Спеціальні потреби

Посольство США в Україні попереджає про можливе посилення повітряних атак РФ до Дня Незалежності


Святкування Дня Незалежності України у Києві, 24 серпня 2023. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Святкування Дня Незалежності України у Києві, 24 серпня 2023. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Посольство Сполучених Штатів в Україні 21 серпня застерегло, що Росія наступними днями може посилити денні та нічні повітряні атаки по Україні.

Посольство пов’язало це з наближенням Дня Незалежності України 24 серпня.

"Посольство США в Києві оцінює, що протягом наступних кількох днів і вихідними існує підвищений ризик як нічних, так і денних російських атак безпілотниками й ракетами по всій території України у зв’язку з Днем Незалежності України 24 серпня", - йдеться у повідомленні на сайті посольства.

Посольство порадило американським громадянам в Україні дотримуватися кількох ключових порад, зокрема, слідкувати за повідомленнями місцевих медіа, бути обізнаними з розташуванням укриттів й негайно ховатися у них у разі оголошення повітряної тривоги, а також дотримуватись вказівок української влади та рятувальних служб у випадку надзвичайної ситуації.

За шкалою рівнів рекомендацій для подорожей Державного департаменту США, Україну віднесено до останнього, четвертого рівня, з рекомендацією не подорожувати до країни.

"Не подорожуйте в Україну через війну Росії проти України. Державний департамент продовжує рекомендувати громадянам США не їздити в Україну через активний збройний конфлікт", - йдеться у рекомендації на сайті Держдепу.

Відповідно до попередження для подорожувальників в Україну, виданого Держдепом 22 травня 2023 року, яке діє дотепер, безпекова ситуація в країні залишається непередбачуваною.

Департамент закликає громадян США в Україні залишатися пильними та обізнаними щодо безпеки.

"Постійно надходять повідомлення про те, що російські сили та їхні довірені особи виокремлюють громадян США в окупованих Росією районах України для затримання, допитів або переслідувань через їхнє громадянство", - йдеться у попередженні Держдепу.

Громадян США також можуть виокремити для переслідування у випадку евакуації окупованою територією України або до Росії чи Білорусі.

Держдеп також зазначає, що США та Україна, як і багато інших представників міжнародної спільноти, не визнають анексію Росією Криму у 2014 році чи заявлену анексію чотирьох інших українських областей у вересні 2022 року — Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької.

"У цих районах є значна військова присутність Російської Федерації", - йдеться у попередженні.

"У цих регіонах окупаційна влада також вчиняє зловживання щодо іноземців та місцевого населення, особливо тих, хто, як вважають, ставить під питання російську окупацію", - підсумовує Держдеп.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG