Спеціальні потреби

Демократи наголошують на важливості міжнародних союзників у виступах на з'їзді партії


Конгресменка від Мічигану Еліса Слоткін виступає в четвертий і останній день Національного з’їзду Демократичної партії (DNC) в Об’єднаному центрі в Чикаго, штат Іллінойс, 22 серпня 2024 року. (Фото SAUL LOEB / AFP)
Конгресменка від Мічигану Еліса Слоткін виступає в четвертий і останній день Національного з’їзду Демократичної партії (DNC) в Об’єднаному центрі в Чикаго, штат Іллінойс, 22 серпня 2024 року. (Фото SAUL LOEB / AFP)

Низка демократів, що виступали на Національному з'їзді Демократичної партії в Чикаго, наголосили на питаннях національної безпеки, якими має опікуватися Камала Гарріс як кандидатка у президенти від цієї партії.

Промовці, пов'язані з військовими та оборонними інституціями, наголосили на важливості мати союзників у світів у сфері безпеки.

Сенатор від штату Аризона, колишній військовий льотчик та астронавт Марк Келлі наголосив, що Америка згуртувала союзників, щоб "викопнути тирана, який вдерся у сусідню країну".

"Сьогодні Володимир Путін перевіряє, чи ми досі залишаємося сильними", – сказав Келлі і додав, що суперники Америки, Іран, Північна Корея і Китай спостерігають за цим.

І, на відміну від Дональда Трампа, кандидата у президенти від республіканців, який, як наголошує Келлі, "за його словами запросив Путіна робити, все що він захоче", "віцепрезидентка Гарріс завжди відстоювала американську підтримку НАТО, України та українського народу", сказав Келлі.

Колишній міністр оборони Леон Панетта заявив, що Гарріс "працювала з президентом Зеленським, щоб боротися з Росією".

"Вона знає, що захист їхньої демократії є захистом і нашої демоморкатії", – наголосив Панетта і додав, що "ізоляціонізм ніколи не був і не буде прийнятною відповіддю для влади тиранів".

Конгресмен-демократ від штату Колорадо Джейсон Кроу у своєму виступі у четвер заявив, що "наша справжня сила і наша безпека походять від союзників".

Кроу, який є колишнім десантником з бойовим досвідом з Іраку та Афганістану, розкритикував позицію кандидата Трампа, якого він звинуватив у намірах покинути американських військових "напризволяще".

Він сказав, що до цього колишнього президента і нинішнього кандидата у президенти Трампа, заохочує "Проєкт 2025", підготовлений для нього низкою консервативних дослідницьких центрів.

"У четвертому розділі ("Проєкту 2025") Трамп планує пристати на пропозицію Путіна покинути Україну і відступити він наших союзників по НАТО", – сказав Кроу.

Він також звинуватив Трампа у намірах звільнити експертів з національної безпеки та армії, щоб замінити їх "маґа-лоялістами".

"Але я відмовляюся дозволити приятелям Трапа по гольфу вирішувати, коли і як відправляти наших друзів на війну", – додав Кроу.

"Проєкт- 2025" — дорожня карта для другої адміністрації Трампа, розроблена консервативним аналітичним центром Heritage Foundation у співпраці з низкою інших консервативних інституцій.

Серед іншого, документ на понад 900 сторінок передбачав значне розширення повноважень президента та план звільнення 50 тисяч держслужбовців, щоб замінити їх прихильниками Трампа.

У липні цього року Дональд Трамп дистанціювався від цієї ідеї, сказавши, що нічого не знає про цей проєкт і назвавши "деякі речі, які вони говорять", "абсолютно смішними та жахливими".

Проте його критики кажуть, що Трампу не потрібна причетність до Проєкту, бо його погляди щодо союзників і НАТО і так давно відомі.

Представниця штату Мічиган у Палаті представників Конгресу США Еліса Соткін також зосередилася у своєму виступі на питаннях національної безпеки і критиці Тампа.

Вона сказала, що від вибору президента буде залежати, чи "Америка відступає від світу або веде світ".

"Трамп хоче повернути нас назад. Він дуже захоплюється диктаторами. Він ставиться до наших друзів як до противників, а до наших противників як до друзів. Але наше бачення ґрунтується на наших цінностях, цінностях, які привели нас до берегів Нормандії та допомогли нам перемогти у Холодній війні. Ми віримо, що Америка має надихати та керувати вдома та за кордоном", – заявила Слоткін.

Вона наголосила, що у співпраці з союзниками потрібно вирішувати не лише суто військові питання, а питання національної безпеки, не пов'язані з армією напряму.

"Йдеться не лише про наявність сильної армії, а й про спільне вирішення глобальних викликів, таких як ШІ та зміна клімату. І знаєте, що? Для цього потрібні друзі. Для цього у вас повинні бути друзі. Віцепрезидентка Гарріс розуміє, що наша сила за кордоном нерозривно пов’язана з нашою силою тут, вдома – нашими школами, сильним середнім класом і здоров’ям нашої демократії.
Тому я хочу, щоб усі, хто тут і спостерігає, з гордістю заявляли про свій патріотизм. Ви тут, тому що любите свою країну. Не давайте ні дюйма самозванцям, які загортаються в прапор, але плюють в обличчя свободам, які він представляє", – наголосила Слоткін.

Пет Раян, конгресмен зі штату Нью-Йорк, також у своїй промові на підтримку Гарріс намагався показати її як гідного головнокомандувача, який має високі моральні якості.

Ветеран бойових дій та випускник військової академії Вест-Пойнт, він зазначив, що курсантам заборонено брехати, красти, обманювати "або терпіти тих, хто це робить".

Але Трамп "порушив кожне слово в цьому кодексі", бо, за словами Раяна, він — "серійний брехун, шахрай, злодій, який дивився солдатам в очі, потім обернувся і називав полеглих героїв "невдахами".

Очікується, що віцепрезидентка США Камала Гарріс вийде на сцену в четвер в останній вечір національного з’їзду Демократичної партії, щоб протиставити своє бачення майбутнього США, зокрема, і у сфері національної безпеки, поглядам Дональда Трампа.

За словами її кампанії, Гарріс представить "оптимістичний порядок денний, який надає економічні можливості та захищає фундаментальні свободи для всіх американців".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG