Спеціальні потреби

Китай, Росія та Іран націлені на вибори в США, свідчать нові дані


Китай, Іран і Росія агресивно розширюють свої зусилля, щоб вплинути на американських виборців, щоб потенційно вплинути на результати майбутніх виборів у США.

Два звіти про кіберзагрози — від Microsoft і фірми з кібербезпеки Recorded Future — детально описують зростаючу активність кіберакторів, пов’язаних з кожною країною. Усі вони мають на меті вплинути на сприйняття населення США менш ніж за два тижні до виборів.

За даними Microsoft, найбільша зміна походить від акторів, пов’язаних із Китаєм, відомих дослідникам як Spamouflage або Taizi Flood.

"Операції китайського впливу нещодавно набули нового повороту, зосередившись на кількох кандидатах... і членах Конгресу", — заявили в Microsoft, зазначивши, що, починаючи з вересня, Китай атакував щонайменше чотирьох відомих законодавців-республіканців, усі з яких є відомими критиками уряду в Пекіні.

Нещодавно пов’язані з Китаєм облікові записи були спрямовані на республіканця з Техасу Майкла МакКола, який звинуватив голову Комітету у закордонних справах Палати представників у "зловживанні владою заради особистої вигоди".

Наприкінці минулого місяця група Spamouflage почала переслідувати сенатора-республіканця від Теннессі Маршу Блекберн, повідомила Microsoft. А на початку цього місяця ті самі зусилля почали просувати опонента Блекберн на виборах 5 листопада.

Серед інших цілей – представник республіканців від Алабами Баррі Мур, якого критикували за його підтримку Ізраїлю, і віцеголова Комітету з розвідки Сенату, республіканець Марко Рубіо, якого звинуватили в корупції.

Посольство Китаю у Вашингтоні відкинуло звинувачення у звіті Microsoft.

"Президентські вибори — це внутрішня справа Сполучених Штатів", — сказав Голосу Америки в середу речник посольства Лю Пенгю, повторюючи попередні заперечення Китаю.

"Такі звинувачення сповнені зловмисних спекуляцій проти Китаю, проти яких Китай рішуче виступає", — додав він.

Однак законодавці США заявили, що їх не здивувало зростання шкідливої діяльності.

"КПК [Комуністична партія Китаю] терпіти не може нікого, хто підтримує тих, кого вони гноблять, і дає їм голос; їхньою відповіддю є санкції та напади", – сказав МакКол у заяві Голосу Америки.

"Я вважаю знаком честі, коли КПК — головний порушник прав людини, цензор свободи слова та гнобитель власного народу — ставиться до моєї роботи", — сказав він.

Рубіо, головний республіканець у Комітеті з розвідки Сенату, закликав до спроб впливу Китаю "поставитися дуже серйозно".

"Китай стає дедалі агресивнішим, — сказав Рубіо в заяві Голосу Америки. — Мета Китаю полягає в тому, щоб сформувати американську думку з критичних питань і націлитися на конкретних кандидатів, особливо на тих, кого вони вважають антикитайськими".

Зростання загроз

Звіти Microsoft і Recorded Future попереджають, що Пекін діє не сам.

Зокрема, у звітах застерігають, що пов’язані з Росією кіберактори, відомі дослідникам як "Шторм-1679" або "Операція "Перевантаження", збільшили темп своїх операцій протягом останніх півтора місяця і демонструють ознаки того, що наближаються нові операції впливу.

"Операція "Перевантаження", швидше за все, активізує свою діяльність", — йдеться у звіті Recorded Future.

Recorded Future стверджує, що багато російських зусиль останнім часом спрямовані на те, щоб викликати гнів у ЛГБТК+ спільноти, "використовуючи дезінформацію для увічнення дискримінаційних переконань навколо трансгендерних осіб, уявлення про поведінкові проблеми, зміни статі та операції зі зміни статі, а також фармацевтичне лікування".

У звіті йдеться, що інші операції впливу використовують озвучення, згенероване штучним інтелектом, щоб наслідувати стиль американських тележурналістів.

Microsoft заявила, що російські кіберактори також знайшли способи охопити більше виборців у США, перемістивши більшу частину контенту з платформи соціальних мереж Telegram на X.

"Відео Storm-1679, опубліковані на X, отримали вищий рівень залучення", — заявили в Microsoft.

Дослідники Microsoft також попередили, що є ознаки того, що Іран також нарощує свої зусилля щодо втручання у вибори.

У звіті Microsoft говориться, що в одному випадку менш як два тижні тому "онлайн-персона, керована Іраном, почала неправдиво видаватися за американця та закликала американців бойкотувати вибори через підтримку обома кандидатами військових операцій Ізраїлю".

Росія та Іран, як і Китай, неодноразово заперечували будь-яку причетність до спроб втручання у вибори в США.

Але нові висновки Microsoft і Recorded Future збігаються з оцінками представників розвідки США.

"Іноземні суб’єкти — зокрема Росія, Іран і Китай — як і раніше мають намір розпалювати суперечливі наративи, щоб розділити американців і підірвати довіру американців до демократичної системи США, яка відповідає їхнім інтересам", — йдеться в розсекреченій оцінці, оприлюдненій у вівторок офісом директора Національної розвідки.

Представники розвідки США раніше заявляли, що Росія працювала над підвищенням шансів колишнього президента та нинішнього республіканського кандидата Дональда Трампа, в той час, як Іран працював над тим, щоб зашкодити переобранню Трампа і натомість підтримати кампанію віцепрезидентки Камали Гарріс, кандидатки в президенти від Демократичної партії.

І хоча є мало доказів того, що Китай намагався вплинути на президентські перегони в США, представники розвідки заявили, що Пекін зосередив свої зусилля на кандидатах до Конгресу, штатів і місцевих кандидатів, яких вважають такими, що просувають політику, яка шкодить інтересам Пекіна.

  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG