Спеціальні потреби

Як американські лікарі вирішують, кому робити пересадку серця


Колишній віце-президент США, 71-річний Ричард Чейні продовжує оговтуватися після перенесеної операції. Нещодавно йому пересадили серце і ця подія відразу викликала в суспільстві гострі дебати щодо того, чи доцільно було трансплантувати серце людині в такому віці. Вік є єдиним фактором, на який лікарі звертають увагу, коли вирішують, кому слід робити пересадку серця.

Дік Чейні вже давно має проблеми зі серцем. Перший серцевий напад він пережив, коли йому було лише 37 років. І після цього, протягом трьох десятиліть, Чейні пережив ще чотири серцевих напади. А два роки тому лікарі поставили йому штучний серцевий клапан.

Перед тим, як отримати дозвіл на пересадку серця, людині повинні поставити діагноз, що її серце більше не може справлятися зі своїми функціями. Лікарі кажуть, що є багато факторів, які впливають на їх рішення кому варто пересадити нове серце, а хто ще може зачекати. Лікарі оглядають усі органи і якщо вони здорові, тоді медики зважають на інші фактори.

«Ми дивимося наскільки пацієнт до цього готовий. Хто йому може допомогти. Чи прийматиме він вчасно і справно медикаменти, які ми прописуємо після операції. Все це відіграє критично важливу роль у пересадці серця», – пояснює кардіолог Самір Нажар.

71-річний Чейні став одним з найстарших людей, які коли-небудь отримували нове серце. Самір Нажар говорить, що згідно з останніми даними, пацієнти кому за 60 досить добре оговтуються після пересадки серця. 75% з них живуть, навіть через 5 років після перенесеної операції. І майже половина живе більше 10 років. Лікарі кажуть, якщо усі інші органи пацієнта функціонують нормально, то чи не найважливішим фактором стає навіть не вік людини, а її фізіологічний стан.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG