Спеціальні потреби

The Guardian: Франція дозволила шести російським дезертирам перебувати в країні


Російські солдати патрулюють стежку в районі російсько-українського кордону в Курській області, 23 вересня 2024 року. (Фото прес-служби Міноборони РФ через AP)
Російські солдати патрулюють стежку в районі російсько-українського кордону в Курській області, 23 вересня 2024 року. (Фото прес-служби Міноборони РФ через AP)

Французька влада видала дозвіл на тимчасове перебування в країні шести російським дизертирам, які втекли з війни в Україні, повідомляє британське видання The Guardian.

Це перший значний випадок, коли групі дизертирів дозволили перебувати у країні Європейського Союзу, поки відбуватиметься розгляд їхнього подання на отримання політичного притулку.

“Це перший випадок, коли країна ЄС впустила групу дезертирів, у яких не було жодних проїзних документів чи закордонних паспортів”, — цитує The Guardian Івана Чувіляєва, речника групи Go By The Forest, яка допомагає російським солдатам дезертирувати, й сприяла у цьому випадку.

На думку Чувіляєва, рішення Франції прийняти росіян може спонукати інших російських солдатів дизертирувати, а також створити прецедент з погляду інших західних країн.

“Рішення Франції є результатом широкого співробітництва між французькою владою та групою правозахисних організацій”, — зазначив Чувіляєв.

“Ми сподіваємося, що це означає початок того, що більше дезертирів пускатимуть до Європи”, – додав він.

Загалом організація Go By The Forest допомогла понад 2000 військовим втекти за кордон, зазначає The Guardian.

Серед вказаної групи росіян є ті, хто вже воювали проти України, а також строковики та офіцери, яким вдалося втекти ще до відправлення на фронт.

Всі шестеро російських солдатів прибули до Парижа окремими авіарейсами протягом останніх кількох місяців, після того, як втекли з Росії до Казахстану у 2022 та 2023 роках.

Видання додає з посиланням на правозахисників, що від початку вторгнення Росії в Україну “десятки тисяч” російських солдатів дезертирували або відмовилися від наказу воювати.

За словами Чувіляєва, французька влада ретельно перевіряла кожного з дезертирів протягом кількох місяців щодо наявності “сильної, послідовної антивоєнної позиції”. Зокрема, один з них певний час вів анонімний YouTube-канал з Казахстану, на якому він закликав інших російських військових дизертирувати.

Питання поводження з російськими солдатами, які дезертирували, давно постало у західних країнах, й у Європейському Союзі наразі немає узгодженної позиції, як саме варто з ними поводитися, пише видання.

“Ми розуміємо, що на заході є побоювання, що дехто може бути не тим, за кого себе видає”, — цитує The Guardian Чувіляєва.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG