Спеціальні потреби

Навіть ліберальним росіянам вигідний міф про "кровожерних дикунів", щоб уникнути відповідальності – слухання Гельсінської комісії Конгресу


Міф про бурятів-злочинців, каже голова аналітичного відділу Фонду "Вільна Бурятія" Марія В'юшкова, сповідує навіть антивоєнна російська громадськість, для якої він є зручним способом уникнути відповідальності за свій народ і державу.
Міф про бурятів-злочинців, каже голова аналітичного відділу Фонду "Вільна Бурятія" Марія В'юшкова, сповідує навіть антивоєнна російська громадськість, для якої він є зручним способом уникнути відповідальності за свій народ і державу.

Росіянам досі вдається контролювати західний дискурс про війну в Україні, що дозволяє їм уникати відповідальності, стримувати Захід від надання дозволу українцям ефективно воювати на території Росії та використовувати свої малі азійські та північні народи у війні проти України, про це розповідали свідки на засіданні Гельсінської комісії в Конгресі США у середу, 19-го вересня.

Один з доповідачів, відомий американський історик професор Єльського університету Тімоті Снайдер, пояснив, що російська імперська ідеологія впливає не лише на самих росіян, а і на багатьох людей за кордоном, які дивляться на світ крізь російську імперську оптику, навіть не усвідомлюючи цього.

Представниця одного з російських азійських народів розповіла, що через війну спустошуються цілі громади таких народів, як чукчі, тувинці, нанайці, причому російська громадська думка зручно покладає саме на них відповідальність за звірства, які творять в Україні російські військові.

З іншого боку, за її словами, війна Кремля в Україні допомогла народам Росії усвідомити своє справжнє становище як упосліджених, дискримінованих меншин, яких росіяни можуть кинути для завоювання інших народів, їхньої території та ресурсів.

На слуханнях Гельсінської комісії США під назвою "Російська імперська ідентичність", що відбулись 19 вересня, обговорювали історію російського колоніалізму та його сучасні прояви, "особливо те, як мова та міфи імперії продовжують сприяти російським звірствам сьогодні".

Крім Тімоті Снайдера, на цю тему доповідали казахська та бурятська історикині, журналіст з Африки та запрошені гості з України.

На слуханнях виступали також українські депутати та "культурний десант" – українські музиканти, що поєднують концерти на фронті з роз'ясненням аудиторії за кордоном, за що воюють українці.
На слуханнях виступали також українські депутати та "культурний десант" – українські музиканти, що поєднують концерти на фронті з роз'ясненням аудиторії за кордоном, за що воюють українці.

Вони розповіли, як російські війська цілеспрямовано знищують українських цивільних, українську культуру, намагаються викрасти українських дітей, щоб перетворити їх на росіян.

Співголова Гельсінської комісії США конгресмен-демократ Стів Коен, який часто буває в Україні, і на власні очі міг переконатися у наслідках російського імперіалізму, завив, що є співавтором законопроєкту про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

Жертвою міфу про "кровожерних дикунів" став навіть Папа Римський

Говорячи про долю російських народів, голова аналітичного відділу Фонду "Вільна Бурятія" Марія В'юшкова повідомила, що згідно з даними її досліджень, Москва диспропорційно висилає воювати проти українців представників народів Півночі, Далекого Сходу та Сибіру.

"Якщо подивитися на дані втрат у топ-10 російських регіонів, то 7 з 10 є етнічними республіками, чи округами, з такими азійськими регіонами як Тува, Бурятія та Алтай на чолі списку", – сказала дослідниця.

Представники такого народу, як теленгіти, що живе на Алтаї та нараховує лише 2,7 тисяч людей, згідно з переписом 2021 року, за її словами, гинуть на війні є в 11,5 разів частіше, ніж росіяни.

За повідомленням активістів, каже В'юшкова, у 2022 році в одному нанайському поселенні на Далекому Сході, представники влади намагалися мобілізувати всі 100% чоловічого населення.

При цьому, каже дослідниця, через те, що представники східних народів Росії непропорційно присутні у російських військах, народився міф про "кровожерних дикунів", які вчиняють жорстокі злочини проти українців.

Під вплив цих міфів потрапляють навіть такі впливові світові лідери, як Папа Римський Франциск, який сказав, що "найжорстокішими є, мабуть, ті, хто з Росії, але не представляють російську традицію, наприклад, чеченці, буряти і так далі".

Це при тому, каже В'юшкова, що було встановлено, що злочини в Бучі, наприклад, вчиняли солдати Псковської 76-тої десантно-штурмової дивізії, які, за словами дослідниці, є майже винятково етнічними росіянами.

Опозиційно налаштовані до путінського режиму, є значно більше ксенофобні щодо російських меншин, ніж суспільство в цілому
Марія В'юшкова

Міф про бурятів-злочинців, каже В'юшкова, сповідує навіть антивоєнна російська громадськість, для якої він є зручним способом уникнути відповідальності за свій народ і державу.

"Згідно з нещодавнім дослідженням Адама Лентона з університету Wake Forest, представники ліберальної російської громадськості, які опозиційно налаштовані до путінського режиму, значно більше ксенофобні щодо російських меншин, ніж суспільство в цілому", – сказала В'юшкова, наголосивши, що це є дуже тривожний результат, "який змушує замислитися над тим, чи зміна режиму в Росії принесе краще майбутнє".

При цьому дослідниця не вважає, що в Росії відбувається свідомий геноцид малих народів – просто вони, на її думку, є найбільш вразливими і безправними членами російського суспільства, поряд з в'язнями, іммігрантами, навіть безхатченками, яких також вербують до війська в Росії.

Др. Ботакоз Касимбекова, доцент кафедри сучасної історії Базельського університету. Тімоті Снайдер, професор історії, Єльський університет. Філіп Обаджі молодший, кореспондент The Daily Beast. Др. Марія В'юшкова, бурятська діячка та науковиця.
Др. Ботакоз Касимбекова, доцент кафедри сучасної історії Базельського університету. Тімоті Снайдер, професор історії, Єльський університет. Філіп Обаджі молодший, кореспондент The Daily Beast. Др. Марія В'юшкова, бурятська діячка та науковиця.

Але війна проти України відкрила очі багатьом представникам народів Росії на їхнє справжнє становище, каже дослідниця і бурятська активістка, у зв'язку з чим активізувалися національні товариства в Росії та їхні громади за кордоном.

На американців впливають імперські навіювання, що не дає українцям ефективно воювати

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер пояснив, що російська війна проти України є продовженням її імперської політики, яка триває понад 500 років.

За словами історика, у російській імперській ідеології, справжніми вважаються лише імперії, а інші народи та країни не вважаються справжніми. Так ця ідеологія виправдовує завоювання, експлуатацію та знищення цих народів. Навіть існування цих народів можна заперечувати, як робить Росія в Україні, наголосив Снайдер.

Тімоті Снайдер, професор історії та глобальних відносин Єльського університету. Слухання Гельсінської комісії.
Тімоті Снайдер, професор історії та глобальних відносин Єльського університету. Слухання Гельсінської комісії.

За його словами, росіяни досі контролюють дискурс про цю війну, вони в ній виступають носіями високої культури, яких треба пожаліти і зберегти. А українці? Українців можна принести в жертву, бо вони і так завжди були жертвами, навіює Росія свій наратив на Заході, каже Снайдер.

"Ніхто ніколи не казав, що якщо ви вдерлися на територію іншої країни, війна має вестися на території лише цієї країни. Це абсурд. Але якось це було сприйнято у США як норма. Нічого подібного не було в історії", – пояснює Снайдер.

Для того, щоб протистояти цьому, потрібно краще знати історію, каже Снайдер, бо "міфи про імперію ростуть там, де ніхто не знає історії". І в цьому історик вбачає проблему, бо більшість людей в Америці не знають неросійської версії історії цього регіону.

"Також потрібно сказати, що імперіалізм суперечить базовим принципам законного світового порядку. Це – не просто якась дивацька ідея, вона суперечить усьому, що ми вважаємо природним, і що приносить нам стабільність", – пояснює Снайдер.

Спираючись на історію, каже дослідник, вихід з імперського мислення існує. Він наводить приклад Європейського Союзу як успішного постімперського проєкту. А дивлячись на Росію, він нагадує, що кожна імперія колись розвалилася, і якщо світ допоможе українцям розвалити російську імперію, то виграють від деімперіалізації та деколонізації Росії всі, включно зі самими росіянами.

Тому він вважає, що поки російський уряд і суспільство не переосмислять своє минуле, Росія продовжуватиме вести війну зі своїми сусідами, пригнічувати меншини в межах своїх кордонів і поширювати свій згубний вплив далі за кордоном.

Українські учасники звернулися до американських законодавців з проханням надати Україні засоби протиповітряного захисту та дозволити використовувати американську зброю проти російських військових об'єктів вглиб території Росії.

Конгресмен-демократ Джиммі Панетта, який часто буває в Україні, сказав, що під час останньої поїздки, що тривала протягом п'яти днів і охопила значну частину території України від Одеси на півдні до Харкова і Києва на півночі, наголосив, що не лише заради України, але і для далекосяжних інтересів США важливо підтримувати українців.

Його колега, Стів Коен, заявив, що разом з іншими конгресменами та сенаторами від обох партій нещодавно підписав листа до адміністрації з проханням дозволити українцями використовувати американську зброю для ударів вглиб Росії, щоб "не лише запобігти перемозі Росії, але й повністю дозволити Україні досягти перемоги від імені свого мужнього народу".

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG