Спеціальні потреби

У Вашингтоні пройшли заходи на підтримку навколишнього середовища


Десятого жовтня цього року, у день, який запам’ятався ще як «десяте, десяте, десяте», люди по всьому світу організовували акції на підтримку навколишнього середовища. Наприклад, в Афганістані вони садили дерева, а у Китаї студенти взяли участь у змаганнях з чистої енергетики. Деякі заходи відбувалися також у Вашингтоні.

Захисники навколишнього середовища, науковці та просто пересічні американці зібралися біля Білого дому. Вони вимагали у президента робити щось для захисту навколишнього середовища, а не просто про це говорити: «Обама, починай працювати! Обама, починай працювати!»

Цей захід організувала організація Друзі Землі, президент якої Ерік Піка каже, що це зібрання є лише одним із багатьох інших, які проводилися у цей день:

«Ми по всій Європі. Ми отримуємо фотографії з Африки, Південної Америки. Це насправді глобальний захід».

Кліматолог і колишній науковець НАСА Джим Гансен розповів людям, що зібрались, про небезпеку того, що станеться якщо людство не зменшить залежність від вуглеводнів:

«Ми можемо спричинити підвищення рівня моря на багато метрів, ми можемо стати причиною зникнення на планеті багатьох різновидів флори і фауни. І все це станеться у період життя наших дітей та онуків. Ми мусимо донести це до уряду і змусити його щось робити».

Але не кожен з цим погоджується. Астронавт Волтер Каннінгем, який був колегою Гансена в НАСА, називає його «політичним активістом, котрий сіє страх серед людей прямотою своїх висловлювань щодо питань клімату. Втім, Ерік Піка говорить, що Сполучені Штати вже давно викидають найбільше парникових газів в атмосферу. На другому місці у списку стоїть Китай. Щоправда ця країна, на відміну від США, уже почала боротися з цією проблемою:

Вони докладають надзвичайних зусиль до розвитку сонячної енергії, енергії вітру, атомної енергетики. Вони перші у світі за темпами розвитку. А нещодавно Китай ще й погодився ввести податок на викиди в атмосферу вуглекислого газу.

У іншому кінці Вашингтона, організація «Місцева органіка» провела захід, щоби привернути увагу до переваг закупівлі продуктів, які вирощуються на місцевих фермах.

Співзасновник організації Місцева органіка Ніколас Вайсман каже:

«У вирішенні питання кліматичних змін, їжа відіграє значну роль. Адже ми потрапили у ці глобальні канали розповсюдження їжі і ми платимо за це екологічну ціну».

Вони закликають людей споживати дієтичні, або ж вирощені неподалік продукти замість того, щоби купувати їжу привезену з інших кінців країни чи навіть світу. Вайсман говорить: те, що люди їдять, має значний вплив на навколишнє середовище, і цей захід був організований для того, щоби донести цю думку до людей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG