Спеціальні потреби

Дебати між Трампом і Гарріс. Реакції у Києві, Вашингтоні та Москві


"Хто б не переміг на цих виборах, майбутнє для людей, які шукають притулку в США, виглядає похмурим", – каже дослідниця з Прінстона. На фото – мігрант, який прагне дістатися до США, спостерігає за президентськими дебатами. Сьюдад-Хуарес, Мексика, 10 вересня 2024 р. REUTERS
"Хто б не переміг на цих виборах, майбутнє для людей, які шукають притулку в США, виглядає похмурим", – каже дослідниця з Прінстона. На фото – мігрант, який прагне дістатися до США, спостерігає за президентськими дебатами. Сьюдад-Хуарес, Мексика, 10 вересня 2024 р. REUTERS

Дебати між віцепрезиденткою Камалою Гарріс та колишнім президентом Дональдом Трампом, що проходили у Пенсильванії у вівторок ввечері, закінчилися гучною перемогою Гарріс, свідчать опитування.

Дослідження CNN показало, що Гарріс виграла дебати з 63% проти 37% серед тих, хто стежив за дебатами, тоді як опитування YouGov показало, що вона виграла 54-31 серед зареєстрованих виборців, які дивилися принаймні частину дебатів.

Трамп при цьому заявив, що переміг він, посилаючись на деякі ненаукові онлайн-опитування, які не відображають фактичний електорат, опублікувавши їх у мережі Truth Social, пише The Washington Post.

Оглядачі зазначають, що під час минулих дебатів, які Трамп проводив з президентом Джо Байденом у червні, результати цих двох опитувань були майже протилежними: 67-33 (CNN) і 43-22 (YouGov). Після цих дебатів Байден ухвалив рішення не балотуватися і підтримати кандидатуру своєї віцепрезидентки.

Професор політології Університету Сан-Дієґо Михайло Алексеєв вважає що внутрішньополітичні питання будуть традиційно вирішальними для виборців, але при цьому він зазначає, що зовнішній політиці на цих дебатах було приділено також чимало уваги.

Говорячи про закордонну політику, колишній посол в Україні, аналітик Атлантичної ради, Джон Гербст каже, що Трамп повторив, що завершить війну ще до вступу на посаду президента, тому що він добре знає президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна і обидва його поважають.

"Мабуть, найцікавіший момент щодо Росії та України стався, коли модератори запитали, чи вважає Трамп перемогу України в інтересах США — двічі. Відповідь Трампа полягала в тому, що припинення цього кривавого конфлікту, який коштував «мільйонів життів», є в інтересах США", – пише Гербст на сторінці Атлантичної ради.

Щодо Гарріс, то вона захищала позицію адміністрації Байдена, яка до цього місяця не могла чітко висловитись щодо того, що вони підтримують саме перемогу України, каже Гербст. Але він відзначає, що Гарріс пояснила, що агресія проти України була ударом по заснованому на правилах міжнародному порядку, і перемога Кремля в Україні могла б призвести до агресії Росії проти союзників Сполучених Штатів по НАТО.

Гербст також відзначає, що згадавши про ядерну зброю, Трамп повівся так само як і адміністрація Байдена, яка дала себе залякати і не спромоглася на швидшу та рішучішу підтримку України.

Стів Розенберґ, московський кореспондент ВВС, один з небагатьох західних журналістів, які все ще працюють в Росії, каже, що в Москві з зацікавленням спостерігали за дебатами.

Він каже, що у Кремлі з задоволенням зауважили, що в дебатах Трамп обійшов питання про те, чи хоче він, щоб Україна виграла війну.

"Я хочу, щоб війна припинилася", — відповів Трамп.

А от згадка про Путіна в дебатах роздратувала Кремль – речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що "ім’я Путіна використовується як один із інструментів внутрішньої боротьби в США".

"Нам це не подобається, і ми сподіваємося, що вони не вживатимуть ім’я нашого президента", – сказав Пєсков в інтерв'ю ВВС.

Під час дебатів Гарріс сказала, Дональду Трампу, що президент Путін – "диктатор, який з’їсть вас на обід".

Вона також сказала про "справедливий захист" України та звинуватила Путіна в тому, що "він задивляється на решту Європи".

Натомість київський кореспондент ВВС Нік Бік вважає, що в Україні нікого не здивувала позиція Трампа щодо того, що він закінчить війну за добу, але його слова додали тривоги щодо того, чим може обернутися для України його другий термін.

Британський журналіст відзначив слова Гарріс, яка сказала Трампу, що якби він був президентом, то "Путін уже б сидів у Києві".

Бік зауважує, що офіційно міністри в Києві ніяк не відреагували на дебати, а президент Зеленський ще влітку в інтерв'ю ВВС сказав, що перемога Трампа означала б "багато роботи", але в Києві, за його словами, вже звикли багато працювати.

Неочікувано різко прокоментували дебати українські економісти, наближені до президентської команди – Роман Шеремета та Тимофій Мілованов, колишній міністр економіки.

"Обидва кандидати були неймовірно слабкі щодо України. Вони звинувачували один одного у відсутності компетентності та лідерства, але не пропонували стратегії просування вперед. Ніхто прямо не сказав, чи хоче вони перемоги України", – написав Мілованов у мережі Х (колишня Twitter).

"Під час дебатів між Трампом і Гарріс обидва кандидати були неймовірно слабкими щодо України. Вони звинувачували один одного у відсутності компетентності та лідерства, але не пропонували стратегії просування вперед. Ніхто прямо не сказав, що хоче перемоги України", – твітив Шеремета.

Український політолог, Володимир Дубовик з Центру аналізу європейської політики каже, що вважає, що показовими були слова Трампа про те, що він хоче саме "завершення" війни, а не перемоги України. І в цьому аналітик вбачає відсутність конкретного плану в команді кандидата.

"Хоча він каже, що якщо Росія відмовиться, то ми дамо стільки зброї Україні, яку вона ніколи не бачила при Байдені, але звідки ця зброя візьметься, і чи дійсно він це зробить, це велике запитання", – каже Дубовик у розмові з Українською службою Голосу Америки.

Він звертає увагу на те, що на дії Росії Трамп не матиме великого впливу, на відміну від України, яку він може перестати підтримувати, і таким чином змусити зупинити опір агресії Росії.

Дубовик каже, що зі слів Трампа зрозуміло, що на формування його думок про Україну великий вплив мав прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який є близьким до президента Росії Володимира Путіна та грає роль опонента України в Європейському Союзі.

Відповідаючи на запитання про те, чи вплинуть дебати на результати голосування, Дубовик припустив, що навряд чи вони вплинуть на тих, хто вже визначився зі своїм кандидатом, але ті, хто ще не визначився, можуть сформувати чіткіше ставлення до кандидатів.

Інші оглядачі зауважили, що після дебатів Трамп змінив свою позицію щодо повторної словесної дуелі з Гарріс. Якщо раніше він казав, що хотів би ще однієї зустрічі віч-на-віч, то після виходу зі сцени у Пенсильванії і почувши критику однопартійців Трамп почав відкидати ідею про те, що він братиме участь в інших дебатах, хоча раніше він казав, що був готовий провести кілька дебатів, а Гарріс їх уникає.

Дебати Трампа і Гарріс - експерти про заяви кандидатів щодо України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:07 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG