Спеціальні потреби

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттеріш засудив напад на Харківщині, де загинуло щонайменше 50 осіб


Рятувальні роботи на місці російського військового удару в селі Гроза Харківської області, Україна, 5 жовтня 2023 року. REUTERS/В'ячеслав Мадієвський
Рятувальні роботи на місці російського військового удару в селі Гроза Харківської області, Україна, 5 жовтня 2023 року. REUTERS/В'ячеслав Мадієвський

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттеріш рішуче засуджує сьогоднішній напад у селі в Куп’янському районі Харківської області України, у результаті якого, загинуло щонайменше 49 людей і ще кілька отримали поранення, повідомляє пресслужба Генсека ООН.

"Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом і мають бути негайно припинені. Генеральний секретар висловлює глибокі співчуття сім'ям загиблих і бажає якнайшвидшого одужання пораненим", - мовиться у заяві прессекретаря Ґуттеріша.

Президент Володимир Зеленський закликав «припинити російський терор» після обстрілу на Харківщині.

«Треба припинити російський терор. Усі, хто допомагає Росії обходити санкції, є злочинцями. Усі, хто продовжує підтримувати Росію, підтримують зло», – написав Зеленський у своїх соціальних мережах.

У результаті влучення ракети у крамницю в селі Гроза, що є приблизно в 37 км на південний захід від лінії фронту в Харківській області, за словами офіційних осіб, загинуло щонайменше 50 людей, включно з 6-річним хлопчиком.

"Ці та подібні теракти потрібні Росії лише з однієї причини: зробити свою геноцидну агресію новою нормою для всього світу. І я дякую кожному лідеру і кожній нації, які підтримують нас на захисті життя!" - заявив Зеленський.

Перебуваючи в Іспанії на зустрічі з європейськими лідерами, Зеленський сказав, що вони шукають можливості зміцнити протиповітряну оборону України, підсилення українських військ та "захисту нашої країни від терору".

Українські офіційні особи заявили, що російський удар по сільській крамниці, що була також і кав'ярнею, на північному сході України в Харківській області вбив у четвер десятки людей. Це був одним із найбільш смертоносних нападів на мирних жителів за останні місяці.

Агентство Reuters повідомило з посиланням на джерело в іспанському уряді в четвер, що Іспанія запропонувала Україні ще шість систем протиповітряної оборони HAWK для захисту експорту зерна та критичної інфраструктури від нападів Росії.

Як наголошує Reuters, за повідомленням Міноборони, Іспанія раніше відправила до Києва шість пускових установок американського виробництва HAWK. Як повідомило те саме джерело раніше, іспанська армія також навчатиме українських військових користуватися цими системами новин, а також надаватиме більше обладнання для розмінування.

Дивіться також:

Атака на Краматорськ: як відреагували на звірства Росії у Вашингтоні? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG