Спеціальні потреби

Навчання 15 тисяч військових, €500 млн. на озброєння, засоби ППО - нова місія допомоги Україні від ЄС 


Наслідки російської атаки безпілотників у центрі Києва, 17 жовтня 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Наслідки російської атаки безпілотників у центрі Києва, 17 жовтня 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Міністри країн ЄС ухвалили рішення про створення місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM), що передбачає тренування 15 тисяч українських військовослужбовців.

"Мета місії - сприяти підвищенню здатності Збройних сил України ефективно проводити воєнні операції, щоб дозволити Україні захистити свою територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів [...] і захищати цивільне населення", – йдеться у заяві Європейської Ради.

Оперативний штаб місії розташовуватиметься у Брюсселі під командуванням віце-адмірала Ерве Блежана. Як пише Reuters із посиланням на високопосадовців ЄС, тренування розпочнуться у середині листопада.

"EUMAM – це не просто навчальна місія, це яскравий доказ того, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно", - йдеться у заяві Верховного представника ЄС з міжнародних питань Жозепа Борреля.

Програма триватиме принаймні два роки, а її вартість складе 106 мільйонів євро. Участь у ній також братимуть міжнародні партнери ЄС та України. МЗС Угорщини повідомило, що не підтримує ініціативу з підготовки українських військових у Європі і не візьме в ній участі, пише "Радіо Свобода".

Також у ЄС повідомляють про виділення додаткових 500 мільйонів євро на озброєння українських сил у повномасштабній російській війні. У цю суму увійде також ремонт і технічна підтримка для техніки та озброєння, які Брюссель уже надав Києву, а загалом обсяг безпекової допомоги від Євросоюзу для України вже перевищив 3 мільярди євро.

Напередодні Франція оголосила, що надасть Україні системи протиповітряної оборони Crotale, які "будуть особливо корисні в боротьбі з безпілотниками і проти бомбардувань із повітря", а також розширить програму навчання українських військовиків. Зокрема, дві тисячі українців розмістять у військових частинах Франції для проходження кількатижневої бойової підготовки, більш спеціалізованої підготовки з логістики та інших потреб, а також для навчання на обладнанні, яке постачає Франція.

Раніше видання AFP з посиланням на джерела у дипломатичних колах повідомляло, що тренування 15-ти тисяч українських військових може відбутись у Польщі та Німеччині, ці дві країни висловили готовність проводити такі тренування. А фінансуватиме ці тренування Європейський фонд миру.

До створення тренувальної місії для ЗСУ закликав неодноразово Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель.

Раніше "Голос Америки" повідомляв, що за словами координатора стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джона Кірбі, США та союзники з понад 50-ти країн надсилають Україні засоби протиповітряної оборони. Він підтвердив бажання Вашингтона підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією "стільки, скільки буде потрібно". За його словами, загальна військова допомога Україні з боку США на цей момент складає понад 17 мільярдів доларів.

У статті використано матеріали "Радіо Свобода", Reuters, AP, Forbes.ua

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG