Спеціальні потреби

Директор ЦРУ: в 2022 році був реальний ризик, що Росія застосує ядерну зброю проти України


Директор ЦРУ Вільям Бернс та очільник британської розвідки МІ6 Річард Мур вперше спільно взяли участь в публічній події - семінарі Financial Times в Лондоні, 7 вересня 2024 року
Директор ЦРУ Вільям Бернс та очільник британської розвідки МІ6 Річард Мур вперше спільно взяли участь в публічній події - семінарі Financial Times в Лондоні, 7 вересня 2024 року

Восени 2022 року існував реальний ризик того, що Росія могла застосувати ядерну зброю проти України, переконаний директор ЦРУ Вільям Бернс. Бернс закликав не легковажити ризиками ескалації, але і не дати Кремлю себе залякати.

"Восени 2022 року був момент, коли, гадаю, був справжній ризик можливого застосування тактичної ядерної зброї", - сказав Бернс на події Financial Times в суботу у своєму спільному виступі з очільником британської розвідки МІ6 Річардом Муром. Наприкінці 2022 року Бернс провів зустріч із головою російської розвідки Наришкіним в Туреччині, де наголосив російській владі на наслідках можливого ядерного удару, каже Бернс.

Він закликав не дати себе залякати ядерним погрозам Кремля.

"Я ніколи не думав, однак, і це точка зору моєї установи, що нас має це лякати без потреби. Путін - забіяка. Він продовжить трясти зброєю", - додав посадовець.

Голова британської розвідки назвав Путіна "глибоко безвідповідальним" і погодився з Бернсом, що союзники мають продовжувати підтримувати Україну.

"Як Білл і сказав, нікого на Заході не залякають такі розмови, або поведінка російської держави, бо ми розуміємо, що маємо продовжувати залишатись в цьому і намагатись допомогти українцям відновити свою незалежність та суверенітет", - додав Мур.

Як повідомляв Голос Америки, нещодавно міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія "коригує" свою доктрину ядерної зброї, і що для західних ядерних держав небезпечно "грати з вогнем". Президент України Володимир Зеленський назвав такі твердження Росії про застосування ядерної зброї частиною їхньої "програми залякування" на тлі перемовин із союзниками про надання Україні далекобійної зброї.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG