірно, змушені працювати на розвідку певною мірою.

Маргінедас погодився, що «нелегали» зараз є основою шпигунських операцій Москви.

«Росія вклала значні кошти в «нелегальних» агентів, які не користуються дипломатичним захистом, – каже він. –Вони забезпечують їм особисте алібі, яке дуже важко відстежити. Країни Латинської Америки з не дуже жорстким контролем і регулюванням надання громадянства іноземцям дуже корисні для цієї мети».

Маргінедас сказав, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до того, що велика кількість підозрюваних у шпигунстві була вислана з посольств по всьому світу. Отже, коли в серпні Путін з’явився в аеропорту Москви, щоб зустріти агентів під час обміну полоненими, він надіслав конкретне повідомлення.

«Після війни в Україні та масового видворення російських дипломатів із західних країн його можливості були серйозно підірвані», — сказав Маргінедас.

«Путін, пишно приймаючи цих людей в [московському] аеропорту та обіцяючи їм роботу та медалі, посилав повідомлення майбутнім шпигунам, що російська держава не залишить своїх».


Журналіст, який знав Гонсалеса, сказав, що його справжня ідентичність викликала шок.

Хав'єр Колас, який працює в іспанській газеті El Mundo, знайомий з Гонсалесом з 2014 року, коли вони познайомилися в Україні.

«Він не був людиною, яка видавала себе за журналіста. Він справді ним був. Він робив репортажі, подорожував і знав, про що говорить, — сказав Колас. – Він називав себе експертом по Україні та інших [пострадянських] республіках. Він знав свою справу».

Колас, якого Росія вислала на початку цього року, також сказав, що Гонсалес дотримувався «проросійських» аргументів, ворожих до України та Європейського Союзу і стверджував, що російський уряд добре ставився до покійного лідера опозиції Олексія Навального, який загинув у російській в’язниці в лютому.

«Думки Гонсалеса були дуже проросійськими. Але він не був якимось дурноголовим молодим журналістом-радикалом. Він знав, про що говорив, але його аргументи не мали сенсу», – згадує Колас.

Він сказав, що Гонсалес працював переважно в регіональних газетах, таких як просепаратистська газета Basque Gara, але, схоже, йому ніколи не бракувало коштів, щоб подорожувати в усі частини України та Сирії.

Гонсалес працював на іспанські видання Publico, La Sexta і Gara. Він також працював фрілансером для Голосу Америки у 2020 та 2021 роках та суспільних мовників Deutsche Welle та EFE.

Голос Америки найняв Гонсалеса через сторонню медіа-платформу. Дізнавшись про його арешт у Польщі, мовник видалив його контент.

Deutsche Welle не відповіла на запит про коментар. Але Мігель Анхель Олівер, президент EFE, сказав Голосу Америки: «Ми не робили жодних коментарів. Гонсалес працював на EFE більше двох років тому. Це була коротка співпраця головним чином щодо фотографій на початку війни в Україні».

Колас сказав, що, на його думку, Гонсалес походить із «заможної родини Басків». За його словами, це був шок, коли Гонсалес вийшов із літака з російським вбивцею та іншими шпигунами.

«Деякий час я знав, що іспанські спецслужби вважали його шпигуном. Але для мене це все одно було шоком», – сказав він.

Служби розвідки

Три різні розвідувальні служби не мали жодних сумнівів щодо справжньої лояльності Гонсалеса — навіть якщо його колеги та багато однолітків не здогадувалися про це.

Іспанські спецслужби, які розмовляли з репортером Голосу Америки, заявили, що вважають його російським шпигуном. Польські служби безпеки заявили, що Гонсалес був включений в обмін полоненими через «спільні проблеми безпеки» зі Сполученими Штатами.

У заяві вони сказали: «Павло Рубцов, офіцер ГРУ, заарештований у Польщі в 2022 році, [виконував] розвідувальні завдання в Європі».

Річард Мур, голова служби зовнішньої розвідки Британії MI6, заявив на Аспенському форумі безпеки у 2022 році, що Гонсалес був «нелегалом», заарештованим у Польщі після того, як «видавав себе за іспанського журналіста».

«Він їздив в Україну, щоб взяти участь у їхніх зусиллях з дестабілізації», — сказав Мур.

Гонсалес завжди заперечував шпигунство на користь Росії.

Його адвокат Гонсало Боє звернув увагу на справу Евана Гершковіча, репортера The Wall Street Journal в Росії, затриманого за фальшивими звинуваченнями в шпигунстві, якого звільнили в результаті обміну полоненими і привітав президент США Джо Байден.

«Ніхто e США не ставив під сумнів, що Гершкович був просто журналістом. Ми вважаємо, що ані Гершкович, ані Пабло Гонсалес не є шпигунами, але журналісти, які потрапили в пастку нового типу холодної війни, де правда не має значення», — сказав він Голосу Америки.

Боє також виступав адвокатом Едварда Сноудена та Карлеса Пучдемона, колишнього лідера незалежності Каталонії, якого розшукують в Іспанії за звинуваченнями в розтраті та зловживанні державними коштами. (Сам Боє був притягнутий до суду, засуджений у судовому процесі 1996 року за участю баскських сепаратистів.)

Зараз Гонсалес живе в Росії, але його дружина все ще живе з трьома дітьми пари в Країні Басків в Іспанії. Вона розповіла Голосу Америки, що щодня підтримує зв’язок із чоловіком у соціальних мережах або телефоном.

"Поки немає жодних новин про його повернення з Росії, – сказала вона. – Я думаю, що він повинен оговтатися від усього, що він пережив».

Живучи у Варшаві напередодні вторгнення Росії, Гонсалес мав коханку, яку місцеві ЗМІ називали Магдаленою Ходовнік. Польська влада звинуватила її в сприянні шпигунству, але вона заперечує звинувачення.

Ходовнік, яка працювала на кілька європейських ЗМІ, відмовився коментувати Голосу Америки, коли його запитали про Гонсалеса.

Міністерство закордонних справ Іспанії не відповіло на запитання Голосу Америки, чи буде дозволено Гонсалесу повернутися до Іспанії, щоб побачити свою родину.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG