Спеціальні потреби

Енергетична промисловість Норвегії під загрозою від Росії – Reuters


Фото: норвезька нафтова платформа, Reuters
Фото: норвезька нафтова платформа, Reuters

Служби безпеки семи європейських країн поінформували керівників норвезьких енергетичних компаній та посадовців, серед яких представники найбільшого постачальника газу в Європі Equinor EQNR.OL про загрози критичній інфраструктурі Норвегії від Росії. Про це пише британське видання Reuters.

На закритій зустрічі, де були присутні представники служб безпеки Норвегії, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії, Швеції та Ісландії йшлось про роль Норвегії як основного постачальника енергії в Європу.

Коли ми сьогодні говоримо про саботаж, ми говоримо про Росію
керівниця контррозвідувальної служби Норвегії PST Беате Гангаас

“Ми бачимо розвиток історії, яка стосується не лише Німеччини чи норвезьких колег, а й усіх нас”, – говорить віцепрезидент федерального офісу захисту конституції Німеччини Сінан Селен. Він наголосив, що є загроза від країн, таких як Росія, включно із ризиками шпигунських операцій і диверсій, відмовившись втім обговорювати конкретні випадки.

У квітні в Німеччині заарештували двох німецько-російських громадян за підозрою в підготовці диверсійних атак, у тому числі на військові об’єкти США, які посадовці назвали серйозною спробою підірвати військову підтримку України. Посольство Росії у Німеччині відкидало відповідні звинувачення.

Про загрози російського саботажу наголошують норвезькі спецслужби. “Коли ми сьогодні говоримо про саботаж, ми говоримо про Росію”, - говорить у коментарі Reuters керівниця контррозвідувальної служби Норвегії PST, яка організувала зустріч на полях енергетичної конференції Беате Гангаас.

Раніше цього року норвезькі спецслужби заявили, що Росія “може вважати за розумне” здійснення фізичних чи цифрових диверсій і головною ціллю може бути саме нафтовий сектор.

Дивіться також: Росія планувала атакувати дронами базу НАТО з літаками розвідки, пишуть медіа

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

XS
SM
MD
LG