Спеціальні потреби

Міністри оборони країн ЄС закликають доставити обіцяну зброю Україні


Рятувальник гасить пожежу після російського ракетного обстрілу в Сумах, Україна, 30 серпня 2024 року. В результаті удару загинули двоє людей і вісім отримали поранення. (Українська ДСНС через AFP)
Рятувальник гасить пожежу після російського ракетного обстрілу в Сумах, Україна, 30 серпня 2024 року. В результаті удару загинули двоє людей і вісім отримали поранення. (Українська ДСНС через AFP)

Міністри оборони Європейського Союзу під час зустрічі в Брюсселі в п’ятницю закликали союзників поставити Україні обіцяні системи озброєнь для оборони проти Росії, а головний дипломат України закликав Британію та США зняти обмеження на застосування наданої ними зброї по цілях всередині Росії.

Міністри оборони провели першу неформальну зустріч після літньої перерви, і, розмовляючи з журналістами напередодні зустрічі, заявили, що військова допомога Україні залишається головним питанням порядку денного.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що нещодавнє вторгнення України в Курську область Росії йде в правильному напрямку, але додав, що Україна робить це з однією рукою "за спиною", тому що їй потрібно більше систем озброєння. Він закликав колег поставити обіцяну зброю.

У зв’язку з цим міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що його країна близька до поставки обіцяної Україні системи протиракетної оборони Patriot. Він сказав, що не хоче називати точну дату, тому що не хоче підказувати росіянам, але додав, що це буде найближчим часом.

Міністри оборони також згадали про катастрофу винищувача F-16 американського виробництва. Військово-повітряні сили України заявили в четвер, що один із бойових літаків F-16, які Україна отримала від західних партнерів, розбився.

Міністр оборони Швеції Пал Йонсон сказав, що таке стається під час війни, і додав, що "не бачить у цьому нічого драматичного".

Українські військові заявили, що винищувач американського виробництва розбився в понеділок, коли Росія завдала масованого удару по Україні ракетами й безпілотниками. Літак розбився, відбиваючи російський авіаудар. Внаслідок інциденту пілот загинув. Це перша втрата F-16 в Україні після їхнього прибуття в країну наприкінці липня.

У своєму акаунті в соцмережі Telegram головнокомандувач ВПС України Микола Олещук повідомив, що попередній звіт про катастрофу був переданий Сполученим Штатам і що американські партнери допомагають у розслідуванні.

На брифінгу в Пентагоні в четвер заступниця речника Міноборони США Сабріна Сінгх сказала, що їй невідомо про будь-яку допомогу чи прохання про допомогу в розслідуванні з боку українців, але переадресувала будь-які запитання українцям.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі міністрів оборони ЄС у Брюсселі заявив, що закликає країни-члени ЄС тиснути на Британію та Сполучені Штати, щоб вони зняли обмеження на використання наданої зброї далекого радіусу дії проти "законних" цілей всередині Росії.

Британія та США обмежили використання Києвом подарованих ракет великої дальності через побоювання ескалації конфлікту з Росією. На початку цього року посадовці США погодилися дозволити Україні обстрілювати цілі всередині Росії у відповідь на наступ Москви на місто Харків, але залишили інші обмеження.

Під час розмови з журналістами Кулеба сказав, що очікує на отримання дозволу та поставку зброї для цього. Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, виступаючи разом із Кулебою, висловив підтримку скасування обмежень і закликав членів ЄС тиснути на Велику Британію та США.

Міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Устем Умєров зустрілись в Пентагоні 30 серпня 2024 року. Вашингтон
Міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Устем Умєров зустрілись в Пентагоні 30 серпня 2024 року. Вашингтон

Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся в Пентагоні в п'ятницю зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном. Ймовірно, під час зустрічі йшлося і про це питання.

Тим часом в Україні тривають бої, а місцева влада в місті Суми на північному сході України стверджує, що в результаті російського удару в п’ятницю двоє жінок загинули і ще вісім осіб зазнали поранень.

Генеральна прокуратура міста заявила, що авіаудар спричинив пожежу, що спонукало регіональну владу попросити жителів залишатися всередині та зачинити вікна. У відомстві розповіли, що фабрика, яка потрапила під удар, виготовляла упаковку для дитячого харчування, соків і товарів для дому.

Суми розташовані поблизу кордону з Курською областю Росії, де Київ розпочав наступ 6 серпня. За даними української сторони, метою наступу було створення "буферної зони" на території Росії, серед інших цілей.

В статті використано інформацію The Associated Press, Reuters та Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG