Спеціальні потреби

TPS, одна з програм, за якою українці отримують прихисток у США, стала предметом суперечки на президентських перегонах


Одним із найнапруженіших моментів у віцепрезидентських дебатах у вівторок увечері між губернатором-демократом Тімом Волзом і сенатором-республіканцем Джей Ді Венсом стало питання міграційної політики.
Одним із найнапруженіших моментів у віцепрезидентських дебатах у вівторок увечері між губернатором-демократом Тімом Волзом і сенатором-республіканцем Джей Ді Венсом стало питання міграційної політики.

Програма "Статус тимчасового захисту" (TPS) дозволяє українцям, які проживали у США станом на 13 серпня 2023 року, залишатись в країні до 19 квітня 2025 року. Це одна з програм, яку США відкрили для українців після повномасштабного вторгнення Росії. Також діє програма "Єдність заради України" (U4U) і також так званого "гуманітарного паролю".

Право на статус за програмою TPS для українців станом на серпень 2023 року мали понад 166 000 осіб, згідно з оцінкою уряду США.

Загалом 1,2 млн іммігрантів, які не є громадянами США, але проживають в країні, мають статус TPS, або мають на нього право, пише Pew. Це іммігранти з 16 країн як Афганістан, Камерун, Аль Сальвадор, Ефіопія, Гаїті, Гондурас, М'янма, Непал, Нікарагуа, Сомалі, Південний Судан, Судан, Сирія, Україна, Венесуела та Ємен.

За часів свого президентства Джо Байден значно розширив застосування цієї програми, що викликало критику республіканців.

Одним із найнапруженіших моментів у віцепрезидентських дебатах у вівторок увечері між губернатором-демократом Тімом Волзом і сенатором-республіканцем Джей Ді Венсом стало питання міграційної політики.

Модератори дебатів вимкнули мікрофон Венса після того, як він заявив, що "мільйони нелегальних іммігрантів" переповнили американські міста, включаючи Спрінгфілд, штат Огайо, де багато гаїтян знаходять роботу.

Сотні тисяч іммігрантів із Гаїті, у тому числі тих, хто живе у Спрінгфілді, мають статус TPS, або інші форми правового захисту, такі як "гуманітарний пароль".

"Це люди, які перебувають в країні законно. Вони мають дозвіл на роботу", — сказав Голосу Америки Саранг Сехават, голова штабу Массачусетської коаліції захисту іммігрантів і біженців.

Що таке TPS?

Конгрес заснував TPS у 1990 році, щоб мігранти, чиї рідні країни вважаються небезпечними, могли тимчасово жити та працювати в США, якщо вони відповідають певним вимогам, встановленим урядом США. Міністр внутрішньої безпеки вирішує, чи надавати іноземній країні статус тимчасового захисту.

"Зазвичай адміністрація призначає TPS для країни через якусь катастрофу. Це може бути стихійне лихо... дуже часто це використовується під час війни, - сказав Сехават. - По суті, ідея полягає в тому, щоб визнати, що "гаразд, ця особа тут, можливо, не має дозволу тут перебувати, але було б негуманно з нашого боку фактично відправляти їх додому в рідну країну, бо зараз їхня країна потерпає".

TPS та законна імміграція

Том Джавец, старший науковий співробітник Центру американського прогресу, сказав Голосу Америки, що людей, на яких поширюється TPS, не слід плутати з іммігрантами без документів.

"Це імміграційний статус, за яким люди можуть мати законне право подорожувати, — сказав він. — Щоб отримати TPS, люди подають заявку. Ця заявка розглядається індивідуально. Виноситься рішення. Вони отримують ідентифікаційні документи, що підтверджують їхній TPS. Отримують дозвіл на роботу відповідно до закону. Отже, жодним чином, це не особи без документів".

Іммігранти з Гаїті та TPS

Громадяни Гаїті вперше отримали TPS у 2010 році після того, як на Гаїті стався руйнівний землетрус, у якому загинуло понад 100 000 людей і уряд був розгромлений.

Цей статус поновлювався кілька разів під час президентства Барака Обами і був продовжений на шість місяців за колишнього президента Дональда Трампа. Трамп вирішив скасувати TPS для гаїтян у 2019 році, але це рішення зіткнулося з кількома юридичними проблемами, які тривали до кінця його правління.

Хто може подати заявку на TPS?

Захист в рамках TPS мають ті, хто вже перебував у Сполучених Штатах на момент введення статусу. Щоб отримати право на участь, особа має бути громадянином визначеної країни TPS і постійно фізично перебувати в Сполучених Штатах з дати, визначеної урядом США. Для іммігрантів з Гаїті цією датою було 4 серпня 2024 року.

Люди повинні подати заявку протягом періоду реєстрації. Для громадян Гаїті, які подають заявку вперше, цей період розпочався 1 липня 2024 року та тривав до 3 лютого 2026 року. Для тих, хто поновлює свій статус TPS, період перереєстрації розпочався 1 липня 2024 року та тривав до 30 серпня 2024 року.

"Наприклад, коли стався землетрус на Гаїті, було багато гаїтян, які приїхали до США за дійсними транзитними чи туристичними візами на тимчасове перебування. Але через ситуацію на Гаїті вони не змогли повернутися", - сказав Сехават.

Подання заявки на TPS може коштувати приблизно 545 доларів США.

TPS і громадянство США

TPS сам по собі не дає права на постійне проживання чи громадянство США, якщо заявник не прагне змінити статус через інші імміграційні процедури.

"Якщо у вас немає іншого способу отримати постійне місце проживання — або через те, що ви маєте право на отримання притулку, або у вас є член родини чи роботодавець, який подає для вас клопотання про постійне проживання — TPS не дозволяє отримати це", - сказав Джавец.

Але TPS дозволяє людині легально працювати, і це може відкрити шлях до грін-карти через роботу — процес, на думку експертів з імміграції, може бути тривалим і складним.

Невідповідність критеріям TPS

Заявник не має права отримати TPS, якщо його засуджено за тяжкий злочин або два чи більше порушення в Сполучених Штатах, або якщо він підпадає під обов’язкові обмеження щодо надання притулку, наприклад, участь у переслідуванні когось іншого або участь у терористичній діяльності.

Не мають права на програму і ті, хто не відповідає вимогам безперервної фізичної присутності та проживання в Сполучених Штатах, не зареєструвалися в TPS вчасно або не зареєструвалися повторно для TPS, в разі потреби, без поважної причини.

Дозвіл на подорож для власників TPS

Власники TPS повинні мати дозвіл на поїздку, щоб виїхати США. Заявники повинні показати Службі громадянства та імміграції США, що їм потрібна поїздка з термінових гуманітарних причин, наприклад через хворобу родича. Якщо дозвіл на поїздку для власника TPS запитує некомерційна організація, вона повинна довести, що така поїздка сприятиме соціальним і культурним інтересам Сполучених Штатів. Поточний збір за подання становить 575 доларів США.

Якщо власник TPS залишає Сполучені Штати без попереднього отримання дозволу на поїздку, особа може втратити статус TPS і не зможе повторно в’їхати до Сполучених Штатів.

Чи може уряд припинити дію TPS?

Міністр внутрішньої безпеки має переглянути умови та вирішити, чи умови на місцях у країні продовжують відповідати визначенню TPS.

Лише якщо міністр дійде висновку, що умови не заслуговують продовження TPS, він може видати рішення про припинення тимчасового захищеного статусу на цьому етапі.


  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG