Спеціальні потреби

Камала Гарріс може стати кандидаткою у президенти США


Сенаторка Камала Гарріс від штату Каліфорнія на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні 10 січня 2017 року. Вона вже подолала численні бар’єри, і тепер віцепрезидентка Гарріс може стати першою темношкірою жінкою-кандидаткою у президенти США від великої партії. (Фото: AP/Кліфф Оуен)
Сенаторка Камала Гарріс від штату Каліфорнія на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні 10 січня 2017 року. Вона вже подолала численні бар’єри, і тепер віцепрезидентка Гарріс може стати першою темношкірою жінкою-кандидаткою у президенти США від великої партії. (Фото: AP/Кліфф Оуен)

Після того, як президент США Джо Байден підтримав Камалу Гарріс як кандидатку в президенти від Демократичної партії, вона може стати першою чорношкірою жінкою та першою особою південноазійського походження, яка очолить президентську номінацію від великої партії.

Понад три роки Гарріс була другою в управлінні країною, але після того, як Байден у неділю, 21 липня, зняв свою кандидатуру з президентських перегонів 2024 року, вона стала головною претенденткою на цю номінацію.

Хоча вона виконувала важливі завдання як віцепрезидентка, їй також було важко здобути перемоги у сфері державної політики та віднайти зв’язок з виборцями.

Гарріс увійшла в історію у 2020 році, коли вона стала першою жінкою, яка здобула пост віцепрезидента, а також першою чорношкірою жінкою та першою жінкою азійського походження, яка зайняла цю посаду.

Вона прийшла на посаду на тлі очікувань, що вона зможе нести мантію Демократичної партії в майбутнє, можливо, ставши наступною людиною у черзі на висунення в президенти від Демократичної партії.

Хоча Гарріс швидко взялася за важливі політичні завдання на посаді віцепрезидента, часто це були складні питання, які виявилися надто нерозв'язними для неї, щоб досягти серйозних успіхів.

Одним із її ранніх завдань було усунення першопричин міграції до південного кордону США, працюючи над покращенням умов у країнах так званого Північного трикутника - Гондурасі, Сальвадорі та Гватемалі.

Перед Білим домом у Вашингтоні чоловік тримає табличку, яка демонструє його вдячність президенту США Джо Байдену, 21 липня 2024 року. (Фото: SAMUEL CORUM / AFP)
Перед Білим домом у Вашингтоні чоловік тримає табличку, яка демонструє його вдячність президенту США Джо Байдену, 21 липня 2024 року. (Фото: SAMUEL CORUM / AFP)

Це завдання поставило її в авангарді політично напруженої проблеми імміграції. Під час інтерв’ю NBC News у 2021 році, після того, як її неодноразово запитали, чому вона не була на кордоні США та Мексики, подорожуючи до Центральної Америки, Гарріс відповіла загальною фразою: "І я не була в Європі. Я маю на увазі, що я не розумію, що ви цим хочете сказати".

У той час як підлеглі Гарріс стверджували, що віцепрезидентці було доручено саме вивчення першопричин міграції, а не убезпечення кордону, власний меседж Гарріс потенційним мігрантам під час її поїздки до Центральної Америки сильніше прив’язав її до цієї проблеми.

"Не приходьте. Вас повернуть", - сказала вона на пресконференції з тодішнім президентом Гватемали Алехандро Джамматтеї.

Гарріс також взяла на себе завдання здійснювати нагляд за намаганнями адміністрації Байдена ухвалити закон щодо права голосу та всебічної реформи виборів - законопроєкт, який завжди мав невеликі шанси на ухвалення в рівномірно розділеному Сенаті. Законопроєкт провалився в січні 2022 року, попри те, що Байден виступив з промовою в Атланті, штат Джорджія, намагаючись до останнього забезпечити його прийняття.

Прихильники Гарріс кажуть, що нещодавно вона знайшла свою справу, відстоюючи такі речі, як доступ до абортів і безпека зброї.

Після того, як у червні 2022 року Верховний суд скасував федеральні гарантії права на аборти, Гарріс зробила доступ до абортів ключовою частиною своїх виступів і передвиборчої риторики. Відзначаючи другу річницю судового рішення, Гарріс заявила на мітингу в Меріленді: "Це боротьба за свободу - фундаментальну свободу жінки приймати рішення щодо власного тіла й відсутність того, щоб її уряд вказував їй, що робити".

Наступна в черзі

Позиція Гарріс в Білому домі набула особливого значення через вік Байдена. У листопаді президенту виповниться 82 роки, і опитування показали, що більшість американців вважають його занадто старим для наступного терміну.

Після того, як він зазнав складностей під час президентських дебатів 27 червня, деякі законодавці-демократи та донори закликали його вийти з перегонів. Менш ніж за місяць, коли він оголосив, що відмовиться від участі у виборах, він підтримав Гарріс.

Вона оприлюднила заяву, в якій зазначила, що "має намір заслужити та виграти цю номінацію".

На липневій пресконференції Байдена запитали, що дає Гарріс право бути на першому місці.

"По-перше, те, як вона вирішувала питання свободи жіночого тіла — [для жінок] мати контроль над їхніми тілами. По-друге, її здатність вирішувати майже будь-яке питання на порядку денному. Вона була шаленою прокуроркою", — сказав Байден, додавши, що вона "кваліфікована, щоб бути президентом — тому я її вибрав".

Biden withdraws from presidential race, endorses Harris as Democratic nominee
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

До виходу Байдена з виборів Гарріс рішуче захищала право Байдена бути на першому місці.

"Одна річ, яку ми знаємо про нашого президента, Джо Байдена, полягає в тому, що він боєць. … Він перший сказав: "Коли вас збивають з ніг, ви встаєте", — сказала вона прихильникам на липневому заході передвиборчої кампанії у Північній Кароліні.

Складності з виборцями

Під час свого віцепрезидентства Гарріс було непросто з огляду на низькі результати в опитуваннях громадської думки.

Опитування NBC у червні 2023 року показало, що її чистий негативний рейтинг (-17) був найнижчим для віцепрезидента від початку проведення опитування у 1989 році.

Опитування Pew Research Center у червні, проведене безпосередньо перед першими президентськими дебатами, показало, що майже шість із 10 осіб (59%) мають несприятливе ставлення до Гарріс, тоді як 36% оцінюють її позитивно. Ще 3% сказали, що не чули про неї.

Оскільки результати президентських дебатів викликали сумніви щодо здатності Байдена бути переобраним на посаду, демократи здебільшого згуртувалися навколо Гарріс як потенційної наступниці Байдена.

Липневе опитування, проведене The Economist/YouGov, показало, що 73% виборців від Демократичної партії "певною мірою" або "повністю" схвалили б Гарріс як заміну Байдена, якби президент вибув з перегонів.

Дорога до віцепрезидентства

Перш ніж стати віцепрезиденткою, Гарріс уже досягла кількох політичних успіхів, які сталися вперше.

Бувши дитиною батька з Ямайки та матері з Індії, вона стала першою чорношкірою генеральною прокуроркою штату Каліфорнія, а також першою жінкою, яка зайняла цю посаду. Її обрання у 2016 році до Сенату США від Каліфорнії зробило її першою жінкою південноазійського походження, яка досягла цього.

 

Reuters

July 21, 2024

President Biden withdraws from the 2024 presidential election race

Biden immediately backed Vice President Kamala Harris as the party's nominee. Biden's endorsement encourages the delegates to vote for Harris, but they aren't required to vote for her.

“I am honored to have the President’s endorsement and my intention is to earn and win this nomination.”

Vice President Kamala Harris In a statement on X, formerly known as Twitter

Learn more about Harris

AP

A possible virtual vote

Prior to Biden's announcement, the Democratic Party was considering holding a virtual vote of delegates before the official Democratic National Convention, set to take place Aug. 19-22.

AP

Party leaders appear to be quickly lining up to support Harris

If the party holds the virtual vote and Harris receives a majority of the delegates' votes, she would become the Democratic presidential nominee. | Learn more

AP

If no candidate receives a majority, the nominee would be selected in an open convention

If the virtual vote is held but a majority winner does not emerge, the decision moves to the August convention. | Learn more about an “open convention”

Reuters

Facing off against Trump and Vance

The Democratic Party faces a tight timeline to coalesce around a new nominee and mount a competitive general election campaign against Republican presidential nominee Donald Trump and vice presidential nominee J.D. Vance.

Up next

Meet the Democrats who could replace Biden

Numerous party officials have said they support Harris to replace Biden as the party’s standard-bearer against Trump. But others want to open next month’s Democratic National Convention to other nominations. | These are the likeliest contenders.

Через два роки від початку своїх повноважень у Сенаті вона висунула свою кандидатуру на номінацію у президенти 2020 року від Демократичної партії. Попри вдалий старт, коли 20 000 людей відвідали найперший мітинг у її рідному місті Окленд, штат Каліфорнія, у 2019 році, її рейтинги в опитуваннях постійно знижувалася. У грудні вона оголосила про вихід з перегонів.

Коли Байден у березні 2020 року оголосив, що обере жінку своєю напарницею-віцепрезиденткою, ім’я Гарріс завжди було серед головних претенденток.

Гарріс здобула ступінь бакалавра в Університеті Говарда у Вашингтоні, історично чорному коледжі. Вона отримала юридичну освіту в Університеті Каліфорнії в Гейстінгсі (тепер – коледж права Каліфорнійського університету в Сан-Франциско), а потім працювала в офісі окружного прокурора округу Аламеда.

Вона два терміни була на посаді окружного прокурора Сан-Франциско, перш ніж її було обрано генеральною прокуроркою Каліфорнії. Її послужний список у Каліфорнії був об’єктом пильної уваги, адже критики звинувачували її в тому, що вона не провела реформи кримінального правосуддя та не зробила достатньо для розслідування застосування зброї поліцією.

Перебуваючи в Сенаті, Гарріс була відома своїм прискіпливим підходом до опитувань свідків під час слухань у Сенаті, включно з тодішнім кандидатом у Верховний суд Бреттом Каваною та генеральним прокурором Вільямом Барром.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG