Спеціальні потреби

ФБР заплатить $22 млн у справі про сексуальну дискримінацію у підготовчому центрі


Прапори біля офісу ФБР у Вашингтоні
Прапори біля офісу ФБР у Вашингтоні

Федеральне бюро розслідувань США погодилося виплатити понад 22 мільйони доларів для врегулювання колективного позову. Позивачки стверджували, що новобранців жіночої статі виокремлювали під час навчання через їхній гендер, а інструктори регулярно цькували їх сексуальними коментарями щодо розміру їхніх грудей, неправдивими звинуваченнями в невірності та необхідності приймати засоби контрацепції, щоб "контролювати свій настрій".

Виплата 34 жінкам, звільненим з навчальної академії ФБР у Квантіко, штат Вірджинія, — яка все ще має бути затверджена федеральним суддею — стане однією з найбільших сум врегулювання позовів в історії бюро.

"Ці проблеми є поширеними у ФБР, і погляди, які їх породили, були отримані в академії, — сказав Девід Дж. Шаффер, адвокат жінок. — Ця справа внесе важливі серйозні зміни в ці погляди".

У поданому у 2019 році позові стверджується, що жінки-новобранці ставали ціллю ворожого робочого середовища, в якому їх судили суворіше, ніж їхніх однолітків-чоловіків через нібито "відсутність їхньої розсудливості" та суб’єктивну "придатність".

Одна з жінок розповіла, що її намовляли "більше посміхатися" і неодноразово піддавали сексуальним домаганням. Інша розповіла, що інструктор дивився на неї та дивився їй на груди, "іноді облизуючи губи".

Толерантність до такої поведінки дозволило системі дискримінації "процвітати в академії ФБР", йдеться в позові.

У заяві ФБР у понеділок зазначено, що бюро "зробило значні кроки за останні п’ять років для подальшого забезпечення гендерної рівності в навчанні та розвитку всіх наших стажерів".

Багато звинувачень у позові були підтверджені у внутрішньому звіті наглядового органу за 2022 рік. Чоловіки все ще складають близько трьох чвертей спецагентів бюро, попри зусилля щодо диверсифікації в останні роки.

Серед положень мирової угоди було те, що ФБР запропонувало позивачкам можливість продовжити навчання для того, щоб стати агентками, з "гарантованим влаштуванням" для тих, хто пройде курс підготовки, в одному з трьох польових офісів, які вони самі оберуть. Бюро також погодилося на перевірку сторонніми експертами, які працюватимуть над тим, щоб жінки-новобранці проходили справедливу оцінку.

Але деякі з позивачок уже обрали іншу кар’єру, сказав Шаффер, додавши, що "ФБР позбавило себе деяких справді виняткових талантів".

Паула Берд, провідна позивачка у справі, яка зараз є адвокатом, сказала, що хоча досвід став "розчаруванням", вона була "задоволена тим, що ця мирова угода принесе певну міру справедливості жінкам, яких несправедливо звільнили".

Позов був поданий на тлі хвилі претензій щодо сексуальних домагань у бюро, в тому числі кількох проти високопоставлених чиновників ФБР, про що виявило розслідування Associated Press. Журналісти-розслідувачі з'ясували, що посадовці залишили бюро й отримали усі пенсійні виплати й пільги навіть після того, як звинувачення проти них були підтверджені. Ці претензії варіювалися від небажаних дотиків і домагань до примусу. В одному випадку помічник директора ФБР пішов на пенсію після того, як офіс генерального інспектора дійшов висновку, що він переслідував підлеглу жінку та шукав неналежних стосунків з нею.

У відповідь на повідомлення AP ФБР оголосило низку реформ, у тому числі цілодобову телефонну лінію, куди можна повідомити про неналежну поведінку.

Кілька місяців тому Міністерство юстиції США оголосило про мирову угоду на суму 138,7 мільйона доларів із більш ніж 100 особами, які звинуватили ФБР у грубих порушеннях під час розгляду звинувачень у сексуальному насильстві проти спортивного лікаря Ларрі Нассара.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG