Спеціальні потреби

Від кіберзлочинності до тероризму - Америка одночасно стикається з багатьма загрозами, каже директор ФБР


Директор ФБР Крістофер Рей, Міннесота, 21 серпня 2024. AP Photo/Abbie Parr
Директор ФБР Крістофер Рей, Міннесота, 21 серпня 2024. AP Photo/Abbie Parr

США стикаються із підвищеною загрозою з багатьох напрямків у той час, коли правоохоронні органи протистоять значним труднощам. Про це розповів директор ФБР Крістофер Рей в ексклюзивному інтерв’ю Associated Press. Він сказав: "Важко уявити час у моїй кар’єрі, коли так багато різних видів загроз підвищувалися одночасно".

Рей поспілкувався в середу з AP під час відвідування польового офісу в Міннеаполісі, щоб поговорити про партнерство між правоохоронними органами, а також з іншими організаціями. Його зауваження прозвучали в той момент, коли ФБР стикається з підвищеною стурбованістю тероризмом, як внутрішнім, так і міжнародним, а також китайським шпигунством і крадіжкою інтелектуальної власності та іноземним втручанням у вибори.

"Мене хвилює поєднання такої кількості загроз, які одночасно підвищуються, і проблем, з якими стикаються чоловіки та жінки в правоохоронних органах у цілому, — сказав Рей в офісі в передмісті Бруклін-Центр. — І єдине, що, на мою думку, допомагає подолати ці два виклики, — це партнерство. Ось як ми виходимо з цього шляху. Працюємо разом".

Оцінка Рея щодо ландшафту підвищеної загрози узгоджується з тривожними повідомленнями, які він озвучував місяцями. Невдовзі після атаки ХАМАСу, визнаного у США терористичною організацією, проти Ізраїлю 7 жовтня Рей почав попереджати, що ці напади можуть стати джерелом натхнення для бойовиків, "Яких ми не бачили відтоді, як ІДІЛ (визнана у США терористичною організацією - ред.) заснувала свій так званий халіфат багато років тому".

ФБР також намагалося розв'язати проблеми безпеки, пов’язані з південним кордоном Сполучених Штатів, у червні посадовці оголосили, що вісім людей з Таджикистану, підозрюваних у зв’язках з угрупованням «Ісламська держава», були заарештовані та утримувалися за порушення імміграційних питань.

Чиновники також мають справу з привидом іноземного втручання у вибори. ФБР та інші федеральні агентства оголосили в понеділок, що Іран несе відповідальність за хакерську атаку, націлену на передвиборчу кампанію Трампа, і за спробу злому передвиборчої кампанії Байдена-Гарріс, що є частиною того, що офіційні особи описують як нахабне й агресивне втручання в американську політику.

Рей відмовився говорити про будь-яке конкретне розслідування чи загрозу, але сказав, що розслідування кібератак, у тому числі проти виборчої інфраструктури, кандидатів чи кампаній, потребує допомоги приватного сектору.

"Одна з речей, яку ми подвоюємо з кожним днем, — це партнерство, тому що в кінцевому підсумку ви говорите про здатність з’єднувати крапки, незалежно від того, чи йдеться про якусь загрозу впливу на вибори, чи про якийсь інший вид загроз, - сказав Рей. - Вам потрібно мати партнерів, які обмінюються інформацією один з одним, щоб об’єднати дві частини, щоб побачити ширшу картину".

Працівники правоохоронних органів гинуть під час виконання службових обов’язків приблизно раз на кожні п’ять днів, сказав Рей, зазначивши, що лише в Міннесоті в 2024 році загинуло четверо представників перших служб реагування. Серед них офіцер Міннеаполіса, який був убитий у травні, коли намагався надати допомогу, а також двоє офіцерів і фельдшер, які загинули в Бернсвіллі в лютому, коли озброєний чоловік відкрив вогонь.

Таке насильство "кожного разу розбиває моє серце", - сказав Рей.

ФБР також зазнало втрат: через кілька днів після того, як агенти обшукали маєток Дональда Трампа у Флориді, Мар-а-Лаго, щоб розслідувати ймовірне приховування там секретних документів, озброєний чоловік, який закликав у соціальних мережах вбити федеральних агентів, загинув у перестрілці після спроби потрапити в офіс ФБР у Цинциннаті.

Рей сказав, що ФБР працює над зміцненням традиційних партнерств із державними та місцевими правоохоронними органами, а також створює інші партнерства з бізнесом і науковими колами, щоб допомогти протистояти загрозам кібербезпеці чи інтелектуальній власності. У Міннеаполісі та інших офісах, за його словами, влада співпрацює з шкільними спеціалістами та фахівцями з питань психічного здоров’я, щоб допомогти підліткам із групи ризику в надії запобігти майбутнім загрозам.

Співпраця з промисловістю важлива для захисту інновацій і штучного інтелекту від зовнішніх загроз, додав Рей.

"Штучний інтелект багато в чому є найефективнішим інструментом проти використання зловмисниками штучного інтелекту, — сказав він. — Тож нам потрібно тісно співпрацювати з галуззю, щоб переконатися, що американський штучний інтелект можна використовувати для захисту американців від загроз, пов’язаних зі штучним інтелектом".

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG