Спеціальні потреби

Якою є позиція Камали Гарріс щодо України


Президент Володимир Зеленський та віцепрезидентка США Камала Гарріс, Мюнхенська безпекова конференція, 17 лютого 2024 року, Мюнхен.
Президент Володимир Зеленський та віцепрезидентка США Камала Гарріс, Мюнхенська безпекова конференція, 17 лютого 2024 року, Мюнхен.

Як і президент США Джо Байден, віцепрезидентка Камала Гарріс є послідовною прихильницею надання Україні допомоги у її захисті від російської агресії. Очікується, що вона продовжить політику нинішньої адміністрації у питанні російсько-української війни, пише видання Politico.

У червні Камала Гарріс представляла США на Глобальному саміті миру в Швейцарії, де відбулась її вже шоста зустріч з президентом Зеленським. Гарріс висловила рішучу підтримку трансатлантичного співробітництва щодо підтримки Києва.

Ця війна залишається цілковитим провалом для Путіна
Віцепрезидентка Камала Гарріс

“Ця війна залишається цілковитим провалом для Путіна”, — сказала Гарріс під час зустрічі з Зеленським.

Під час саміту вона оголосила про надання Україні допомоги на суму 1,5 мільярда доларів в енергетичному секторі країни та гуманітарній сфері.

Як повідомляв раніше Голос Америки, у своєму виступі на пленарному засіданні саміту Гарріс розповіла, що вперше зустрілася з президентом Зеленським у лютому 2022 року, за п’ять днів до того, як Росія вторглася в Україну.

"Того дня я виступила на Мюнхенській конференції з безпеки і чітко заявила, що Сполучені Штати Америки є непохитними прихильниками принципів, згідно з якими люди мають право обирати власну форму правління, нації мають право вибирати власні альянси, є невід’ємні права, які уряди мають захищати, верховенство права має плекатися, суверенітет і територіальна цілісність усіх держав мають поважатися, а національні кордони не можна змінювати силою", – сказала Гарріс.

На цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки Гарріс повторила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно".

17 лютого 2024 року в Мюнхені віцепрезидентка заявила, що продовжувати підтримку України є "стратегічним інтересом Сполучених Штатів".

Є лише план А, який передбачає, що Україна отримає все, що вона потребує
віцепрезидентка Камала Гарріс

"Є лише план А, який передбачає, що Україна отримає все, що вона потребує", – сказала Гарріс під час спільної пресконференції з Зеленським.

Як повідомляв Голос Америки, у Мюнхені, стоячи поруч із Зеленським, Гарріс сказала журналістам, що історичний досвід вчить не піддаватися на тиск диктаторів.

"Історія показує нам: якщо ми дозволяємо такому агресору, як (президент Росії Володимир) Путін, безкарно захоплювати землю, він продовжував наступати. Тоді інші потенційні агресори набрались сміливості", – сказала Гарріс. Вона додала, що "ми повинні бути непохитними і ми не можемо грати в політичні ігри".

На попередній Мюнхенській безпековій Конференції 18 лютого 2023 року Камала Гарріс оголосила, що США офіційно визнали дії Росії в Україні злочинами проти людяності та запевнила, що винні у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

Сполучені Штати офіційно заявляють, що Росія коїть злочини проти людяності
віцепрезидентка Камала Гарріс

"Сполучені Штати офіційно заявляють, що Росія коїть злочини проти людяності", - проголосила Гарріс.

"Я кажу всім, хто скоїв ці злочини і їхнім керівникам, які є співучасниками цих злочинів - ви відповідатимете", - додала посадовиця.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Гарріс нагадала аудиторії про жахливі фото воєнних злочинів з Бучі, загиблих цивільних в театрі в Маріуполі, породіллю, яка загинула внаслідок ракетного обстрілу, підтверджений ООН випадок про чотирирічну дівчинку, яка постраждала від злочину сексуального характеру з боку російського солдата та інші.

"Щодо Сполучених Штатів, ми продовжимо підтримувати правовий процес, який ведеться в Україні та який ведуть міжнародні слідчі, бо потрібно забезпечити справедливість ... Давайте погодимось від імені жертв відомих та невідомих - потрібно досягнути справедливості", - закликала вона.

Україна потребує нашої підтримки, і ми повинні її надати.
віцепрезидентка Камала Гарріс

Раніше цього року в інтерв’ю NBC News Гарріс сказала, що Україна може й надалі розраховувати на підтримку Вашингтона, оскільки війна затягується. "Україна потребує нашої підтримки, – сказала Гарріс. – І ми повинні її надати".

В іншому інтерв'ю NBC News в 2023 році Гарріс відкинула думку про те, що американці втомляться від допомоги Україні на тлі внутрішніх проблем з інфляцією.

"Я знаю, що американський народ відчуває моральне обурення та почуття відповідальності за те, що наша нація стоїть разом з українським народом навколо цих звірств", — сказала вона.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG