Спеціальні потреби

Гарріс обговорила політику США щодо Гази та Лівану з арабською спільнотою в Мічигані


Віцепрезидентка й кандидатка у президенти від демократів Камала Гарріс під час передвиборчої події у Мічигані, 4 жовтня 2024.
Віцепрезидентка й кандидатка у президенти від демократів Камала Гарріс під час передвиборчої події у Мічигані, 4 жовтня 2024.

Віцепрезидентка й кандидатка у президенти від демократів Камала Гарріс провела коротку зустріч із групою арабських американців у Флінті, штат Мічіган. Її кампанія спрямована на залучення підтримки серед громад, обурених реакцією адміністрації президента Джо Байдена на війну в Газі та розширення конфлікту в Лівані.

"Віцепрезидентка безпосередньо почула їхні погляди на вибори та конфлікти в Газі та Лівані", — йдеться в заяві її кампанії.

Гарріс "висловила свою стурбованість масштабами страждань у Газі" та обговорила "її зусилля з припинення війни" та запобігання регіональній війні, йдеться у заяві кампанії.

Стосовно Лівану Гарріс висловив "занепокоєння щодо жертв і переміщень серед цивільного населення" та повторила позицію адміністрації, що "дипломатичне рішення є найкращим шляхом для досягнення стабільності та захисту цивільного населення".

За даними Арабсько-американського інституту, у штаті Мічиган, одному із вирішальних на виборах у листопаді, живе майже 400 тисяч арабських американців, що є найвищим показником у країні.

Ані кампанія Гарріс, ані офіс віцепрезидентки не надали списку учасників. Однак Едвард Габріель, президент американської оперативної групи з Лівану, заявив, що брав участь у зустрічі.

"Ми обговорили необхідність припинення вогню та підтримку, необхідну з боку Сполучених Штатів та їхніх союзників для вирішення гуманітарної кризи, втрату президентського правління в Лівані та важливу роль ліванських збройних сил, — сказав він Голосу Америки. — Це був цінний двосторонній обмін, і ми досягли важливого прогресу в наших відносинах".

Також брали участь представники Emgage, правозахисної групи американців-мусульман, яка підтримала Гарріс у вересні, посилаючись на небезпеку "авторитаризму Трампа" для "американців-мусульман, Америки та світу".

У своїй підтримці група зазначила, що її підтримка не дорівнює "угоді з віцепрезиденткою Гарріс з усіх питань, а скоріше чесними вказівками нашим виборцям щодо важкого вибору, перед яким вони постають" на голосуванні.

Пропалестинські групи не брали участі

Зустріч Гарріс не включала Uncommitted National Movement та Abandon Harris, дві пропалестинські групи активістів, які наполягали на зміні політики адміністрації щодо Гази.

"Нас не запрошували", — сказала Лейла Елабед, речниця Uncommitted National Movement, групи, яка допомогла організувати понад 100 тисяч жителів Мічигану, щоб голосувати "без зобов’язань" на первинних виборах від Демократичної партії на знак протесту проти підтримки адміністрації Байдена військової кампанії Ізраїлю.

Худхайфа Ахмад, представник кампанії Abandon Harris, групи, яка активно працює над ттим, аби Гарріс програла у Мічигані та інших штатах, за яких ведеться битва, на знак протесту проти політики США в секторі Газа, сказав, що єдиний шлях — це притягнути адміністрацію та кампанію Гарріс до відповідальності.

"Ми залишаємося твердими на своїй позиції, що ми не будемо зустрічатися з віцепрезиденткою або будь-ким із її передвиборчої команди, оскільки ця можливість втрачена", — сказав він Голосу Америки.

Зустріч у Флінті показала, що тиск групи на кампанію Гарріс працює, сказав Елабед Голосу Америки. Проте, додала вона, кампанія повинна прислухатися до прохання групи, щоб Гарріс зустрілася зі "звичайними американцями, чиї близькі страждають від політики цієї адміністрації щодо продовження постачання бомб і зброї в Ізраїль, які вбивають палестинців, а тепер і ліванців, включаючи американців в Газі і Лівані".

За останні два тижні військова кампанія Ізраїлю, націлена на підтримуваних Іраном бойовиків визнаного у США терористичним угруповання "Хезболли" в Лівані, забрала життя сотень людей, у тому числі Камеля Ахмада Джавада, американця з сусіднього міста Дірборн, штат Мічіган.

Раніше цього тижня напарник Гарріс, губернатор штату Міннесота Тім Волз, виступив перед мусульманською групою, яка зосередилася на діяльності зі збільшення активності виборців. Радник Гарріс із національної безпеки Філ Гордон також у середу віртуально зустрівся з лідерами мусульманської та арабської громад.

За винятком Арабсько-американського інституту та Американської оперативної групи з Лівану, Гордон не включав у роботу основні мусульманські та арабські групи.

Джеймс Зогбі, президент Арабсько-американського інституту, який брав участь у зустрічі з Гордоном у складі восьми осіб, сказав Голосу Америки, що в ній не було представників громади.

Офіс віцепрезидентки не відповів на запити про те, чому ці групи були виключені з зустрічі Флінта.

Представник передвиборчої кампанії, однак, сказав, що Гарріс "віддана роботі, щоб отримати кожен голос, об’єднати нашу країну та бути президенткою для всіх американців".

"Протягом усієї своєї кар’єри віцепрезидентка Гарріс непохитно підтримувала різноманітну мусульманську громаду нашої країни, забезпечуючи, перш за все, те, щоб вони могли жити вільно від політики ненависті адміністрації Трампа", — сказав речник Голосу Америки.

"Вона продовжить працювати над тим, щоб припинити війну в Газі таким чином, щоб Ізраїль був у безпеці, заручники були звільнені, страждання в Газі закінчилися, а палестинський народ міг реалізувати своє право на гідність, безпеку, свободу та самостійність".

Зусилля Гарріс із залучення людей відбуваються в той момент, коли нове опитування вказує на те, що голоси арабських американців поділились майже порівно між демократкою та кандидатом у президенти від республіканців експрезидентом Дональдом Трампом.

Голоси розділені порівну

У середу Арабсько-американський інститут оприлюднив загальнонаціональне опитування за участі 500 зареєстрованих виборців арабських американців, яке показало, що підтримка Трампа склала 42%, а Гарріс - 41%.

Серед тих, хто сказав, що, швидше за все, піде на вибори, Трамп випередив Гарріс із результатом 46% проти 42%.

Опитування показало, що те, як адміністрація впоралася з кризою в Газі, послабила підтримку демократів, яких вони традиційно підтримують. Арабські американці тепер розподілені між двома партіями по 38%.

Трамп також прагне отримати голоси арабських і мусульманських виборців. Він заручився підтримкою Амера Галіба, єменського мера міста Хамтрамк, штат Мічиган. У місті живе близько 30 тисяч людей, майже половина з яких мусульмани, і це єдине місто в США, де є міська рада, яка складається тільки з мусульман.

"Підтримка президента Трампа була поєднанням розчарування та надії, — сказав Галіб Голосу Америки. - У розчаруванні внутрішньою та міжнародною політикою нинішньої адміністрації та у сподіванні, що президент Трамп прийде, щоб виправити ситуацію, покласти край хаосу на Близькому Сході та відновити мир скрізь, а також запобігти подальшому погіршенню нашої економіки".

Про свою підтримку експрезидента Галіб оголосив минулого місяця після його зустрічі з Трампом, також у Флінті, штат Мічиган.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG