Спеціальні потреби

Росія фінансує свою війну з продажів вкраденого в України врожаю - розслідування WSJ


The Wall Street Journal свідчить, що росіяни або змушують фермерів продавати свій урожай за цінами, нижчими від ринкових, або крадуть його, іноді під дулом зброї. Фото: AP/Ted S. Warren
The Wall Street Journal свідчить, що росіяни або змушують фермерів продавати свій урожай за цінами, нижчими від ринкових, або крадуть його, іноді під дулом зброї. Фото: AP/Ted S. Warren

Росія наживається на вторгненні в Україну, продаючи вкрадене зерно на глобальному чорному ринку за допомогою “друзів та спонсорів”, що дозволяє їй фінансувати подальше розгортання своєї війни. Такі висновки опублікувало видання The Wall Street Journal.

“Паралельна економічна війна” Росії проти України

Крім бомбардувань і обстрілів, в Україні вирує паралельна економічна війна, свідчить газета:

“Її лінія фронту проходить на окупованих українських сільськогосподарських землях, з яких Росія та її партнери продали на майже 1 мільярд доларів украденого зерна на чорному ринку, що швидко розвивається”.

З 2022 року війська Москви в Україні окупували одні з найродючіших сільськогосподарських угідь Європи, нагадує WSJ: “Окупанти або забирали врожай, або скуповували його за дешево, часто примусово”.

Злочинна мережа

Згідно з розслідуванням видання, злочинний бізнес охоплює широку мережу клієнтів, які отримують вигоду від системи патронату Москви. Серед клієнтів - російська верф, компанія, пов’язану з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен, який торгує з Сирією та Ізраїлем. Інша компанія продає через Об'єднані Арабські Емірати.

Торгівля награбованою українською сільськогосподарською продукцією зберігає союзників Росії у лояльності до Москви, навіть коли вона стикається зі зростаючим економічним тиском, пропонуючи щось на зразок “позабалансового механізму” фінансування цілей Кремля, пише WSJ.

Кремль не відповів на запит газети про коментар щодо експорту українського врожаю.

“Схоже, що війна сама себе годує, – сказав Паскаль Турлан, юридичний директор правозахисної організації Project Expedite Justice, яка допомагає українській прокуратурі розслідувати крадіжки зерна. – Незаконна торгівля приносить дохід спонсорованій Кремлем системі патронажу, яка своєю чергою сприяє продовженню конфлікту та окупації”.

Москва також перешкоджає українському експорту зерна. Так минулого тижня російська ракета влучила у цивільне судно, яке перевозило українську пшеницю. НАТО й ООН засудили атаку.

"Сили Москви або змушують фермерів продавати свій урожай за цінами, нижчими від ринкових, або крадуть його, іноді під дулом зброї", – констатує WSJ.

Газета свідчить, що трейдери продають пшеницю, награбовану на окупованих територіях, безпосередньо "дружнім країнам", таким як Іран і Сирія. Найбільшим центром незаконного експорту є кримський порт в окупованому Севастополі.

Також вкрадений урожай перевозять на материкову Росію, звідки його легше реекспортувати на світові ринки, оскільки покупці практично не матимуть змоги визначити походження врожаю.

За даними української некомерційної організації Texty, загальна вартість зерна, вивезеного Росією з окупованих територій, може сягати 6,4 мільярда доларів.

Куди російські компанії експортують українське зерно з окупації

Раніше цього року журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми" встановили російські компанії, які у 2023 році вивезли за кордон близько 34 тисяч тонн українського збіжжя.

Розслідувачі відстежили маршрути, за якими пшениця потрапила в Азербайджан і Туреччину, кукурудза – в Сирію, ячмінь – в Іран, а горох – в Іспанію.

На підставі масиву документів після деокупації з'ясувалося, що з окупованої Херсонщини сільськогосподарську продукцію російські компанії вивозили, сплачуючи низьке мито, або взагалі не роблячи митних платежів – це стало можливо в рамках спеціальних квот, запроваджених російською владою.

На відповідних дозволах стоять підписи самопроголошеного губернатора окупованої частини Херсонської області Володимира Сальдо, а одна з компаній-експортерів виявилася пов'язаною із будівництвом палацу Володимира Путіна у Геленджику.

У 2024 році, як повідомляв Голос Америки, у Держдепі США наголошували, що критично важливо, аби українське зерно експортувалось за пунктами призначення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG