Спеціальні потреби

На саміті НАТО оприлюднять конкретні кроки щодо членства України – високопосадовець Держдепу


Дуглас Джонс, заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії, 2 липня 2024 року розповів Голосу Америки про саміт НАТО, який відбудеться наступного тижня у Вашингтоні.
Дуглас Джонс, заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії, 2 липня 2024 року розповів Голосу Америки про саміт НАТО, який відбудеться наступного тижня у Вашингтоні.

НАТО запропонує Україні "конкретні шляхи" для прискорення її майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі під час саміту наступного тижня у Вашингтоні, заявив високопосадовець Державного департаменту США.

Очікується, що у підсумковій декларації буде підтверджено, що Україна стане членом НАТО, але у розмові з Голосом Америки посадовець Держдепу сказав, що конкретне формулювання ще узгоджується.

Під час інтерв’ю у вівторок Дуглас Джонс, заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії, сказав кореспондентці Голосу Америки Найк Чінг, що альянс обговорить, як допомогти Україні захиститися від російської агресії зараз, як стримати Росію в майбутньому, і як підготуватися до членства в НАТО.

На саміт у Вашингтоні також запрошені міністри закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО.

Серед відомих учасників – міністри закордонних справ Ізраїлю, Єгипту, Йорданії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Також це вже буде третій саміт поспіль, у роботі якого візьмуть участь не лише глави держав усіх 32 країн-членів НАТО, а і лідери індо-тихоокеанських країн-партнерів: Австралії, Японії, Південної Кореї та Нової Зеландії.

Розвиток стійкості цих союзників до протистояння загрозам і викликам з боку Китаю є одним з ключових пунктів порядку денного, сказав Джонс.

Але, додав він, пропозиція про створення офісу зв’язку НАТО в Токіо, який мав займатися співпрацею з Австралією, Японією, Південною Кореєю та Новою Зеландією, наразі "активно не обговорюється".

Інтерв’ю було скорочене та відредаговане для стислості та ясності.

Найк Чінг, Голос Америки: Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав Київ у вівторок і закликав президента Володимира Зеленського розглянути питання про припинення вогню з Росією.

Вас турбує те, що це може свідчити про розкол в НАТО? Яким є погляд США на візит Орбана в Україну?

Дуглас Джонс, заступник помічника держсекретаря у справах Європи та Євразії: Добре, що прем’єр-міністр Орбан відвідав Україну. Рішення про припинення вогню є за Україною. Ми завжди говорили: "Нічого про Україну без України". Україна сама вирішує, коли настав час обговорювати припинення вогню та якими можуть бути умови будь-якого мирного врегулювання.

Н.Ч.: Переходимо до НАТО. Які ключові пункти порядку денного на саміті? Міністрів закордонних справ кількох арабських країн та Ізраїлю запрошено на саміт НАТО?

Д.Дж.: Це буде знаковий саміт для НАТО. Цього року альянсу виповнюється 75 років. Тож це буде великий День народження для НАТО. Ми побачимо 75-річний альянс, який став сильнішим, об’єднаним і більшим, ніж будь-коли в історії. І тому ми говорити про стан НАТО.

Підтримка, яку ми збираємося надати на саміті, дійсно допоможе прискорити шлях України до членства в НАТО

Цей саміт є також про майбутнє, про те, як НАТО продовжує трансформацію та адаптацію до майбутніх викликів, незалежно від того, чи йдеться про підтримку України в її захисті від російської агресії, чи це робота з партнерами щодо способів, за допомогою яких ми можемо створити стійкість союзників для протистояння загрозам і викликам з боку Китайської Народної Республіки, чи це гібридні загрози, чи кіберзагрози.

Увага саміту буде зосереджена на всіх цих питаннях.

НАТО має широку мережу партнерства. У світі є 35 країн, які мають офіційні партнерські відносини з НАТО. Усі вони будуть запрошені на рівні міністрів закордонних справ, включаючи Ізраїль та багато країн Близького Сходу.

Н.Ч.: Очікується, що Зеленський відвідає саміт НАТО наступного тижня. Чи вважають США шлях України до НАТО незворотним? Чи працюють США та їхні союзники над тим, щоб включити таке формулювання до спільної заяви НАТО?

Д.Дж.: Сполучені Штати і всі союзники по НАТО сказали, що майбутнє України в НАТО. На цьому саміті ми розгорнемо конкретні шляхи, за допомогою яких НАТО може допомогти Україні захистити себе від російської агресії, побудувати майбутню потужність, необхідну для стримування Росії, і здійснити необхідні реформи, щоб зробити себе сильнішим кандидатом на членство в НАТО.

Україна є прикладом №1, де ви маєте найбільшу загрозу трансатлантичній безпеці, а Росія підживлюється допомогою Китаю та КНДР

Разом це те, що ми називаємо "містком до членства" в НАТО. Підтримка, яку ми збираємося надати на саміті, дійсно допоможе прискорити шлях України до членства в НАТО.

Н.Ч.: І такий міст незворотний?

Д.Дж.: Формулювання декларації все ще перебуває на стадії переговорів між союзниками по альянсу. В альянсі вже заявили, що Україна стане членом НАТО.

Н.Ч.: Щодо індо-тихоокеанської стратегії НАТО, чи могли б ви повідомити нам нову інформацію про план відкриття офісу зв’язку НАТО в Токіо?

Д.Дж.: Отже, на саміті з партнерами з Індійсько-Тихоокеанського регіону будуть присутні всі глави держав і урядів країн-партнерів НАТО з цього регіону — Японії, Південної Кореї, Австралії, Нової Зеландії.

Є лише три основні зустрічі саміту, і одна з них відбудеться, коли глави держав усіх 32 країн-членів НАТО зустрінуться з цими індо-тихоокеанськими партнерами. Це буде третій саміт поспіль, на якому таке відбувається.

І причина цього в тому, що союзники все більше визнають наявність зв’язків між безпекою в євроатлантичному просторі та в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Україна є прикладом №1, де ви маєте найбільшу загрозу трансатлантичній безпеці, а Росія підживлюється допомогою Китаю та КНДР.

Н.Ч.: Чого очікувати від саміту НАТО щодо наслідків російсько-північнокорейського пакту про взаємну оборону?

Д.Дж.: Росія прагне отримати зброю від КНДР, оскільки вона шукає способи продовжити свою агресію проти України. Зв'язки глибокі. Ось чому на саміті будуть лідери індо-тихоокеанських країн-партнерів НАТО, щоб обговорити, як ми можемо вчитися один від одного та співпрацювати у вирішенні цих спільних викликів безпеці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG