Спеціальні потреби

“Надто пізно, щоб зупинити наступ Росії” – експерти про прогноз надходження F-16 "не раніше кінця 2025 року"


Винищувач General Dynamics F-16 Fighting Falcon ВПС США перед відкриттям Міжнародної аерокосмічної виставки ILA на виставковому майданчику Berlin ExpoCenter Airport поблизу аеропорту у Берліні, Німеччина, 4 червня 2024 р. REUTERS/Annegret Hilse
Винищувач General Dynamics F-16 Fighting Falcon ВПС США перед відкриттям Міжнародної аерокосмічної виставки ILA на виставковому майданчику Berlin ExpoCenter Airport поблизу аеропорту у Берліні, Німеччина, 4 червня 2024 р. REUTERS/Annegret Hilse

Достатня кількість пілотів, тренованих для керування літаками F-16 в Україні, буде готова лише до кінця 2025 року. Такий прогноз озвучив вашингтонський Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на колишнього посадовця Пентагону.

"Провалом Заходу", що “стає все гіршим і гіршим” назвав цю новину німецький оглядач Юрген Наудітт.

В ISW уточнили, що США озвучували намір підготувати 12 пілотів до кінця вересня. Ще 8 пройдуть навчання в Данії до кінця листопада, після чого данський центр закривається. Центр у Румунії наразі ще не працює. А для повної ескадрильї знадобиться 40 пілотів.

“Якщо навчання продовжуватиметься нинішніми темпами, ця кількість буде досягнута приблизно через 1,5 року”, – підраховує Наудітт.

Обмеження західних можливостей щодо підготовки партнерських пілотів на винищувачах F-16 вплинуть на здатність України ефективно використовувати F-16 у майбутньому, підтверджують у ISW.

Раніше видання Politico повідомляло, що Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія планують відправити в Україну понад 60 літаків F-16 влітку поточного року.

Україна не зможе використовувати всі надані Заходом літаки настільки ефективно, наскільки це можливо, доки необхідна кількість українських пілотів не закінчать навчання, наголошує ISW.

В повідомленні Інститут нагадує – президент України Володимир Зеленський 18 травня заявив, що Україні потрібно близько 120–130 винищувачів, щоб досягти паритету в повітрі з Росією.

Тим часом видання Newsweek цитує експертів, котрі застерігають – F-16 “можуть прийти надто пізно, щоб зупинити наступ Росії”, зокрема на Харків.

Часопис нагадує, що прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила у травні, що Україна може розраховувати на отримання першої партії F-16 від Данії “протягом наступного місяця”, але переглянула свій коментар наступного дня, сказавши, що літаки очікуються “у найближчі кілька місяців”.

Існує тенденція до того, що системи зброї надходять після того моменту, коли вони були б найбільш ефективними
Вільям Ріно

Вільям Ріно, професор і завідувач кафедри політології Northwestern University сказав, що поставка літаків “навряд чи відбудеться в оптимальний час”, провівши паралель із отриманням Україною західних танків після її контрнаступу восени 2022 року.

“Існує тенденція до того, що системи зброї надходять після того моменту, коли вони були б найбільш ефективними”, — вважає Ріно.

Раніше видання Newsweek також цитувало російський уряд, який минулого місяця пообіцяв розглядати F-16 як “ядерну загрозу”, коли вони будуть отримані Україною, а Міністерство закордонних справ Росії попередило, що літак вважатиметься “цілеспрямованою провокацією”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG