Спеціальні потреби

“Найважливіша червона лінія була пройдена, коли росіяни увійшли в Україну”: Метте Фредеріксен


Прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен під час пресконференції в Копенгагені, 18 вересня 2024 р. (Фото: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP)
Прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен під час пресконференції в Копенгагені, 18 вересня 2024 р. (Фото: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP)

Західні посадовці та експерти закликають США дозволити Україні уражати цілі глибоко в Росії за допомогою західної зброї. Цими днями такі звернення прозвучали від прем'єр-міністрки Данії Метте Фредеріксен, президента Фінляндії Александра Стубба та генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває цього тижня у США , сподівається переконати президента США Джо Байдена зняти обмеження на застосування такої зброї для ударів вглиб Росії.

“Я пропоную: закінчімо дискусію про червоні лінії, — сказала Фредеріксен в інтерв’ю виданню Bloomberg, оприлюдненому 23 вересня. — І не зволікаймо з тим, що потрібно Україні, щоб не тільки захистити себе, але й виштовхнути Росію”.

“Найважливіша червона лінія вже пройдена. І це було тоді, коли росіяни увійшли в Україну, – додала посадовиця. — Тому я не прийму цю позицію, і я ніколи не дозволю нікому з Росії вирішувати, що є правильним робити в НАТО, в Європі чи в Україні”.

Данська лідерка назвала помилкою публічне обговорення так званих червоних ліній Путіна, адже це дало росіянам “надто хороші карти”. Вона також нагадала, що будь-які удари України вглиб Росії мають здійснюватися відповідно до міжнародного права.

“З погляду Данії, ми не працюємо з обмеженнями, — сказала Фредеріксен у розмові з журналістом Bloomberg Олівером Круком. — Я вважаю, що під час цієї війни було помилкою публічно обговорювати червоні лінії”.

Водночас вона закликала відійти від розмов про Путіна й говорити про Росію як країну загалом, яка наполегливо працює для дестабілізації “єдиного світового порядку, який ми знаємо”.

“Якщо ви хочете вирішити ситуацію з війною в Європі, ви не можете працювати цими методами”, - сказала вона. “Будь ласка, не говоріть про Путіна, ми повинні говорити про Росію”.

“Коли ви дивитесь на поведінку Росії не лише в Україні, але й на Західних Балканах, коли ви дивитесь на поведінку на Близькому Сході, в Африці, у регіоні Сахелю, я бачу Росію, яка намагається дестабілізувати цей світ за допомогою великої кількості різних заходів”, - пояснила прем'єр-міністрка.

З подібним закликом звернувся і Александр Стубб. “Я закликаю наших союзників на глобальному Заході, включаючи Сполучені Штати, дозволити Україні воювати з однією рукою, зв'язаною за спиною, та скасувати ці обмеження”, — зазначив Стубб у розлогому інтерв’ю виданню The New York Times із Гельсінкі 22 вересня.

Фінський лідер планує відвідати Нью-Йорк цього тижня, де він виголосить промову на Генеральній асамблеї ООН від імені всіх нордичних країн, повідомляє видання.

“Нам потрібно продовжувати підтримувати Україну, починаючи з фінансів, починаючи з боєприпасів, починаючи з транспортних засобів, а також дозволяючи Україні використовувати зброю, як їй заманеться, якщо це буде для самооборони та в рамках міжнародних правил”, - додав Стубб.

Президент України Володимир Зеленський наразі відвідує США, де він має намір представити свій “план перемоги” чинному президенту Джо Байдену, а також кандидатам у президенти від Республіканської та Демократичної партій Дональду Трампу та Камалі Гарріс відповідно.

Заклики Зеленського та західних лідерів чинять дедалі сильніший тиск на президента Байдена дозволити Україні використовувати американську - й більш широко - західну зброю для глибоких ударів по законних цілях в Росії. Дотепер Байден був вкрай обережним щодо можливості таких ударів, намагаючись уникнути подальшого розширення конфронтації з Росією.

Своєю чергою Столтенберг в інтерв’ю журналістці мережи CNN Крістіан Аманпур зазначив: “Я повністю розумію бажання України мати якомога менше обмежень”.

“Зараз обмежень менше, ніж кілька місяців тому, і це правильно”, - додав він.

“Ключ в тому, щоб дозволити Україні вести цю війну без будь-яких обмежень, й усе після цього — другорядне, — додав Стубб в розмові з The New York Times. — Що більше ми дозволимо Україні діяти, тим швидше ми досягнемо мирних переговорів”.

Столтенберг, у промові у Німецькому фонді Маршалла минулого тижня зазначив: “Парадокс полягає в тому, що чим більше зброї ми зможемо доставити Україні, тим більша ймовірність того, що ми зможемо досягти миру та припинити війну. І чим надійнішою буде наша довгострокова військова підтримка, тим швидше закінчиться війна”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG