Спеціальні потреби

Гроссі відвідає Курську АЕС наступного тижня


Логотип Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у штаб-квартирі агентства у Відні, Австрія, 11 квітня 2024 р. (Фото: REUTERS/Leonhard Foeger)
Логотип Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у штаб-квартирі агентства у Відні, Австрія, 11 квітня 2024 р. (Фото: REUTERS/Leonhard Foeger)

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі планує відвідати Курську атомну електростанцію наступного тижня. Про це повідомило агентство AFP з посиланням на неназваного представника МАГАТЕ.

Після того як Україна розпочала вторгнення в Курську область 6 серпня, МАГАТЕ закликало як Росію, так і Україну проявити "максимальну стриманість", щоб "уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками" на Курській АЕС.

Президент Росії Владімір Путін нині звинуватив Україну у спробі нібито завдати удару по Курській АЕС минулої ночі й заявив, що МАГАТЕ було поінформоване щодо цього.

Втім Путін не надав жодних доказів на підтвердження своїх заяв, а також не вказав жодних додаткових подробиць щодо нападу, який буцімто вчинила Україна. Також і російські ЗМІ раніше не повідомляли про спроби завдати удару по станції.

Україна також наразі не коментувала ці заяви.

Курська АЕС має чотири радянські реактори РБМК-1000 із графітовим сповільнювачем. Ці реактори мають таку саму конструкцію, як ті, що були встановлені на Чорнобильській атомній електростанції.

Наразі два реактори Курської АЕС зупинені, а два інші працюють у нормальному режимі. Будівництво двох нових реакторів на станції було розпочато у 2018 році. Зараз ці нові блоки ще не введені в експлуатацію.

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС — найбільшу в Європі — на початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Хоча Чорнобильську АЕС було згодом звільнено, війська РФ досі контролюють ЗАЕС.

Президент України Володимир Зеленський та інші українські посадовці неодноразово звинувачували Росію у "ядерному шантажі" через окупацію ЗАЕС.

МАГАТЕ має постійну наглядову місію на Запорізькій станції та видає регулярні публічні звіти про її стан.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG