Спеціальні потреби

У Пентагоні та Повітряних силах ЗСУ прокоментували катастрофу F-16


На фото: український винищувач F-16 під час відзначення Дня Повітряних сил України, 4 серпня 2024. AP Photo/Efrem Lukatsky
На фото: український винищувач F-16 під час відзначення Дня Повітряних сил України, 4 серпня 2024. AP Photo/Efrem Lukatsky

Американські партнери вже долучились до розслідування катастрофи українського винищувача F-16, в якій загинув Олексій "Мунфіш" Месь. Про це заявив командувач Повітряних сил України Микола Олещук.

Він заявив: "Ми з'ясуємо причини авіаційної катастрофи. Ніхто нічого не приховував і не приховує! Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які уже долучилися до розслідування причин".

Представниця Пентагону Сабріна Сінгх під час брифінгу у четвер так відповіла на питання медіа про те, чи США беруть участь у розслідуванні причин трагедії: "Я бачила повідомлення, мені не відомо про будь-яку допомогу чи прохання української сторони про допомогу щодо цього конкретного інциденту".

Заяви Олещука та Безуглої

Свою заяву Олещук розмістив у відповідь на вчорашній допис народної депутатки Мар'яни Безуглої, де вона заявила, що, за її інформацією, літак Мунфіша "був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами. У доповідях зазначили, що він "не впорався з керуванням".

Безугла розкритикувала керівництво ПС ЗСУ за "культуру брехні", яка "призводить до того, що система управління військовими рішеннями не покращується на основі правдивої, послідовно зібраної аналітики, а погіршується і навіть колапсує, як це відбувається на Покровському напрямку".

Нині депутатка додала: "Це вже щонайменше третій випадок, коли наш літак із пілотом був збитий власною ППО. Два попередні інциденти, які не стосувалися F-16, офіційно списали на росіян. І про цей випадок також намагалися мовчати та приховати інформацію, поки вона не з’явилася в іноземних джерелах. Це свідчить про відсутність належних висновків та об’єктивного розслідування".

У відповідь Олещук написав, що "інформація про такі інциденти не може видаватись миттєво у публічний простір і не може деталізуватись для медіа". Він додав, що своїми заявами Безугла дискредитувала "виробників американської зброї – основного союзника України – США".

Коментарі Пентагону

Під час брифінгу у Пентагоні 29 серпня заступниця прессекретаря американського відомства Сабріна Сінгх заявила: "Чи цей пілот був убитий і чи був збитий дружнім вогнем, я просто не можу про це говорити. Про це мають говорити українці".

"Я скажу, що в широкому сенсі бойова авіація неймовірно складна. І ми дуже пишаємося тим, що навчаємо деяких пілотів тут, у Сполучених Штатах, і не тільки тут, але наші партнери та союзники через UDCG (Ukraine Defense Contact Group - Контактну групу з питань оборонної допомоги Україні - ред.) також навчають українських пілотів на F-16. І кожного дня, коли вони літають на цих літаках, ці сміливі чоловіки та жінки підіймаються туди, щоб захищати своє небо та свою країну", - додала вона.

Щодо авіаційної співпраці між Україною та США, Сінгх відзначила: "Наша роль у цьому полягає в тому, що ми продовжуємо тренувати та екіпірувати українських пілотів, які приїжджають сюди на навчання... Існує авіаційна коаліція, частиною якої, звичайно, є США. Отже, підтримку надають не лише Сполучені Штати. Безумовно, американські військові працюють з українцями над тим, що їм потрібно, чи-то технічне обслуговування, чи це телефонна, чи дистанційна підтримка й допомога".

Вона додала: "Що стосується відстеження F-16,.. я не планую вдаватися в такий рівень деталей. Але ми, звичайно, працюємо з пілотами та українськими військовими, щоб переконатися, що вони здатні літати та керувати цими F-16 найкращим чином, і переконатися, що вони роблять це безпечно".

На запитання про те, чи США беруть участь у розслідуванні причин, Сінгх сказала: "Я бачила повідомлення, мені не відомо про будь-яку допомогу чи прохання української сторони про допомогу щодо цього конкретного інциденту". Також вона відмовилась повідомляти кількість F-16, які вже передані Україні.

Обставини катастрофи

Напередодні у день поховання Меся генштаб ЗСУ повідомив, що під час відбиття ракетного удару з боку РФ було застосовано винищувачі F-16, які "продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога". "Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків... літак зазнав катастрофи, льотчик загинув", - додано там.

У командуванні Повітряних сил України повідомили, що 26 серпня Олексій Месь "під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА". Там додано, що пілот "врятував українців від смертоносних російських ракет... ціною власного життя".

Про причини катастрофи офіційно не повідомляється. У Генштабі додали, що "для з'ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака".

Але Українській службі Голосу Америки на умовах анонімності представники ПС повідомили, що розслідування причин катастрофи триває "Розглядаються різні версії, включаючи "дружній вогонь" своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування", - розповів представник ПС і розкритикував повідомлення у медіа про те, що вже нібито відомі ймовірні причини.

Раніше газета Wall Street Journal повідомляла з посиланням на джерела в ПС ЗСУ, що ймовірною причиною є помилка пілота. Пізніше CNN опублікували виправлене повідомлення з посиланням на свої джерела, що у ЗСУ не вважають причиною інциденту помилку пілота.

Олексій Месь - один із перших українських пілотів, який пройшов навчання на західних винищувачах F-16 у Данії. Побратими згадують, що він був майстерним льотчиком й відмінно виконав свої перші завдання на F-16, щойно вони прибули до України наприкінці липня.

У 2022 році Мунфіш і Джус їздили до Вашингтона, де зустрічались із американськими законодавцями, у намаганнях переконати західних союзників, зокрема США, дозволити передати Україні винищувачі F-16.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG