Спеціальні потреби

Ціни на продукти харчування у світі зростають


Ціни на м'ясо на ринках Гонконгу останнім часом значно виросли.

«Те, що раніше коштувало 10 доларів, тепер продають за 15. Дуже все дорого, ціни виросли на половину», – каже одна з покупців.

І це - загальносвітова тенденція. Продукти харчування стали дорожчими. Продовольчий індекс ООН почав зростати у липні минулого року. У січні цього року він досяг рекордної позначки і з того часу майже не знижувався. Останній раз пік індексу припав на кризовий дві тисячі восьмий рік.

«Я зовсім не здивований, адже фактори, які спричинили пік тоді, нікуди не зникли», – говорить голова Дослідницького інституту Міжнародної продовольчої політики Шенґен Фан.

Експерт пояснює, що один з найбільших чинників, які штовхають ціни вгору, це - збільшення використання зернових для виробництва пального. За останні кілька років виробництво етанолу з маїсу у США та з тростинка у Бразилії сягнуло небувалих обсягів. В Європі для виробництва біо-дизелю вирощують рапс. Всі ці зернові замінюють нафту-сирець, яка останніми роками також подорожчала. Економіст Дермот Гейз каже, що сьогодні ціни на пальне та продукти харчування поєднані нерозривно.

«Ціни на продукти харчування зростають, по-перше, тому що дорога нафта змушує використовувати більше біо-пального. А по-друге, ціни на харчі зростають через подорожчання транспортування», – пояснює
Гейз.

Відтак, через збільшення цін на пальне, дорожчим стає не тільки транспортування продуктів харчування, а і їх вирощування. Водночас попит на продукти харчування збільшується у тих частинах світу, економіка яких розвивається швидкими темпами.

«Люди стають більш заможними, особливо у країнах із зростаючими економіками – в Китаї, Індії, Бразилії. Вони покращують якість життя - починають більше їсти м’яса, додають нові продукти до свого раціону. А щоб нагодувати худобу потрібно більше зернових», – говорить Шенґен Фан.

Фан зауважує, що на виробництво кілограма м’яса іде кілька кілограмів злакових.

Зростання попиту на зернові у світі означає, що фермери та великі сільськогосподарські компанії мають збирати все більші врожаї. Втім, погодні умови минулого року були зовсім несприятливими, каже Гейз.

«Центрально-західний регіон США минулого року потерпав від дощів, а решта світу переживала у той час посуху», – говорить він.

Цього року, каже експерт, Східна Європа у кращому стані, втім ситуація у США не покращилась:

«Цього року все навпаки - нам не вистачає дощів. Особисто я дуже занепокоєний обсягом очікуваного врожаю кукурудзи та сої».

Це все означає, що ціни можуть зрости ще більше. Для фермерів, каже Гейз, це - добрі новини. Високі ціни мають заохотити їх засіювати більші площі. Питання у тому, чи зможуть вони задовольнити невпинно зростаючий попит, як також у тому - чи дозволять їм це зробити екстремальні погодні умови, пов’язані зі зміною клімату.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG