Спеціальні потреби

Виробники дронів у США пропонують надсилати більше БпЛА в Україну для випробувань, щоб вийти в лідери на світовому ринку


Українські військові випробовують безпілотник неподалік Запоріжжя
Українські військові випробовують безпілотник неподалік Запоріжжя

Виробники дронів у США просять Конгрес збільшити інвестиції у виробництво дронів, щоб надсилати ці безпілотники на війну в Україну. Випробування дронів на справжній війні у майбутньому допоможе США вийти в лідери в галузі виробництва безпілотників, сказав під час слухань у Палаті представників США Адам Брі, засновник компанії Skydio, яка є одним із постачальників дронів в Україну.

У Конгресі висловили занепокоєння залежністю України від китайських дронів і проаналізувати, наскільки небезпечним для американських інтересів стає зростання китайського дронного ринку.

Військове використання безпілотників в Україні є повчальним. Вони нічого не роблять, не піднявши спочатку дрон у повітря
Адам Брі

Адам Брі розповів законодавцям про власну співпрацю з українцями і зауважив, що США мають вчитися на досвіді України із випробування безпілотників.

"Військове використання безпілотників в Україні є повчальним. У мене була нагода відвідати Україну, зустрітися з багатьма їхніми операторами безпілотників. Вони нічого не роблять, не піднявши спочатку дрон у повітря", – сказав Брі.

За його словами українці використовують дрони для цілої низки завдань військового і цивільного характеру.

"Вони використовують дрони для завдання ударів, для спостереження за полем бою, для огляду пошкоджених будівель, щоб документувати воєнні злочини Росії", – розповів засновник Skydio.

Адам Брі, засновник та генеральний директор компанії Skydio
Адам Брі, засновник та генеральний директор компанії Skydio

Раніше компанія Skydio домовилась з Україною про постачання ЗСУ понад тисячі дронів. Брі каже, що це дуже мала кількість, порівняно з дронами китайських виробників, які поставили в Україну, за словами Брі, близько 100 тисяч систем.

“Залежність України від китайських безпілотників надзвичайно вразлива, – наголосив Адам Брі у Конгресі. – Це принципово ворожа платформа, вони [українці] змушені зламувати її, щоб не здати позиції своїх військових російським ворогам".

Також, за словами Брі, китайці все частіше використовують обмеження експорту, щоб обмежити потік дронів в Україну.

Дрон Skydio X10
Дрон Skydio X10

Засновник Skydio також розповів, що його компанія розробила нові дрони Skydio X10 на основі штучного інтелекту, “який робить їх більш стійкими до російських систем радіоелектронної боротьби”.

“Українці зробити запит на 1000 цих систем, щоб використовувати їх на передовій та в інших місцях”, – сказав Брі.

Конгресмени намагалися з’ясувати роль Китаю у дронній індустрії і наскільки Україна залежна у цьому сенсі від Пекіна.

Джон Муленаар, конгресмен-республіканець: Ви кажете, уряд Китаю вкладає ресурси в лідерів-виробників в національній галузі дронів. Щоб уточнити, чи ви маєте на увазі державні субсидії, які штучно знижують вартість виробництва безпілотників?

Адам Брі: Так, конгресмене. Я так вважаю, ґрунтуючись на загальнодоступній інформації.

Джон Муленаар, конгресмен: Чи це урядове втручання призвело до викривлень світового ринку та перевиробництва, яке б вплинуло на ринок США та на компанії-партнерів у галузі виробництва дронів?

Конкурувати прямо з китайськими компаніями, які підтримує уряд, надзвичайно важко. Гадаю, ставки для національної безпеки тут величезні
Адам Брі

Адам Брі: Так, конгресмене. Думаю, китайський уряд зрозумів стратегічну важливість дронів і досить чітко інвестує кошти в підтримку своєї галузі.

Джон Муленаар, конгресмен: І якщо ці викривлення ринку триватимуть без реакції США, чи буде у світі альтернатива китайським безпілотникам, скажімо, через десятиліття?

Адам Брі: Конгресмене, я – інженер, і розглядаю ситуацію з погляду продукту. Наша мета — створити найкращий продукт у світі прямо тут, у США.

Можу сказати, що конкурувати прямо з китайськими компаніями, які підтримує уряд, надзвичайно важко. Гадаю, ставки для національної безпеки тут величезні. Адже це – найкращий інструмент збору даних про усі види критичних галузей.

Джон Муленаар, конгресмен-республіканець: Отже, чи я правильно розумію? Ви кажете, що це створить значний ризик національній безпеці, чи це вірно?

Адам Брі, гендиректор компанії Skydio: Так, сер. Я думаю, саме так.

Щоб зменшити вартість американських невеликих дронів, Брі каже, потрібно збільшити їх виробництво.

Інший конгресмен, Джейк Окінклосс, поцікавився успіхом України у виробництві морських успіхів і запитав виробників, як США могли використати цей досвід для захисту не тільки Чорного моря, але й Індо-Тихоокеанського регіону.

Одним з успіхів України за останні 6-12 місяців було використання безпілотників у Чорному морі, щоб відштовхнути російський флот. Мені цікаво, чи можете ви розповісти, що промисловість США може зробити разом з нашими союзниками, не лише Україною, але й Естонією, Польщею, щоб подвоїти інвестиції в морські автономні безпілотники, аби використати їх для забезпечення морської переваги та свободи судноплавства в Чорному морі та зрештою і в Індо-Тихоокеанському регіоні?” – запитав конгресмен-демократ Джейк Окінклосс.

Засоби, які використовуються на передовій в Україні, це ті, які найшвидше будуть удосконаленими і стануть найбільш конкурентоспроможними на світовому ринку

Адам Брі, гендиректор компанії Skydio: Конгресмене, я вважаю, що рівень інновацій дронів в Україні вражає. Вони постійно використовують дрони для всього. У них там розвивається промисловість. Найважливіше для нас — визнати це, а також, що засоби, які використовуються на передовій в Україні, це ті, які найшвидше будуть удосконаленими і стануть найбільш конкурентоспроможними на світовому ринку.

Зараз є можливість вийти на ринок і постачати продукцію, вироблену в США, українцям, щоб допомогти їм у боротьбі з Росією, а також щоб стимулювати нашу продукцію бути серед лідерів технологій та конкуренції.

Джейк Окінклосс, конгресмен-демократ: Схоже, що для цього потрібне об’єднання капіталу, досвіду і свого роду живої лабораторії, щоб отримувати зворотний зв’язок про те, що працює, а що ні. З цих трьох речей, чого нам зараз бракує? Думаю, у нас достатньо грошей, чи не так? Може, відсутність досвіду чи зворотного зв’язку від поля бою до технологів.

Адам Брі, гендиректор компанії Skydio: Питання, яке я б поставив, чи гроші спрямовані на правильні речі? Є багато грошей, доступних для фінансування поставок в Україну. Але на сьогодні дуже мало з цього йде на дрони.

Джейк Окінклосс, конгресмен-демократ: А програма Пентагону “Реплікатор” не фінансується?

Як повідомляв Голос Америки, програма Пентагону “Реплікатор” передбачає розробку та випуск у США тисяч безпілотних систем на базі штучного інтелекту для протидії збройним силам Китаю.

Адам Брі, гендиректор компанії Skydio: Я думаю, що це фінансується на дуже низькому рівні. Зараз багато розмов про те, що нам потрібно більше невеликих розумних систем. Я вважаю, що потрібно вкладати кошти в ці системи й надсилати їх в Україну – це те, де я бачу найкращу можливість реалізувати це.

Джейк Окінклосс, конгресмен-демократ: Я неодноразово чув, що ми не достатньо вкладаємо у передові ринкові технології для виготовлення великої кількості дронів, як морських, так і повітряних. Ми повинні серйозно підійти до фактичної закупівлі цих речей у великих масштабах.

Адам Брай, гендиректор компанії Skydio: Так, купуйте їх у великій кількості та відправляйте в Україну.

Як повідомляв Голос Америки, Україна стає "суперлабораторією" з технологій дронів та штучного інтелекту для світових компаній.

У січні цього року Рада нацбезпеки Адміністрації президента США провела зустріч з очільниками венчурних, технологічних та оборонних компаній, щоб обговорити, як інноваційне американське обладнання можна ефективно використати в підтримці України. На зустрічі, серед інших, були керівники Fortem Aerospace (працює у сфері безпеки – захист повітряного простору для виявлення та знищення небезпечних дронів), Palantir Technologies, Anduril Industries, а також виробник Skydio.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG