Спеціальні потреби

Ураган "Деббі" несе зливи і повені у Флориду, Джорджію, Південну Кароліну


Флорида, 4 серпня 2024.
Флорида, 4 серпня 2024.

Центр урагану "Деббі" досягне узбережжя Флориди в понеділок. Як очікується, він принесе потенційні рекордні дощі, катастрофічні повені та небезпечні для життя штормові хвилі, повільно рухаючись через північну частину штату, перш ніж прокотитися прибережними регіонами штатів Джорджія і Південна Кароліна.

Ураган рухається на північ зі швидкістю 19 км/год, повідомив Національний центр спостереження за ураганами в Маямі.

"Деббі" — четвертий шторм, що цього сезону атлантичних ураганів отримав власну назву, після тропічного шторму "Альберто", урагану "Берил" і тропічного шторму "Кріс", усі з яких утворилися в червні.

Синоптики попередили, що цього разу сильні дощі можуть спричинити катастрофічні повені у Флориді, Південній Кароліні та Джорджії.

Очікується, що шторм обрушиться на сушу близько полудня понеділка в районі Біг-Бенд у Флориді, на північ від Тампи, повідомив центр ураганів. До 6 ранку понеділка також діяли торнадо в деяких районах Флориди та Джорджії.

"Зараз ми намагаємося захистити все від затоплення", — сказала Шеріл Горн, чия родина володіє рибним підприємством Shell Island Fish Camp. Минулого року малонаселений регіон Біг-Бенд постраждав від урагану 3-ї категорії "Ідалія".

"Я звик до штормів і звик прибирати після штормів", — сказала Горн.

Очікувалося, що "Деббі" рухатиметься на схід над північною Флоридою, а потім зупиниться над прибережними регіонами Джорджії та Південної Кароліни, обрушившись на регіон потенційними рекордними дощами до 76 сантиметрів, починаючи з вівторка. Місцева влада також попередила про небезпечні для життя штормові хвилі вздовж узбережжя Мексиканської затоки Флориди.

"Прогнозується справді неймовірна кількість опадів, причому виняткова в поганому сенсі, — сказав на брифінгу Майкл Бреннан, директор центру спостереження за ураганами. — Це була б рекордна кількість опадів, пов’язана з тропічним циклоном, як для штатів Джорджія, так і для Південної Кароліни".

Наслідки повені можуть тривати до п’ятниці та, як очікується, будуть особливо серйозними в низинних районах поблизу узбережжя, включаючи Саванну, штат Джорджія; Гілтон Гед, Південна Кароліна; і Чарльстон, Південна Кароліна.

Влада Саванни сказала, що в регіоні може випасти місячна норма дощу за чотири дні.

На брифінгу в неділю вдень губернатор Флориди Рон ДеСантіс попередив, що шторм може призвести до "справді, дуже значної повені, яка станеться в північній частині центральної Флориди".

Тропічні шторми та урагани можуть спровокувати розлив річок і завалити дренажні системи та канали. Синоптики попередили про 15-30 сантиметрів опадів і до 46 сантиметрів в окремих районах Флориди.

Рівнинна Флорида схильна до повеней навіть у сухі дні. Синоптики попередили про "небезпеку затоплення від шторму, що загрожує життю" в низці районів штату. Посадовці в округах Цитрус і Леві наказали провести обов'язкову евакуацію прибережних районів, а в округах Ернандо, Манати, Паско і Тейлор закликали до добровільної евакуації. У цих та деяких інших округах відкрилися тимчасові притулки.

Шериф округу Сітрус Майк Прендергаст оцінив, що в зоні евакуації його округу проживає 21 000 людей.

Мешканці міста Стейнхетчі, штат Флорида, яке затопило під час урагану Ідалія, провели неділю, переносячи речі з низин на висоти.

"Я тут 29 років. Це не перший раз, коли я це роблю. Чи ми звикли до цього? Ні", — сказав Марк Реблін, виносячи товари з магазину алкогольних напоїв, який йому належить.

Співробітники Savannah Canoe and Kayak у Джорджії сказали, що вони були зайняті прив’язуванням своїх плавзасобів, укладанням мішків з піском і підйомом обладнання над землею. Мейме Буї, менеджер магазину, сказала, що її не надто хвилює прогноз, який передбачає потенційний історичний дощ.

"Але у нас цього тижня високі припливи, тож якщо в цей час буде дощ, це може бути погано, — додала Буї. — Я краще перестрахуюся, ніж шкодую".

ДеСантіс оголосив надзвичайний стан у 61 із 67 округів Флориди, Національна гвардія залучила 3 тисячі гвардійців. Бригади комунальних служб у штаті та за його межами були готові відновити електропостачання після шторму, сказав він у мережі X. Губернатор Джорджії Брайан Кемп і губернатор Південної Кароліни Генрі Макмастер оголосили про надзвичайну ситуацію.

Лише в Тампі влада роздала понад 30 000 мішків з піском для захисту від повеней.

"Ми очистили наші зливові канали. Ми перевірили всі наші генератори та заповнили їх. Ми робимо все необхідне, щоб бути готовими до зустрічі з тропічним штормом", — сказала мерка Тампи Джейн Кастор.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG