Спеціальні потреби

Не час "вітати Росію з відкритими обіймами". У Конгресі США коментують місію МВФ до Москви


Місія працюватиме в рамках Статті 4 статуту МВФ, згідно з яким Фонд оцінює стан економік країн-членів організації і надає рекомендації щодо того, як не допустити економічної кризи.
Місія працюватиме в рамках Статті 4 статуту МВФ, згідно з яким Фонд оцінює стан економік країн-членів організації і надає рекомендації щодо того, як не допустити економічної кризи.

Планований візит місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) до Москви на тлі війни проти України посилає хибний сигнал, вважають в Гельсінській комісії, що діє при американському Конгресі.

Комісія, куди входять американські законодавці від обох партій, застерегла Фонд від того, щоб приймати Росію "з відкритими обіймами".

Рішення МВФ знову послати місію до Росії, вперше після широкомасштабного російського вторгнення в Україну – крок до того, щоб "пробачити і нормалізувати російську жорстокість", застерегли у четвер члени Комісії.

"Рішення МВФ надіслати першу місію до Росії з часу вторгнення до України в 2022 році викликає занепокоєння, що цей крок пробачає і нормалізує російську жорстокість, – йдеться в соцмедійному дописі Комісії. – Ми маємо зосередитись на тому, щоб притягувати Росію до відповідальності, а не вітати її з відкритими обіймами в міжнародній спільноті".

Місія працюватиме в рамках Статті 4 статуту Фонду, згідно з якою Фонд регулярно оцінює стан економіки країн-членів організації і надає рекомендації щодо того, як не допустити економічної кризи.

З 16 вересня МВФ проведе віртуальні консультації з владою Росії, а потім приїде до країни для особистих зустрічей, йдеться в повідомленні Фонду для преси.

"Як і для всіх консультації за Статтею 4 службовці МВФ обговорять економічний розвиток країни та стратегії", – мовиться в заяві Фонду.

На запит Голосу Америки, щодо того, чи суперечить це рішення санкційній політиці країн-акціонерів Фонду, МВФ не надав додаткових коментарів.

Напередодні Олексій Можин, директор МВФ від Росії заявив Reuters: "Нас виключили з цього процесу під тиском наших західних "друзів" і тому не було місій в 2022-2023 роках".

Уряд України висловив занепокоєння повідомленнями про поновлення співпраці МВФ з Росією і назвав "абсурдом" спроби "легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН, розпочавши найбільшу загарбницьку війну в Європі з часів Другої світової та вчиняючи жахливі звірства проти українського народу", заявило Міністерство закордонних справ України.

На час публікації уряд США, який є найбільшим акціонером МВФ, не прокоментував плани Фонду.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG