Спеціальні потреби

Євросоюз застерігає Сербію щодо зближення з Росією


Віцепрем’єр-міністр Сербії запевнив Путіна, що Белград є “союзником Росії”, а також стратегічним партнером Москви. На фото віцепрем'єр-міністр Сербії Александар Вулін на зустрічі з Володимиром Путіним, Reuters
Віцепрем’єр-міністр Сербії запевнив Путіна, що Белград є “союзником Росії”, а також стратегічним партнером Москви. На фото віцепрем'єр-міністр Сербії Александар Вулін на зустрічі з Володимиром Путіним, Reuters

Посадовці Євросоюзу застерігають Сербію про ризики для євроінтеграції, пов’язані зі зближенням країни з Росією. На цих ризиках наголосив представник пресслужби ЄС Петер Станьо у контексті зустрічі віцепрем'єр-міністра Сербії Александара Вуліна з Путіним у Владивостоці на полях економічного форуму.

“Росія під керівництвом Володимира Путіна порушує статут Організації Об’єднаних Націй і міжнародне право, на якому заснований Європейський Союз, і зближення з Росією несумісне з принципами ЄС і суперечить тому, що вимагає членство в ЄС”, – наголосив Петер Станьо.

За повідомленнями Балканської служби Радіо Свобода, ЄС попередив Сербію, що підтримка зв'язків з Росією під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну несумісна з цінностями блоку і процесом євроінтеграції.

“Європейський Союз чітко заявив нашим партнерам: відносини з Росією не можуть залишатися звичними після неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України”, – йдеться у відповіді представників ЄС на запит Радіо Свободи напередодні зустрічі Вуліна з Путіним.

Брюссель також наголосив, що в ЄС хотіли б розраховувати на те, що всі країни-кандидати на членство в ЄС дотримуються спільних принципів, цінностей, безпеки та процвітання.

Водночас 4 вересня, віцепрем’єр-міністр Сербії запевнив Путіна, що Белград є “союзником Росії”, а також стратегічним партнером Москви.

Вулін також заявив, що Сербія “ніколи не стане членом НАТО, ніколи не запровадить санкції проти Російської Федерації та ніколи не дозволить реалізовувати будь-які антиросійські дії зі своєї території”.

Ці заяви прозвучали вже після застережень з боку Брюсселя.

Дивіться також: Макрон сподівається, що з французькими літаками Сербія обирає Європу

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG