Спеціальні потреби

Іспанський прем'єр Санчес у Києві обіцяє допомогу від Мадрида, підтримку ЄС


Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, на фото – поруч зі спікером Верїовної Ради Русланом Стефанчуком, заявив, що прибув до Києва для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, оскільки Іспанія розпочала своє головування в Європейському Союзі. Київ, 1 липня 2023 року. (AFP)
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, на фото – поруч зі спікером Верїовної Ради Русланом Стефанчуком, заявив, що прибув до Києва для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, оскільки Іспанія розпочала своє головування в Європейському Союзі. Київ, 1 липня 2023 року. (AFP)

Іспанія виділяє для України новий пакет допомоги на суму 55 мільйонів євро, заявив у суботу у Києві іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес.

Під час першої закордонної поїздки як очільника Європейського Союзу, прем'єр-міністр Іспанії виступив у Верховній раді України.

«Україна платить високу ціну у вигляді руйнувань міст та інфраструктури. Тому ми маємо переконатися, що країна відбудована, таким чином створюючи умови для її зростання та процвітання. І ми вже почали. Сьогодні моя країна, Іспанія , вирішила виділити ще 55 мільйонів євро, у тому числі пропонуючи 51 мільйон євро Групі Світового банку», – сказав Санчес.

Гроші, які надійдуть через Світовий Банк, будуть спрямовані на підтримку малого і середнього бізнесу в Україні. Решта піде на відновлення шкіл.

У своєму твіті Санчес наголосив, що поїздкою доо Києва в перший день головування Іспанії в ЄС він хотів показати європейську солідарність з Україною.

«Я хотів, щоб перший акт головування Іспанії в Раді ЄС відбувся в Україні разом з президентом Володимиром Зеленським. Усю європейську солідарність я передаю вашому уряду і парламенту. Ми будемо підтримувати український народ, поки в Європі не повернеться мир», – написав Санчес у своєму твіті.

Під час зустрічі з іспанським прем'єр-міністром президент України Володимир Зеленський заявив, що така підтримка європейських друзів є важливою для українців, особливо для тих, хто захищає країну на полі бою.

«Надзвичайно символічно, що цей візит відбувається у перший день головування Іспанії в ЄС. Наш спільний європейський дім неможливо уявити без України, без нашої мужності та відданості свободі та справедливості», – заявив Зеленський у твіті.

У Верховній Раді Санчес запевнив українців, що вони можуть розраховувати на довгострокову підтримку Іспанії на шляху до членства у Євросоюзі.

«Ми не забуваємо, що європейські прагнення українського народу були одним із приводів, які спровокували російську реакцію і, у свою чергу, вторгнення. Було справедливо вшанувати це прагнення, надавши вам статус кандидата в Європейський Союз. Ніхто не заслуговує на це більше, ніж ви, (більше) ніж Україна. Але я знаю, що це непростий процес, особливо в умовах війни, яка триває. Щоб стати державою-членом, потрібні зміни, реформи та жертви», – сказав Санчес, чия країна від 1 липня перебирає головування в ЄС.

За його словами, досвід Іспанії, яка також не так завно приєдналася до ЄС, свідчить про те, що реформи потрібні не самі по собі, а для покращення функціонування держави – вони роблять управління та економіку «кращими, сучаснішими, прозорішими».

«Вони зміцнюють міжнародну довіру та близькість. Вони залучають інвестиції. І з часом вони нададуть вам доступ до нашого Європейського Союзу», – сказав Санчес.

Це вже третя поїздка іспанського прем'єра до Києва за час повномасштабного вторгнення. Цього року він побував в Україні у лютому, до того він приїжджав до Києва у квітні 2022 року.

За словоаоми офісу голоови уряду Іспанії, він хоче "своєю присутністю продемонструвати безроздільну підтримку України з боку ЄС у всіх сферах: військовій, гуманітарній та економічній".

Іспанська військова доопомога Україні включає обіцянку надати 20 бронемашин і 4 танки Leopard 2а4, а також військовий госпіталь. Про це 15 червня заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес на засіданні Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн».

У серпні 2022 року Іспанія передала Україні батарею протиповітряної оборони, броньовані автомобілі, а також боєприпаси.

У грудні уряд Іспанії передав Україні перші американські зенітно-ракетні комплекси Hawk, всього, за повідомленнями, планується предати 4 системи ППО Hawk та батарею ЗРК Aspide.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG