Спеціальні потреби

Вибори у ДР Конго затьмарені фальсифікаціями та насиллям


Голосування на більшості дільниць у Демократичній Республіці Конго завершилося і виборчі комісії почали підрахунок голосів. Часом ця процедура тривала аж до ранку. Підрахунок ускладнювався тим, що в деяких округах виборчий бюлетень містив майже півсотні кандидатів у різні органи влади.

У той же час на частині дільниць голосування все ще триває. Затримки були спричинені браком бюлетенів чи навіть їх повною відсутністю у день виборів. В одному випадку бюлетені не встигли довезти через спалах насилля у південному місті Лубумбаші, де озброєні люди атакували виборчу дільницю та транспорт з виборчими матеріалами. Із самого початку вибори були затьмарені звинуваченнями у фальсифікаціях.

«Коли ми почали рахувати, голова виборчої комісії взяв бюлетені та почав рвати їх на шматки. Ми спробували їх в нього відібрати, але тоді поліція стала стріляти у повітря. Усі розбіглися. Двох моїх знайомих було поранено. Вони зараз у лікарні», – розповідає про побачене Джувенал Баямінгу, незалежний спостерігач за виборами.

У столиці країни Кіншасі виборці затримали працівника виборчої комісії, який, на їхню думку, намагався вкинути фальшиві бюлетені на користь опозиційного лідера Кенго ва Дондо.

«Ми спіймали чоловіка, який приніс із собою купу заповнених бюлетенів за кандидата Кенго. Він намагався запхати їх до виборчих скриньок», – каже правозахисник Боніфацій Мумба.

Інший лідер опозицій Ет’єн Чікекеді каже, що його прихильники візьмуть справу у свої руки, якщо побачать, що їхні голоси вкрадені.

Президент Джозеф Кабіла закликає мешканців країни зберігати спокій та не допустити повернення до війни та збройних конфліктів. Сам він прийшов до влади після того, як у 2001-му році був вбитий його батько Лорен Кабіла, що очолював повстання проти тодішнього диктатора Мобуту Сесе Секо. Тоді ця країна називалася Заїр. Після того, як президент Кабіла виграв вибори у 2006-му році, у столиці почалася хвиля насилля, в результаті якого загинуло понад сотні людей. До спокою мешканців Демократичної Республіки Конго закликають і міжнародні спостерігачі.

«Виборці були дуже засмучені тим, що вони не могли вчасно проголосувати, а також через те, що їм не надали усіх інструкцій щодо процедури виборів. Але ми сподіваємося, що країна через це пройде, ситуація залишиться мирною і кандидати визнають перемогу чи поразку», - говорить Віце-президент програми за мир Центру Картера Джон Стремло.

Також з метою уникнення насилля, кандидатів закликають не оголошувати попередніх результатів, а дочекатися їх офіційного оголошення виборчою комісією. Остаточні результати підрахунку голосів мають бути відомі не пізніше наступного вівторка, коли закінчується президентський термін діючого президента Джозефа Кабіли.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG