Спеціальні потреби

Держдеп: Ми будемо адаптовувати нашу підтримку, виходячи з потреб України


Заступник помічника державного секретаря США Крістофер Сміт
Заступник помічника державного секретаря США Крістофер Сміт

Сполучені Штати коригуватимуть свою безпекову допомогу та вказівки, які йдуть з нею, зважаючи на оперативні та стратегічні потреби України. Про це в інтервʼю Українській службі Голосу Америки сказав заступник помічника державного секретаря США Крістофер Сміт.

З 2022 до 2023 Сміт працював в американському посольстві у Києві - він був заступником голови дипмісії США в Україні. Остап Яриш спитав у дипломата про позицію США щодо запрошення України до НАТО, а також про зняття обмежень на застосування далекобійної зброї по території Росії.

Інтерв'ю відредаговане для ясності й плинності

Остап Яриш, Голос Америки: Поставлю пряме запитання, яке зараз багато хто озвучує в Україні. Чому не запросити Україну до НАТО? Що сьогодні є основною перешкодою для цього?

Крістофер Сміт, заступник помічника державного секретаря США: Союзники дуже чітко заявили, що майбутнє України - в НАТО. І я думаю, що результати, які оголосили в рамках сьогоднішнього саміту, чітко про це свідчать. Ми не зосереджуємося лише на словах в декларації, що надзвичайно важливо. Ми також зосереджені на конкретних речах. Україна йде звідси з історичними зобов’язаннями від НАТО, яких ніколи не отримувала жодна країна, яка прагне вступити в альянс.

Україна йде звідси з історичними зобов’язаннями від НАТО, яких ніколи не отримувала жодна країна, яка прагне вступити в альянс

Перш за все, ми розгортаємо командування з тренування й підтримки в Німеччині, яке допоможе українським збройним силам модернізуватися, допомогти їм стати сумісними з НАТО та просувати зусилля для членства.

По-друге, ми збираємося надати Україні більше ППО. Ви бачили коментарі президента Байдена: п’ять нових стратегічних систем для протидії атакам Росії з повітря, а також десятки тактичних систем, які розширять інтегровану протиповітряну оборону, яка захищає українські сили, українське небо, українські міста та критичну інфраструктуру.

Крім того, союзники по НАТО зобов’язуються надати Україні 43 мільярди доларів допомоги протягом наступного року. І найголовніше, на мою особисту думку, над чим я працював, це протиповітряна оборона України та інтегровані можливості ППО. Держсекретар Блінкен зробив важливу заяву: в той час, коли ми з вами говоримо, F-16 прямують до України, і вони охоронятимуть українське небо цього літа.

Остап Яриш, Голос Америки
Остап Яриш, Голос Америки

О.Я.: Чи є якісь часові рамки, коли винищувачі прибудуть до України?

К.С.: З міркувань безпеки ми не хочемо розголошувати, коли саме вони прибудуть, але вони вже в дорозі. Поки ми з вами розмовляємо, вони на шляху до України, і цього літа будуть охороняти українське небо.

О.Я.: Повертаючись до запрошення України до НАТО. Ми чули, що серед союзників нема консенсусу щодо надання Україні запрошення. Якою тут є позиція Сполучених Штатів?

Позиція США полягає в тому, що майбутнє України - в НАТО, і ми продовжуємо тісно співпрацювати з Україною для досягнення цієї мети.
Крістофер Сміт, заступник помічника Державного секретаря США

К.С.: Позиція США полягає в тому, що майбутнє України - в НАТО, і ми продовжуємо тісно співпрацювати з Україною для досягнення цієї мети. Це не лише питання позиції США - очевидно, як ви сказали, це спільне рішення союзників.

Але важливо підкреслити, що окрім результатів, про які я вже згадав, ми також збираємося призначити старшого цивільного представника НАТО в Києві. Йому буде доручено допомагати Україні у здійсненні реформ, необхідних для відповідності критеріям для приєднання до альянсу.

Це важливо, адже ми тут говоримо про демонстративні дії та реальні речі, які ми ніколи не робили для жодної країни-кандидата в минулому. Тому що ми віримо в Україну. Ми віримо, що майбутнє України - в НАТО, і ми вживаємо реальних дій і беремо на себе реальні зобов’язання, щоб довести це до кінця.

О.Я.: Держсекретар Блінкен і Державний департамент зіграли важливу роль у рішенні дозволити Україні використовувати американську зброю для ударів через російський кордон. Але росіяни продовжують використовувати аеродроми глибше на своїй території, щоб завдавати авіаударів по українських містах – як-от нещодавно, коли вони вдарили по дитячій лікарні в Києві. Вчора президент Зеленський закликав США зняти всі існуючі обмеження на застосування зброї великої дальності. Чи США розглядають це? І якщо ні, то чому?

К.С.: Перш за все, дозвольте мені скористатися нагодою, щоб висловити співчуття народу України. Як ви знаєте, я двічі служив в Україні, мені добре відома та лікарня. Наш державний секретар ще у вересні 2022 року відвідав її та провів час з пацієнтами та дітьми, які там перебували. Деякі з яких були поранені внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Інші лікувалися від важких хвороб, раку.

Ми будемо і далі коригувати та адаптувати нашу безпекову допомогу та вказівки, виходячи з оперативних і стратегічних потреб наших партнерів в Україні.
Крістофер Сміт, заступник помічника Державного секретаря США

Ми найрішучішим чином засуджуємо напади Росії на цивільне населення. Частково це причина того, чому держсекретар оприлюднив заяву про те, що Росія скоїла злочини проти людяності в Україні. І ми зробимо все, що в наших силах, щоб допомогти Україні протистояти цим загрозам: або в повітрі, або вдарити по них там, звідки вони виникають - тим чином, який відповідає нашій політиці.

І ми ретельно та тісно співпрацюємо з нашими українськими колегами, щоб адаптувати та коригувати нашу безпекову допомогу та вказівки, які ми надаємо разом із цією допомогою, - щоб протистояти цим загрозам. Ці розмови тривають. Я не хочу афішувати будь-які наші дії росіянам, але ми уважно працюємо з Україною над цим критичним питанням і будемо тісно співпрацювати і надалі.

О.Я.: Тож це не виключається? я хочу це прояснити.

К.С.: Державний секретар був дуже чітким. Ми будемо і далі коригувати та адаптувати нашу безпекову допомогу та вказівки, за якими ми надаємо цю допомогу, виходячи з оперативних і стратегічних потреб наших партнерів в Україні.

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG