Спеціальні потреби

Пентагон призупиняє військові навчання з Грузією через неправдиві звинувачення грузинського уряду у бік США


Архівне фото. Американські солдати беруть участь у багатонаціональних військових навчаннях Noble Partner 2017 під керівництвом НАТО на військовій базі Вазіані, неподалік від Тбілісі, Грузія, 9 серпня 2017. AP Photo/Shakh Aivazov
Архівне фото. Американські солдати беруть участь у багатонаціональних військових навчаннях Noble Partner 2017 під керівництвом НАТО на військовій базі Вазіані, неподалік від Тбілісі, Грузія, 9 серпня 2017. AP Photo/Shakh Aivazov

Сполучені Штати Америки на невизначений час відклали заплановані військові навчання з Грузією Noble Partner, оскільки Сполучені Штати переглядають свої відносини країною, повідомляє грузинська служба Радіо Свобода.

У заяві Пентагону йдеться, що рішення про перенесення навчань викликане "неправдивими звинуваченнями" у бік США.

"Рішення відкласти цю серію навчань Noble Partner пов’язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів та інших західних держав з метою змусити Грузію відкрити другий фронт проти Росії, щоб послабити тиск на Україну, а також в участі у двох спробах державного перевороту проти керівної партії", – йдеться у повідомленні.

Грузинська служба Радіо Свобода зазначає, що такому рішенню передувала заява керівної партії "Грузинська мрія", яка звинуватила США у сприянні державному перевороту, а також ухвалення закону про "іноагентів".

Наприкінці травня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США запроваджують візові обмеження і починають "всеосяжний перегляд" співпраці з Грузією через закон про "іноземних агентів".

Закон "Про прозорість іноземного впливу" (відомий як закон про "іноземних агентів") 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії "Грузинська мрія" вдалося подолати вето. 3 червня голова парламенту Грузії підписав закон.

Обговорення й ухвалення закону супроводжувалося багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовувала силу до демонстрантів, які збиралися біля будівлі парламенту.

За новим законом, уже від серпня засоби інформації та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, мають розпочати реєстрацію як організації, які реалізують інтереси іноземної сили. Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ресурсів та неурядових організацій, які працюють переважно із західними фондами, зазначав проєкт Радіо Свобода "Ехо Кавказу".

Грузини готуються до вирішальних виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG